sunnuntaina, kesäkuuta 29, 2014

Ribsit hiiligrillissäJauhantapaja muutti kuukausi sitten maalle. Muutto tarjosi niin luontevan tekosyyn päivittää grillikalustoa, ettei tilannetta voinut jättää hyödyntämättä. Tällä kertaa mentiin perinteisempään suuntaan ja hankittiin hiilivetoinen pallogrilli. Sitä on koeajeltu muuttolaatikoiden purkamisen lomassa hyvin perinteisillä grillintäytteillä: ribseillä ja erilaisilla makkaroilla.Uuden jauhantapajan pihalta löytyy myös saaristolaismallinen savustusuuni/-kaappi, jota emme ole ehtineet testata vielä lainkaan. Mahtaisiko lukijoilla olla vinkkejä tai opastusta sellaisen operoimiseen? Poltettavaksi puulajiksi on ainakin suositeltu leppää – ja vielä kuorittuna.
Possun ribsejä löytyy tätä nykyä vakiotavarana marketeidenkin hyllyiltä ja lihatiskeistä. Tämänkertainen ohje on Weber's Complete Barbecue Book -kirjasta. Weberin ohjeista on vuosien varrelta hyvin vähän negatiivista sanottavaa. Ne toimivat lähes pomminvarmasti ja ovat poikkeuksetta erinomaisen herkullisia.

Inkivääri-soijaglaseeratut ribsit

2 riviä (possun)ribsejä
100 g ruskeaa sokeria
125 ml soijakastiketta
137 ml ketsuppia
125 ml kuivaa sherryä (tai meillä puoli desiä sherryviinietikkaa yhdistettynä punaviiniin, kun sherryä ei muuttolaatikoissa ollut)
2 rkl inkiväärinjuurta hienonnettuna
1,5 tl valkosipulia hienonnettuna

Sekoita marinadiainekset kulhossa.

Trimmaa ribseistä ylimääräinen rasva ja kääntöpuolen pinnassa oleva kalvo. Marinoi niitä sitten kastikkeessa muutaman tunnin ajan – jääkaapissa tietenkin. Marinointi on kätevintä suorittaa matalassa astiassa tai muovipussissa. Jos on hoppu syömään, marinoinnin voi myös ohittaa kokonaan, kunhan moppaa kastiketta paistovaiheessa lihan pintaan sitäkin ahkerammin.

Ota lihat huoneenlämpöön puolta tuntia ennen grillaamista, eli hiiligrillin kanssa suunnilleen siinä vaiheessa, kun lähdet sytyttelemään hiillosta. Valmistele grilli epäsuoralle lämmölle, eli kasaa hiilet joko grillin toiselle puolelle tai sitten molemmille laidoille niin, että keskelle jää ribsirimpsujen kokoinen tyhjä tila. Kaasugrillissä jätetään yksi tai useampi poltin sammuksiin ja laitetaan ribsit sammutetun osuuden päälle. Ritilän alle ribsien kohdalle kannattaa vielä laittaa alumiinivuoka ottamaan vastaan lihasta tippuvat nesteet, jotteivät ne valu grillin pohjaa tahmaamaan tai syty palamaan. Vuokaan voi lorauttaa myös hieman vettä. Vesi auttaa myös hillitsemään grillin lämpötilaa, jos se pyrkii harppailemaan liian kuumaksi.

Hyvä lämpötila ribsien grillaamiseen on varsin matala. Meidän pallogrillimme kannessa on lämpömittari, jonka lukeman pyrin pitämään grillauksen aikana 150–160°C:ssä. Tällaisessa lämpötilassa ribsit valmistuvat noin kolmessa tunnissa. Hiiliä on syytä lisätä vähintään tunnin välein, jottei lämpö hiivu liiaksi. Ja varsinkin loppuvaiheessa kannattaa mopata marinadikastiketta lihaan vähän väliä. Lämpö jämähdyttää sen erinomaisen maukkaaksi, tahmeaksi kerrokseksi ribsien pintaan. Kuten lähes kaikessa grillauksessa, kansi kannattaa kuitenkin pitää suljettuna aina kun mahdollista.

Ribsit ovat kypsiä ja meheviä, kun liha irtoaa luista lähes itsekseen. Saa syödä sormin!

6 Comments:

At 30/6/14 20:10, Blogger ulla said...

Maukkaan näköiset ribsit! Meillä grillataan ympäri vuoden hiilillä, ja ribsit on vakioruokaa. Toimii aina. :)

 
At 30/6/14 22:22, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, ribsit toimisivat kyllä keskitalvellakin oikein hyvin!

 
At 1/7/14 22:25, Anonymous Jonna said...

MIten en ole yhtään yllättynyt tuosta merkkivalinnasta ;-) Kyllä nyt kelpaa siellä maalla käryytellä ja heti on hyvännäköistä tavaraa saatu aikaan. Odotan niitä rusakkoreseptejä, kelpaakohan samat opit citykaneihin.

 
At 2/7/14 10:26, Blogger Unknown said...

Laitoin täksi kesäksi Rebel -merkkisen hiilisavustimen jolla olen tehnyt mm. ribsejä. Näihin tarttuu kivasti omenalastuja poltellessa savun maku ja kypsyvät myös samalla hitaasti :) Lämpötilana olen pitänyt n. 110 astetta ja paistoaikana kolmisen tuntia. Vuorokautta ennen ribsit ovat saaneet mausterubin pintaan ja olutpohjaisen soosin aina keittelen sitten glaseerausta varten :)

 
At 8/7/14 18:36, Blogger Rosmariini said...

Jonna: Pitää koittaa voittaa heinä-elokuun ruokahaaste, niin voi laittaa sitten seuraavan haasteen aiheeksi rusakko/citykanireseptit. :D

Kaikki muuten mukaan mummolahaasteeseen!

Mika K: Omenalastuilla saa takuulla aikaiseksi makoisat savut.

Me teimme viime viikonloppuna urakalla leppähalkoja; niitä riittää nyt näillä näkymin sadan vuoden savustuksiin.

 
At 15/7/14 21:33, Anonymous Jonna said...

Hahaa ;-D Nyt haasteeseen, te todentotta tarvitsette rusakkoreseptejä ja Helsingissä tarvitaan kannan harvennusta. Joten rusakko/citykanihaaste olisi palvelus luonnolle...

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails