tiistaina, joulukuuta 16, 2014

Paahdettu kalkkuna



Tarkoitukseni oli alkujaan tarjota itsenäisyyspäivän juhlassa poronpaistia, mutta Lapista tilaamamme poro ehtii Oulun korkeuksille näillä näkymin vasta tämän viikon aikana.

Jonkinlaista paistia teki kuitenkin mieli saada tarjolle, kun oli tavallista runsaammin ihmisiä pöydän ääressä. Ruokasivustot olivat ennen itsenäisyyspäivää parin viikon ajan täynnä kiitospäivän kalkkunaa, ja kalkkuna päätyi lopulta meidänkin uuniimme.

Kalkkuna on keittiössämme varsin harvinainen näky. Blogin alkutaipaleella mehevöitimme kalkkunan mascarponella, ja hyvää tuli. Jonkinlainen mehevöitys oli tarpeen myös nyt, jottei paistista tulisi liian kuivaa:

Yrttien ja voin kera paahdettua kalkkunaa (ohjeistusta otettu täältä)

kokonainen kalkkuna
reilu 100 grammaa voita (113 g alkuperäisessä ohjeessa), sulatettuna
2 rkl tuoretta persiljaa, hienonnettuna
1 rkl tuoretta rosmariinia, hienonnettuna
1 rkl tuoretta oreganoa, hienonnettuna
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
n. 5 dl nestettä, esim. vettä, kanalientä tai valkoviiniä
keittiönarua

Lämmitä uuni reiluun 160 asteeseen.
Aseta kalkkuna sopivalle laakealle uunipannulle (mielellään sellaiselle, jossa on ritilä pohjalla). Sido koivet yhteen narulla. Sekoita yhteen voi, persilja, rosmariini, oregano, suola ja pippuri. Levitä seos kauttaaltaan kalkkunan pintaan.
Kippaa valitsemasi neste pannun pohjalle ja aseta pannu uuniin. Valele kalkkunaa paistamisen aikana aina silloin tällöin.
Kalkkunan paistoaika riippuu sen painosta, mutta summittaisena ohjeena on, että aikaa pitää varata vähintään 40 minuuttia kiloa kohden. Kalkkunan tavoiteltu sisälämpötila on (paksuimmasta kohdasta) vähintään 74 astetta.

Lisukkeena nähtiin muun muassa uunissa paahdettuja palsternakkoja, lanttu- ja porkkanalaatikkoa, perunoita (alkupalaksi tehdyn graavilohen kanssa tarjoillut keitetyt perunat muuuntuivat pääruokapöytään paistetuiksi perunoiksi), paistoliemestä tehtyä kastiketta sekä hetken mielijohteesta tehtyjä glaseerattuja porkkanoita, jotka syntyivät tällä Ghettolan luotto-ohjeella:

Glaseeratut porkkanat

2 keskikokoista porkkanaa per syöjä
vettä
sokeria
voita
suolaa

Kuori porkkanat ja pilko ne noin 5 cm pituisiksi paloiksi, puolita palat tai lohko paksummat porkkanat lohkoiksi. Aseta porkkanat syvän, kannellisen paistinpannun pohjalle niin, että ne peittävät pohjan tasaisesti, mutta eivät ole päällekäin.
Lisää pannuun kylmää vettä niin paljon, että porkkanat peittyvät. Lisää pannuun jokaista käyttämääsi 5 dl vettä kohden 2 rkl sokeria, 50 g voita ja 1/2 tl suolaa. Kiehauta porkkanat, jotta voi alkaa sulaa ja sokeri liueta. Kun vesi kiehuu, laske levyn lämpöä ja aseta kansi pannun päälle.
Anna porkkanoiden kiehua hiljakseen niin kauan kunnes vesi on melkein kokonaan haihtunut. Porkkanoiden pitäisi nyt olla kypsiä. Porkkanat saattavat kypsyä nopeamminkin ja näin ollessa voit poistaa pannun kannen aikaisemmin, jotta neste haihtuu nopeammin. Poista kansi ja pyörittele porkkanoita varovasti jäljellä olevassa sokeri-voiliemessä kunnes ne alkavat hieman ottamaan väriä. Varo kuitenkin hajottamasta porkkanoita, ne ovat melko pehmeitä. Nostele glaseeratut porkkanat tarjoiluastiaan, jättäen ylimääräisen sokeri-voiliemen pannulle. Tarjoile mahdollisimman pian.

Kuvassa muuten näkyy uusi uunipannumme, merkkiä Scanpan. Pidän siitä kovasti, mutta se muistuttaa minua harmillisesti kaikkein rakkaimmasta keittiökapineestani, jota en ole päässyt käyttämään nyt viimeiseen puoleen vuoteen: Uusi keittiömme on muuten oikein mukava, mutta en ole voinut käyttää vanhaa luottopaistinpannuani, koska se ei suostu toimimaan induktioliedellä.

(On meillä kyllä toisaalta puulla lämpiävä perinteinen hellakin, joka ei liene pannujen suhteen turhan valikoiva.)

2 Comments:

At 17/12/14 11:21, Anonymous Merja said...

Komea kalkkuna! Tuo mascarponevinkki on mennyt multa aikoinaan ohi, pistän korvan taakse senkin!

 
At 17/12/14 21:08, Blogger Rosmariini said...

Kannattaa tosissaan pistää; mahtoikohan siinä olla samassa ohjeessa sekä mascarpone että pekoni. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails