sunnuntaina, syyskuuta 14, 2014

Tämän kesän luottokastike (sikahyvää)



Järjestimme taannoin jauhantapajalla erään ruokakerhomme kesken sikajuhlat. Jälkiruokana oli kuvissa näkyvää mutakakkua, johon jokainen vieras askarteli marsipaanista pienen possun mutaan kylpemään. (Suklaakakun ohje löytyy täältä.)

Minun tehtäväni oli valmistaa pääruoaksi valikoituneelle nyhtöpossulle sikahyvää kastiketta. Sain vinkin, että kannattaa tehdä satsi sekä etikkakastiketta että vähän makeampaa aasialaisittain maustettua barbecuekastiketta.

Viimeksi mainittua olen tehnyt sittemmin pariinkin otteeseen (valmistuu nopeasti ja maistuu ruokailijoille):

Aasialainen barbecuekastike (ohje Epicuriouksesta)

6 rkl hoisinkastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl aasialaista kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
0,8 dl hienonnettua salottisipulia
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1/8 tl kiinalaista viismaustetta (Chinese five-spice powder)
0,8 dl sokeria

Sekoita kulhossa kaikki ainekset sokeria lukuun ottamatta.
Kippaa sokeri kuivalle paistinpannulle (suosin sokerin sulattamisessa teflonpintaa) keskilämmölle niin pitkäksi aikaa, että sokeri sulaa. Jatka keittämistä puuhaarukalla sekoitellen niin pitkään, että sokeri karamellisoituu. Kaada sekaan varovasti muut ainekset: sokeri jämähtää samalla, mutta notkistuu taas, kun vähän sekoittelee. Keittele sen jälkeen kohtalaisella lämmöllä niin pitkään, että kastikkeesta tulee sopivan paksua ja sipulit ym. ehtivät kypsyä sopivasti (ohjeen mukaan 6-8 minuuttia). Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sopii tarjottavaksi ainakin kanan ja possun kanssa.





Mitäs tässä muuta kuuluisi. Uuden asuinympäristön tatti- ja sienimaastot on kartoitettu. Herkkutatteja ei ole valitettavasti näkynyt (kaikki muut sieniharrastajat tuntuvat tänä syksynä löytäneen niitä sitäkin enemmän), mutta voitatteja ja lehtikuusentatteja kasvaa sentään aivan kotipihan tuntumassa.

Oman pihan pihlajanmarjasato olisi myös huikea, kunhan vain oppisi käyttämään pihlajanmarjoja paremmin hyödykseen. Pihlajanmarjaohjeita kävin sentään jo katsomassa marttojen sivuilta.

Lisäksi kotonamme on harjoitettu viime aikoina pienimuotoista panimotoimintaa.

7 Comments:

At 14/9/14 16:11, Anonymous Merja said...

Voi possuparkoja, mihin liemeen ovat joutuneet :D. BBQ-kastike vaikuttaa erittäin kokeilemisen arvoiselta.

 
At 14/9/14 16:15, Blogger Rosmariini said...

Jotkut reppanat miltei saparoaan myöten mudassa!

 
At 14/9/14 19:18, Blogger Nanna said...

Tuo mutakakkujuttu on ehdoton. Sopis muuten ohjelmaksi niin aikuiste4n kuin lastenkin juhliin!

 
At 14/9/14 20:01, Blogger Rosmariini said...

Totta!

En olisi kyllä itse ikinä keksinyt mitään noin hullunkurista. Keskityin vain keittelemään kastikkeita ja leipomaan pitaleipiä. tv. yx tylsimys

 
At 14/9/14 21:13, Blogger Rommirusina said...

On kyllä hassuja possuja. :) Minullakin on pihlajanmarjojen hyödyntämisen suhteen suuri aukko sivistyksessä, pitääpä itselläkin tutustua niihin vähän paremmin.

 
At 14/9/14 21:48, Blogger Virpi said...

Ihanat possut mudassa!

Kade tattimaastoista. Vietin tänään tuntikausia metsässä mutta sienisaalis oli olematon.

 
At 14/9/14 22:26, Blogger Rosmariini said...

Rommirusina: Minulla pihlajanmarjainnostus tyrehtyy oikeastaan aina ajatukseen siitä, että pitäisi ryhtyä vertailemaan eri puiden marjoja keskenään. (Kun pitäisi löytää se luottopuu, jossa marjat eivät ole aivan kammottavan kirpakoita.)

Pihlajanmarjahyytelö on toisaalta niin hyvää, että ehkä sitä pitäisi vaan tehdä vähän satunnaisemmistakin marjoista.

Virpi: Pitäähän maalla asumisesta sentään jotain hyötyä olla. :)

Minä en jotenkin ollut aiemmin ajatellut, että sienet ovat niin läheisessä kimpassa ympäröivien kasvien kanssa. Esim. lehtikuusentatit vaativat lehtikuusia kaverikseen. Ylläri. :D

(tiesin sentään sen verran, että jotkut sienet viihtyvät esim. rikotun maaston reunalla)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails