sunnuntaina, syyskuuta 23, 2018

Jauhantasynttärit Japanissa


Pastanjauhantaa on jälleen saavuttanut uuden vuosipäivän. Blogattuja ruokavuosia on koossa kaikkiaan 13, kun 23. syyskuuta vuonna 2005 ensimmäinen postaus tänne kirjoitettiin.

Yleensä meillä on ollut tapana järjestää kotonamme juhlan kunniaksi pienimuotoiset ruokakarnevaalit, mutta tänä vuonna kavereiden kutsuminen jäi valitettavasti väliin, kun koti on tällä hetkellä täällä Siperian toisella puolella.

Onneksi Japanissakin tarjoutuu tilaisuus juhlistamiseen, koska syyskuun 23. päivä eli syyspäiväntasaus on täällä sopivasti kansallinen vapaapäivä ja vapaapäivän ajoittuessa sunnuntaille saadaan vielä seuraava maanantaikin vapaaksi. Tässä vaiheessa vuotta on muutenkin mukavasti vapaapäiviä. Vajaa viikko sitten vietettiin vanhusten kunnioittamisen päivää ja lokakuun toisena maanantaina päästään viettämään kuntoilupäivää.

Synttäripostauksen kuvituksena viikko sitten eräässä täkäläisessä izakayassa maisteltua odenia. Sapporossa on ollut vielä hyvinkin kesäisiä päiviä, mutta ruokatarjonta on mennyt kohti syksyisempiä ja talvisempia tarjottavia. Oden (おでん) on japanilaista talviruokaa, jota alussa pidin vähän kelmeänä mutta johon olen sittemmin ehtinyt tykästyä ihan tosissaan. Oden koostuu liemestä, jossa uiskentelee esimerkiksi keitettyä kananmunaa, konjakia, retikkaa ja muunkinlaisia kasviksia, joita kaikkia en edes väitäkään tunnistavani. Harvinaisen terveellistä turvaruokaa eli comfort foodia, joka tarjoillaan vieläpä kotoisasti sinapin kanssa.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails