tiistaina, marraskuuta 01, 2005

Jumalainen rappio

Lisäsin sivupalkkiimme menopaussin inhimillisyyttä tihkuvan keittiönurkkauksen. Monet Mean keittiössä esitellyistä kokkaustilanteista ovat hyvin tuttuja omiltakin ruokaintoiluvuosiltani. Esimerkiksi meandertalilainen ruokien pelastaminen tai jatkaminen jollain hyllystä nykäistyllä satunnaisella raaka-aineella on ainakin tuttua jos mikä. Lasagnessa minulla loppuu yleensä aina juustokastike kesken. Huomaan lotranneeni sitä alakerroksiin jo sen verran paljon, että pariin yläkerrokseen on käytettävissä enää bolognese-kastiketta sekä lasagnelevyjä. Lisäksi kastiketta on yleensä alun perinkin vähän vähänlaisesti, kun alkulämmitän maitoa aina ensin mikrossa, ja kun sen sitten kaataa mikroastiasta kattilaan, osa maidosta loiskuu väistämättä hellalle. Siitä vaan sitten sorvaamaan hädissään (tai mielialasta riippuen tohkeissaan) juustokastikkeelle korvaajaa. Urakan haastavuutta lisää se, että lasagnea varten ostettu maito on tietenkin jo tuossa vaiheessa loppunut, ja muut jääkaapista löytyvät maidot on ostettu toissaviikkoisille yövieraille. (Meillä ei siis juoda maitoa kuin satunnaisesti kahvin seassa.)

Sikäli kiinnostava paljastus, että olen taannoin kerskaillut lasagnen olevan minulle varsinaista bravuuriruokaa. 0:)

Mean tuotoksista testasin vapaapäivän iltaan mainiosti istunutta tulista katkarappiota. Sarjassamme reseptikilpailun satoa, osa 1: valmistusohjeen löydät täältä.
Mean Tulinen Katkarappio

1 purkki chilitomaattimurskaa
1-2 rkl Sweet chili-kastiketta
1 pussi Pirkka-pakastesipulikuutioita
valkosipulitahnaa
1-2 rkl öljyä
1 puolikkaan sitruunan mehu
muutama tupsahdus sitruunapippuria
pienehkö tujaus Tabascoa
1-2 rkl soijakastiketta mallia Ketjap Manis
1 veitsenkärjellinen Rajah Red Chili -pastaa
paljon tilliä
2 purkkia ranskankermaa
400 g kuorittuja katkarapuja
maut pyöristetään lopuksi fariinisokerilla

Sipulit kuullotetaan öljyssä ja sekaan hömpsäytetään tomaatimurska ja mausteet, haudutellaan parikymmnentä minuuttia. Ranskankerma ja katkaravut kyytiin ja jos ravut oli oikeaoppisesti sulatettu ja valutettu, riittää pari minuuttia, mutta jos ne jäisinä laittoi niinkuin minä vahingossa, niin sen verran, että kuumenevat. Ranskankermankin laitoin innoissani liian aikaisin, muttei se lopputulosta hämmentänyt. Ja fariinisokerilla sitten pyöristettän maut.

Pakastesipulikuutioiden ja valkosipulitahnan sijasta laitoin soosiin epämääräisen määrän varsinaisia sipuleita. Chilituotteiden kanssa rupesin suotta mamoilemaan, kun mies pitää hieman miedommista ruuista. Lopulta sapuskassa maistui ennemmin tilli kuin chili. Seuraavalla kerralla laitan rajahia tuhdimmin joukkoon. Ranskankerma samoin kuin rappion yhdistäminen riisiin miedontavat meininkiä kuitenkin sen verran, että soosin voi maustaa ihan rohkeasti.

Ketjap Manis oli ihan uusi tuttavuus, mutta Pippurimylly kävi kuuliaisesti kaupassa sitä noutamassa, samoin kuin tuota Rajah Red Chiliä. Toivotimme tuotteet mielellämme osaksi pienperhettämme: tuo makea soijakastike teki nimittäin tomaattisoosista niin taivaallisen hyvää, että ehdin maistella sitä aika monta lusikallista ennen kuin kippasin sekaan ranskankerman sekä katkat.

Mutta suosittelen lämpimästi Mean tulista katkarappiota kaikille hyvien makujen ystäville! Tätä tehdään uudestaan ehdottomasti.

9 Comments:

At 1/11/05 10:24, Blogger Rosmariini said...

Keskustelen täällä keskenäni. Lasagneen tuleva kesken loppuva kastike on tietenkin bechamel-kastiketta eikä juustokastiketta. Tuo juustokastike-nimitys on vaan hippasen verran rennompi, minkä takia ei tule kamalasti bechamelista puhuttua.

 
At 1/11/05 10:42, Anonymous Nimetön said...

Olen sekä otettu että masennettu: otettu odottamattomasta ylennyksestä keittiöblogeihin mutta masentunut siitä, että minun rappioni ei näyttänyt noin hyvältä. Tosin se tuppaa näyttämään joka kerta hiukan erilaiselta, ehkä joku kerta jopa samalta kuin teidän.

Pakastesipuli on muisto ajoilta, jolloin en vielä ollut erään sipulinrakastajan lumoissa ja menin yli, mistä aita matalin. Nykyisin kyllä käytän ihan oikeaa sipulia.

Eilen jatkoin rappion keitoksi lisäämällä kevyttä kermaa ja tomaattimurskaa. Varsin oivallista edelleen mutta ehkä nyt hetkeen aikaan en syö tomaattipohjaisia kastikkeita.

 
At 1/11/05 10:58, Blogger Rosmariini said...

Itse en ollut rappiokuviin oikein tyytyväinen. Se ei näyttänyt kuvissa ollenkaan yhtä hyvältä kuin maistui. Harmi ettei ole mahdollista välittää näin blogistisesti makuja ja tuoksuja (oli ihanaa muutaman kokkauksettoman päivän jälkeen, kun talossa tuoksui taas ruoka).

Mutta suurkiitokset loistavasta reseptistä! Tuosta tulee meille ehdottomasti vakioruokaa. Lisäksi ohjeesta sai paljon ideoita muihinkin kokkailuihin. Tuota pakastesipuliakin voisi ostaa hätävaraksi, kun varsinkin kevätpuolella varsinaiset sipulit tuppaavat menemään aina nopeasti pehmeiksi - ja sydäntä raastaa, jos joutuu jättämään sipulin pois sapuskasta.

 
At 3/11/05 17:07, Blogger Kati Parppei said...

Minä olen kovasti tykästynyt tuohon Ketjap manis-kastikkeeseen, eikä tavallista soijaa tule enää käytettyä kuin harvoin. Olen maustanut ketjapilla mm. uunijuureksia (!) ja kaalipataa (!!) erilaisten itämaisten wokkisötkötyksien lisäksi. Nam.

 
At 3/11/05 17:45, Blogger Rosmariini said...

Täälläkin tuttavuus ketjapin kanssa oli rakkautta ensi maistamisella! Saapa nähdä, mihin kaikkialle sitä tuleekaan vastaisuudessa lotrattua.

 
At 2/2/07 06:19, Anonymous Nimetön said...

Aamukuolat poskilla kun tuota kuvaa katon! :D Oon ihan hulluna katkiksiin, kolestrolit paukkuu, eli tää ruoka todellakin olis mun makuun.
Mutta taitaa todellakin olla aika retkahdus koska tuo ranskankerma kuulostaa laihduttajan korvaan ihan hmmm... myrkyltä. :D Voiskohan korvata jollain kevyemmällä..Vaikka puoliks ranskankermaa ja kermaa...

 
At 2/2/07 09:03, Blogger Rosmariini said...

Eikö ranskankermastakin ole myynnissä myös kevytversio? Laittaisin itse ehkä sitä. Tai ehkä toisen purnukan kuitenkin ihan oikeaa tavaraa - toisesta tulisi hyvää makua ja toisesta hyvä omatunto. ;)

 
At 8/4/10 09:57, Anonymous Salla said...

Voi kääk, ei tuo alkuperäinen reseptilinkki enää toimi. En siis tiedä miten tätä pitäisi tehdä. :( Voiko toivoa reseptin lisäämistä juttuun vielä näin jälkikäteenkin?

 
At 8/4/10 13:35, Blogger Rosmariini said...

Hei, ja kiitokset, kun huomasit asian.

Nyt on resepti lisätty postaukseen, joten sen pitäisi toivon mukaan pysyä tallessa vastedeskin.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails