tiistaina, heinäkuuta 22, 2014

Veneruokaa - nuudelia ja nötköttiä?Täällä jauhantapajalla on riittänyt viime aikoina puuhaa, kun tuli muutettua vanhalle maatilalle, jonka päärakennus on ajalta ennen Suomen itsenäistymistä. Eläimiä ei sentään vielä ole, jos kohta lampaat ja kanat voisivat olla jossain vaiheessa suunnitelmissa.

Tänä kesänä ei ole sattuneista syistä ollut juurikaan aikaa muille harrastuksille eli geokätköilylle ja veneilylle, johon tuli viime kesänä tutustuttua pari viikkoa kestäneen siirtopurjehduksen aikana.

Koska viimeksi mainitulle on toivon mukaan lähivuosina aikaa edes silloin tällöin, voisi kirjata tänne Pastanjauhannankin puolelle mieleen kertynyttä veneruokatietämystä. Oma tietämykseni on toistaiseksi peräisin lähinnä kokeneemmilta veneilijöiltä sekä The Boat Galley -sivuston veneruokakirjasta.

Purjehtimisesta saattaa tulla mieleen kuplajuoma ja rento auringossa lekottelu, mutta ainakin siirtopurjehdus oli viime kesänä kunnon merenkäynnissä totista työtä. Ruokaa ei usein pystynyt merenkäynnin vuoksi laittamaan ollenkaan, mutta pikaisesti valmistuvat nuudelit yhdessä säilykelihan kanssa maistuivat ulkosalla nälkäisenä paremmalta kuin maailman parhaat herkut. Myös pieni suklaapala yhdessä termoskahvin kanssa piristi mukavasti.Välineiden suhteen on veneessä otettava huomioon, että kaiken on pysyttävä paikallaan: Etenkään veitsiä ja muita vahinkoa tuottavia esineitä ei voi sijoitella miten sattuu. Ruokaan liittyvissä välineissä ei kannata olla myöskään lasia tai ruostuvia osia eikä vaikeasti puhdistettavia pintoja, koska tiskaamisessakin on omat haasteensa. Mieluummin siis teflonia kuin valurautaa. Silikoniset välineet ovat kevyitä, kestäviä ja pieneen tilaan mahtuvia.

Veneessä oppii myös arvostamaan välineitä, joissa on kaksi toimintoa samassa (blogin kautta jostain ilmaislahjana saamamme paistinlastan ja spagettikauhan yhdistelmä päätyi saman tien veneen kapustavalikoimiin, vaikka kotona sille ei nähty minkäänlaista tarvetta).Ruokaa pystyy periaatteessa tekemään veneessä kovallakin kelillä (liesissä on kattiloita varten lukitukset), jos vaan pysyy pystyssä vinossa kulkevassa veneessä eikä ala voida huonosti kannen alla kovassa merenkäynnissä. Kattiloiden on hyvä olla kohtalaisen korkeareunaisia (wokkipannussa olisi myös korkeat reunat), eikä painava pohjakaan liene haitaksi. Ruostumaton teräs on materiaalina oikein hyvä.

Viheltävä vesipannu on veneessä turvallinen ja tarkka. Perkolaattorikahvinkeitin toimii myös hyvin (sitä voi käyttää kaasuhellalla, eli se ei tarvitse sähköä), samoin voisi toimia pressopannu ja miksei pikakahvikin, jos tiukka paikka tulee. Termospulloja kannattaa hyödyntää, ja jos kahvi on termosmukissa, suolainen vesi ei pärsky mukin sisään kannellakaan. Termokseen kannattaa keittää aamuisin ennen liikkeelle lähtöä kuumaa vettä (sitä voi tarvittaessa käyttää myös edellä mainittujen nuudeleiden valmistamiseen).

Ruokatermokseen voi periaatteessa laittaa ruokaa myös hautumaan (kun ei tullut sitä aromipesää muinoin hankittua). Kuumaa vettä käsiteltäessä pitää olla tietenkin tarkkana liikkuvassa tilassa. Samaten esim. salaattiaineksia leikatessa kannattaa mieluummin istua kuin seistä.

Säilytystilaa ei ole yleensä liiemmin, eli kaappitila on käytettävä tarkasti hyödyksi. Omassa veneessämme on ylhäältä täytettävä jääkaappi, joka vetää kyllä yllättävän suuren määrän ruokaa, mutta esimerkiksi juomatölkit kannattaa sijoittaa mieluummin ulkosalle kannen alla oleviin lokeroihin.

Vettä on veneessä käytössä usein varsin niukasti (ja juomaveden riittävyyden kanssa on tietenkin oltava tarkkana), mistä syystä ei kannata tuottaa liikaa tiskiä. Vesi kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan kahteen kertaan (esim. keittämisestä jääneellä vedellä voi huuhdella astioita).Ylipäänsä kannattaa opetella säästämään veneessä energiaa. Esimerkiksi kuskus ei vaadi pitkää keittoaikaa; liha kannattaa pilkkoa pienemmäksi, jolloin se kypsyy nopeammin; uunin jälkilämpö kannattaa hyödyntää tarkoin; eikä uunia tietenkään kannata lämmittää ainoastaan yhdelle ruokalajille/leipomukselle.

Pippurinen härkäruukku on todettu oivalliseksi veneruoaksi, mutta se on valmistettu aina jo kotona ja vain lämmitetty veneessä. Jos minulla olisi loputtomasti aikaa, voisin kuivattaa myös kasviksia ennen venereissuja kasviskuivurilla. Niistä voisi haudutella veneessä keittoja ja kastikkeita.

Pitkällä purjehduksella varastoja on toisinaan pysähdyttävä täydentämään. Vesivaraston ynnä polttoaineen täydennyksen ja akkujen lataamisen lisäksi on toisinaan hankittava myös ruokaa. Kaupassa käymiseen kannattaa varautua kantamiseen sopivilla kasseilla. Kauppa saattaa sijaita satamasta hiukan kauempanakin, ja monissa maissa kauppojen omat muovipussit ovat hyvin köykäisiä. Painavat asiat on kätevintä kuljettaa selkärepussa tai olalle asetettavassa tukevassa kassissa. Jos veneeseen on alkujaan varustettu tarpeeksi kuivatuotteita ja säilykkeitä, voi selvitä pelkällä tuoretavaroiden ostamisella.

Edellisten päivien tähteet tulee hyödynnettyä venekokkailussa harvinaisen tarkoin (yllä olevassa kuvassa on lämmitetty pari edellistä ruokalajia salaatin kaveriksi). Esimerkiksi härkäruukun jämät voi kääräistä vaikka tortillan tai rieskan sisään. Pastan ja vanhan juustonnysän voi käyttää salaattiin. Ideoita voisi etsiä vaikka ruokabloggaajien Hävikistä herkuksi -reseptikokoelmasta.Merellä siis valmistetaan mahdollisimman helposti valmistuvaa syötävää, mutta satamassa tai ankkurissa voi toki vähän hifistelläkin. Edessä olevaan pitkään meripäivään kannattaa valmistautua kunnon aamiaisella (kuvassa näkyvä englantilainen aamiainen piti nälän poissa pitkään, ja lisäksi paistuvan pekonin tuoksusta muodostuvat aina kaikkein parhaat muistot).Taitava veneilijä voi tietenkin kalastaa merestä kaloja sekä poimia saarista marjoja ja sieniä. Aamupuuroon olisikin kieltämättä houkuttelevaa käydä noukkimassa tuoreita mustikoita tai vadelmia, mutta kuten mainittua, todellisuus on ollut toistaiseksi omalta osaltani ennemminkin nuudelia ja nötköttiä.

Nuudelin keittämiseen ei ruokaohjetta tarvitse, mutta jos haluaa kokata jotain hiukan monimutkaisempaa, kannattaa varata reseptit tai keittokirjat mukaan (merellä ei useinkaan ole nettiä).

Veneen kaasu-uuni ei ole vielä itsellemme vielä kovinkaan tuttu, joten jos jollakulla on vinkkejä semmoisen käyttöön, niin kuulisin oikeinkin mielelläni. Miten esimerkiksi pizzan saa onnistumaan kaasu-uunissa?

10 Comments:

At 23/7/14 21:19, Anonymous Anonyymi said...

Lähetin tänään oman purkkarin miehistöni (4 muksua + mies) yhden yön reissuun saaristoon mukanaan valmiiksipilkotut pasta primaveran vihannekset samassa pannussa tulee näin vihannekset ja koko ruoka. Meillä veneessä keitellään espresso keittimellä kaffet, pastat ja bulgurit vakioruokaa. Pyttipannua (säilykelihalla) tehdään kun perunoita aina keitetään yli tarpeen. Kaikkea sitä pystyy kuukauden loistavasti tekemään ihan 2 paikkaisella kaasuliedellä.

Ihanaa purjehdusta teille!

 
At 23/7/14 22:09, Blogger Rosmariini said...

Kiitos, ja oijoi, kun tuli nälkä. En ole aikoihin syönyt pyttipannua. (kuinka hyvältä se mahtaakaan maistua vesillä)

 
At 25/7/14 00:23, Anonymous Anonyymi said...

Tutustukaapa Mysi Lahtisen kirjoittamaan Venekokin keittokirjaan Hiulihei, sanoi kokki. Siinä opus, jossa kerrotaan kaikki, mitä venemiehistön tyytyväisenä pitämiseen tarvitaan :). Kirjaa tuskin enää kaupasta löytää, julkaisuvuosi 1987, mutta kirjastosta tai antikvariaatista sen varmaan saa käsiinsä. Ihan mukavaa luettavaa sinänsä!

 
At 25/7/14 18:19, Blogger Tuplaespresso said...

Komppaan Anonyymiä: Mysi Lahtisen Hiuli hei, Venekokin keittokirja on ihan MUST veneessä. Toimivia reseptejä, hyviä vinkkejä ja hauskoja tarinoita. Ja sitten kannattaa hankkia Weberin "go anywhere" -hiiligrilli:
http://www.amazon.com/Weber-121020-Go-Anywhere-Charcoal-Grill/dp/B00004RALJ

 
At 26/7/14 16:42, Blogger Heikki said...

Täällä yksi retkiruokien parissa mellastava. Pyttipannu ja muut kaappikierrosruoat myös erittäin tuttua ja lähes jokapäivästä kokkausta. Itselläni ei ole uunia laisin mobiilimökissäni, mutta olen ajatellut hommata pizzakiven, että voisi grillillä tehdä. Toimisi varmasti hyvin myös kaasu-uunissa....?! Sehän lämmittää alapuolelta?

Tuolta löytyy mun toilailuja matka-autolla reissaten ja kokaten:
http://homeiswhereveripark.blogspot.fi

 
At 31/7/14 22:12, Blogger Elina said...

Meillä mennään lounaat yleensä joko edellisen päivän jämillä tai jollain helpolla pasta-/couscous-/salaatti/leipävirityksellä, jota on helppo valmistaa ja syödä liikkeessäkin. Päivällistä yleensä valmistan satamassa, joten voi tosiaan hifistellä vähän enemmänkin, mutta tuore savukala on kyllä ihan parasta, jos sitä vaan saa.

Voisin myös suositella kirjaa Merikokin messissä. Se ei ole mielestäni tehty mitenkään erityisesti ruoanlaittoa harrastaville, mikä mielestäni on kirjan vahvuus ja heikkous. Ohjeet ovat siis pääasiassa varsin yksinkertaisia (myös uuniruokia), mutta toisaalta mukana on ihan turhaa tavaraa sellaiselle, joka koskaan on ruokaa laittanut. Itse kuitenkin olen huomannut, että kun yleensä tulee tehtyä aina niitä samoja ruokia, niin ihan tuollaisista yksinkertaisistakin ohjeista saa vähän vaihtelua.

Yksi yllättävän toimiva nuudeliohje on muuten sellainen, että keittää pikanuudelit mausteineen ja valmiisiin nuudeleihin (ylimääräiset vedet pois) sekoittaa tonnikalaa ja creme fraichea. Vaihtelua nötköttiin :)

Pizzaa en ole tehnyt, mutta pannukakkua ja marja/omena/raparperipiirakkaa kyllä usein ja rieskaakin joskus puuron jämistä. Onnistuu hyvin, kun olen oppinut kuinka uuni kannattaa lämmittää, ettei pohja kärtsää ja leipomus jää raa'aksi. Meillä on käsite pannukakkupäivä, joka tarkoittaa sitä, että jäädään satamaan kurjan kelin vuoksi, pidetään sadetta veneessä, luetaan ja pelaillaan ja leivotaan pannukakkua tai piirakkaa :)

Tapasin toissa iltana tuossa Inkoon kulmilla kerhon saunassa oululaisen purjehtijan (aivan valtavan symppis tyyppi, kuten oululaiset minun mielestäni ovat aina :) ja tulikin just mieleeni, että mitenköhän teidän veneilyt. Toivottavasti aikaa jää purjehduksellekin! Näyttäisi, että teilläkin on Elan, me ainakin olemme olleet kovasti tyytyväisiä omaamme :)

(tulipas taas pitkä sepustus...)

 
At 1/8/14 12:21, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi & Tuplaespresso: Mysilläkin veneruokakirja, vau! Minä tosin muuton aikana päätin, että vähennän ratkaisevasti kirjojen ostamista, mutta eihän pari lisäkirjaa muuta tilannetta kovin ratkaisevasti mihinkään suuntaan. 0:) Onneksi on nettidivarit!

Mini-Weber muuten löytyykin muistumana niiltä ajoilta, jolloin vene oli moottorilla toimiva ja vailla keittiötä. Silloin tehtiin mm. Kattilankallan saaressa lohivartaita.

Heikki: Kiitos kommentista ja blogilinkistä. Todella houkuttelevia kuvia ja hienosti sommiteltuja annoksia! Vähän toista kuin omat tärähtäneet nuudelikuvani. :)

Elina: Nyt viime viikolla ehdittiin onneksi muutamaksi päiväksi vesille, ja olihan se kyllä mahtavaa pitkästä aikaa. Pitää ensi kesänä päästä johonkin vähän kauemmaksikin (Höga Kusten voisi olla hauska kohde).

Tuo sinun nuudelivirityksesi kuulostaa suorastaan juhlalliselta nötköttiin verrattuna. Nyt hallussani on ohje arki- ja juhlanuudeleihin. :D

 
At 4/8/14 20:20, Anonymous Anonyymi said...

Hyviä vinkkejä! :) Omiin harrastuksiin purjehtiminen ei valitettavasti kuulu, mutta viikonlopun pääsin viettämään ystävien kanssa purjehtien. Ruoanlaitosta pitävänä tarjouduin kokkaamaan koko porukalle. Säät olivat sen verran rauhalliset että veneelläkin sai laitettua ruokaa, mutta onhan se satamassa stabiilimpaa. ;)

http://ssiiri.wordpress.com/2014/08/04/viikonloppupurjehdus-ja-kahdeksan-nalkaista-syojaa/

 
At 10/8/14 23:55, Blogger Rosmariini said...

Sakset ovat ällistyttävän monipuolinen keittiöväline. :)

 
At 12/7/15 10:24, Anonymous Anonyymi said...

Löysin tämän blogauksen kun googletin uusia ideoita venesapuskoihin. Meidän suosikkiruokaa veneessä on risotot: edellissyksyn vikat suppilovahverot käytetään veneessä, ja niiden puutteessa tehdään esim sitruunarisottoa jos vaikka onnistaa ja löytyy ahvenfileitä joltain kalastajalta. Valkoviiniähän on veneessä aina tonkka mukana!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails