lauantaina, kesäkuuta 16, 2018

Sapporon ravintolat



Ruoka on japanilaisille kaikki kaikessa, ja monet japanilaiset kotimaanmatkailevat nimenomaan paikallisiin ruokiin perehtyäkseen. Esimerkiksi Hiroshimasta tulee mieleen alueelle tyypillinen okonomiyaki (japanilainen kaalimunakas) ja Osakasta takoyaki (mustekalapallot).

Japanin viidenneksi suurin kaupunki Sapporo tunnetaan maailmalla varmasti parhaiten Sapporo-oluestaan, mutta kaupungin ruokapuoleen kannattaa myös ehdottomasti perehtyä. Sapporossa on suorastaan hätkähdyttävän paljon Michelin-noteerattuja ravintoloita, joista osa hyvinkin edullisia. Ruoka on herkullista ja huolellisesti tehtyä, ja Japanissa myös hyvä palvelu kuuluu asiaan. (Mieleeni jäi heti Japaniin tullessa Nagoyan lentokentältä yksi kioskin työntekijä, joka vesipulloa myydessään onnistui vaikuttamaan siltä, että kyseessä oli hänen elämänsä merkittävin kohtaaminen.)



Huomionarvoista on myös se, että Japanissa ei tarvitse huolehtia tarjoilijoiden tippaamisesta. Ylipäänsä Japanissa ei kannata tipata, syödä kävellessään tai kävellä päin punaisia valoja. Myös kengät otetaan joissakin ravintoloissa pois ja laitetaan ne vaikkapa lähellä ulko-ovea sijaitseviin numeroituihin kaappeihin. Lisäksi käyntikortteja kannattaa pitää mukana ja suhtautua toisten antamiin kortteihin hyvin kiinnostuneesti.



Sapporon ruokatarjonnassa on luonnollisesti paljon sellaista, jota Japani ylipäänsä tarjoilee: sushia, tempuraa, yakitoria ja niin edelleen. Suurimpien metro/rautatieasemien yhteydessä on runsaasti ravintoloita ja ravintola-alueita, kuten Japanin muissakin suurissa kaupungeissa. Muunkin maailman makuja on luonnollisesti tarjolla. Japanilaiset syövät mielellään esimerkiksi pizzaa ja spagettia, ja Sapporossakin on lisäksi muun muassa kiinnostavia korealaisia ja kiinalaisia ravintoloita.



Sapporon ruokavalikoimista löytyy myös runsaasti omaleimaisia piirteitä. Paikallisten suosimista ruokalajeista minulle on suositeltu (ja olen luonnollisesti kokeillutkin) soup currya (kotoisemmin soppakarri) ja ramenia, joka täkäläisittäin höystetään vaikkapa maissilla ja voinokareella.



Yakiniku ja tšingis-kaani ovat niin ikään suosittuja ravintolakokemuksia. Yakinikussa lampaanliha (ynnä muu pöytään tilattu syötävä) paistetaan tasaisella alustalla, kun taas tšingis-kaanissa alusta on kuperampi. Matkailijoille suositellaan poikkeuksetta vierailemista Sapporo Beer Museumin tšingis-kaani -ravintolassa, mutta itse en valitettavasti voi yhtyä suosituksiin. Liha ei ollut turistien suosimassa suuressa ravintolassa ollenkaan yhtä hyvälaatuista kuin vaikkapa vähemmän tunnetuissa yakiniku-paikoissa.

Tässä kehutussa sukiyaki-paikassa lammasta leikattiin ruokailijoiden silmien alla:



Ravintoloiden henkilökunta puhuu Sapporossa kokemusteni mukaan hyvin harvoin englantia, mutta jo muutamalla peruskohteliaisuudella (kiittää voi sanomalla arigatou gozaimasu tai arigatou gozaimashita) ja Googlen kääntäjällä pääsee jo pitkälle. Ei kannata kuitenkaan hätkähtää, jos yakiniku-ravintoloiden ruokalistalla lukee heti ensimmäisellä rivillä jotain hormoneista (ホルモン, horumon). The Japan Timesin mainiossa japanilaista ruokaa käsittelevässä artikkelissa "To know Japan, its people and its story, know its grub" mainitaan aiheesta seuraavaa:

"Horumon aren’t really hormones - - it’s believed to have its origins in the phrase 放るもん (hōrumon, throwaway stuff), meaning animal intestines and other innards that were usually trashed."

Toisen maailmansodan jälkeisessä ruokapulassa Japanissa käytettiin kaikki mahdolliset proteiininlähteet huolella hyödyksi ja esimerkiksi sydämen ja mahalaukun kaltaiset sisäelimet kelpasivat lautaselle ilman muuta. "Hormonin" suosio on jatkunut nykypäivään asti, ja monissa ravintoloissa ne ovat kuulemma edelleenkin ihan ykköstarjottava.



Erityisen kattava valikoima hyviä ravintoloita löytyy täkäläisestä yöelämän keskuksesta Susukinosta. Susukinosta löytyy myös tunnettu ramen-kuja, jossa on paljon pieniä ramen-ravintoloita. Toinen hyvä paikka tutustua Sapporon moninaiseen ramen-tarjontaan on Sapporon aseman yhteydessä sijaitseva Ramen Republic (Sapporo Esta, 10. kerros).

Susukinon ohella voin suositella lämpimästi myös niin sanottua pikku-Susukinoa eli Namboku-linjan metroaseman Kita-Nijūyo-Jōn (北24条) ympäristöä. Alueella on muun muassa monta leppoisaa izakayaa eli pubimaista ravintolaa. Yksi omista suosikeistani on sympaattinen osteriravintola Gotsubo (五坪 北24条店).



Yksi Sapporon keskeinen käyntikohde on mereneläviin keskittynyt Nijo-tori. Lisäksi Sapporossa on myös ilahduttavan paljon tapahtumia, joiden yhteyteen pystytetään monenlaisia ruokakojuja. Missasimme harmillisesti helmikuussa järjestettävän Sapporo Snow Festivalin, mutta näin kesäaikaan on tarjolla esimerkiksi Odori Beer Garden, josta saa oluen lisäksi luonnollisesti myös syötävää.

Tässä yhteydessä voisi mainita Sapporon mainiot kahvilat, esimerkiksi Maruyama-puiston lähistöllä sijaitseva Cafe Morihikon. Teetä ei ole tullut kodin tai työpaikan ulkopuolella juotua muuten kuin silloin tällöin ruokailun yhteydessä. Kahvi on selvästi liian hyvää.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails