maanantaina, joulukuuta 15, 2014

Pientä suolaista



Muistelin tässä yhtenä päivänä netin alkuaikoja ja ensimmäisiä muistojani netistä otetuista ruokaohjeista. Tunnustan suhtautuneeni nettiresepteihin aluksi aivan epäluuloisesti. Ajattelin kai, että joku on ne juksatakseen nettiin laittanut.

Nykyään suhtautumiseni on jo huomattavan luottavainen, ja netistä löytyvät ruokaohjevalikoimat sitäkin huikeammat. Olen sattuneista syistä seurannut kesästä asti CountryLiving -lehden nettisivuja. Sieltä poimin vähän aikaa sitten ohjeita joulun ajan pikkusyötäviin. Pigs in Blankets -ohjetta voisi ainakin joskus testata (miten tuo ruokalaji mahdetaankaan kääntää suomen kielelle).

Kestosuosikkejani ovat (ruokablogien ohella) TasteSpotting, BBC Food ja JamieOliver.com. Pinterestistäkin löytyisi kaikkea kivaa, kunhan sitä vaan tottuisi käyttämään.

Aiempi suosikkini oli Epicurious, mutta näköjään olen jossain vaiheessa unohtanut koko sivuston.



Kuvissa näkyvät leivonnaiset ovat siskoni tekemiä. Hän oli valinnut Valion suolaisten reseptien ohjeista kaksi joulukuuhun sopivaa pikkusuolaista:

Vuohenjuustopuustit

2 dl maitoa
1/2 prk (à 200 g) crème fraîchea
25 g hiivaa
1 muna
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
n. 7 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl juoksevaa oivariinia (muunkinlainen sulatettu rasva käynee)
TÄYTE
1/2 prk (à 200 g) crème fraîchea
3/4 tl pippurisekoitusta
1 1/2 dl öljyyn säilöttyjä mustia kivettömiä oliiveja
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
120 g ilmakuivattua kinkkua ohuina viipaleina
150 g vuohenjuustoa
voiteluun:
1 muna

Lämmitä maito ja crème fraîche kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Sekoita.
Lisää muna, sokeri, suola ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta taikinaan loput jauhot ja rasva.
Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Kauli taikina kahdeksi 40 x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
Yhdistä crème fraîche ja pippurisekoitus. Voitele se levyjen pintaan. Ripota päälle viipaloidut oliivit ja rouhitut pähkinät.
Levitä kinkut tasaisesti levyille. Murenna päälle vuohenjuusto.
Kääri levyt rulliksi pitkästä sivusta rullaten. Leikkaa rullat 2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Aseta palat isoihin, paperisiin muffinivuokiin.
Kohota puustit liinan alla. Voitele munalla.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 12 - 13 min tai kunnes puustit ovat kypsiä.

Juustoiset keksit

150 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
130 g mustaleimaista emmentalia raastettuna
voiteluun ja pinnalle:
1 muna
1 dl (50 g) aurajuustoa muruina
1/2 dl mantelirouhetta

Sekoita pehmeään voihin jauhot ja juustoraaste. Painele taikina muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. tunti. Kauli taikina ohueksi levyksi kelmun sisällä tai jauhotetulla pöydällä.
Ota levystä muotilla pyöreitä kakkuja (halkaisija 4 cm). Nosta kakut pellille leivinpaperin päälle. Sipaise keksit vatkatulla munalla. Ripottele pinnalle juustomuruja ja mantelirouhetta.
Paista 200 asteessa n. 10 min. Tarjoa esim. glögin, kahvin tai boolin kanssa.

14 Comments:

At 15/12/14 20:05, Blogger Campasimpukka said...

Foodgawker on minun suosikkini, näyttää olevan monen muunkin :D Monelta vaan näyttää unohtuvan mainita, mistä ideat on otettu. Tastespottingin olinkin unohtanut.

 
At 15/12/14 20:09, Blogger Rosmariini said...

Haa, hyvältä näyttää tuo Foodgawker. Toivoinkin hiukan, että onnistuisin heruttamaan hyviä suosituksia! Olen niin huonosti ehtinyt seurailla mitään ruokaan liittyvää viime vuosina, mutta jospa nyt jatkossa ehtisin taas vähän paremmin.

 
At 15/12/14 20:13, Blogger Campasimpukka said...

Minulla on tuolla foodgawkerissa omat suosikkikansiot, johon kerään kiinnostavia ohjeita, laitan tageja niihin, niin löydän vaikka espanja-aiheisia tai jouluaiheisia postauksia blogeista, joissa on kivoja ohjeita :)

 
At 15/12/14 20:18, Blogger Rosmariini said...

Ihanan järjestelmällistä! Onneksi minustakin tulee vuodenvaihteen jälkeen hyvin järjestelmällinen ihminen (olen jo laatinut liudan lupauksia uudelle vuodelle). :D

 
At 15/12/14 20:22, Blogger Campasimpukka said...

Kokeilin jopa kerran itse laittaa sinne oman postaukseni, mutten osannut :D Taisi joku tallennusongelma olla! Tyypillistä minua.

Kiva muuten "kuulla sinusta" pitkästä aikaa.

 
At 15/12/14 20:35, Blogger Rosmariini said...

Kalenterini on nyt loppuvuoden ajan hämmentävän väljä, että ties vaikka minusta kuuluisi nyt vähän useamminkin.

Ihania juttuja kyllä tuolla Foodgawkerissa, kaikki näyttää niin hyvältä. Tulee välitön tarve askarrella vähän syötäviä poroja tai lumiukkoja.

(Hmmm. Toisaalta törmäsin eilen Facebookissa pieneen Reality-koosteeseen.)

 
At 15/12/14 20:41, Blogger Campasimpukka said...

Ihania nuo söhlingit :D

 
At 15/12/14 20:45, Blogger Rosmariini said...

Minustakin nuo ovat tosi sympaattisia. Esim. kohdan 8 ja 9 lumiukot. :D

 
At 15/12/14 21:15, Anonymous Anonyymi said...

Eikös pigs in a blanket ole suomeksi nakkipiiloja?

Aika äkäisesti ainakin meillä katoavat, sinänsä siis passeli nimitys ..

 
At 15/12/14 21:28, Blogger Hannele said...

Aina unohdan tuon Foodgawkerin! Kiitos taas muistutuksesta.

Minua hihityttää tuo "Tunnustan suhtautuneeni nettiresepteihin aluksi aivan epäluuloisesti."
Rosmis <3

 
At 15/12/14 21:48, Blogger Rosmariini said...

En muista kovin tarkasti niitä ensimmäisiä testattuja ruokaohjeita, mutta muistan seisseeni keittiössä kulmat epäluuloisessa kurtussa (tutkaillessani tulostettuja nettireseptejä). :)

 
At 15/12/14 21:52, Blogger Rosmariini said...

Niin ja tosiaan, nakkipiilojahan ne ovatkin! Pitäisiköhän säästää tuo ohje vuoden viimeiseen päivään.

 
At 15/12/14 23:37, Blogger Hannele said...

Tulostettuja. Tietenkin :D

 
At 15/12/14 23:39, Blogger Rosmariini said...

Olisikohan ajankohta ollut noin kymmenen vuotta ennen iPadien keksimistä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails