torstaina, elokuuta 23, 2012

Juustoiset sienileivät

Tulipa tehtyä hyvää ruokaa tänään. Kaikki alkoi siitä, kun huomasin kolean ja sateisen päivän vaativan vastapainokseen jotain lämmittävää ja kodikasta.

Pian haaveilinkin jo ruokaisasta voileivästä, eikä aikaakaan, kun olin tutkimassa Closet Cooking -blogin taivaallista voileipävalikoimaa. Kulinaarimurulan Jaana muistutteli hetkeä myöhemmin elokuun sieniaiheisesta ruokahaasteesta, joten päädyin sitten onnekseni juustoisiin sienileipiin.

Tunnollisen ruokabloggaajan pitäisi käyttää tähän aikaan vuodesta tietenkin metsäsieniä, mutta nyt oli jotenkin herkkusieniolo. Eivätkä kaikki metsäsienet tämän ohjeen karamellisointiin välttämättä kovin hyvin istuisikaan:
The Mushroom Melt (kahdelle)

1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli, viipaloituna
noin 220 grammaa herkkusieniä viipaleina (alkuperäisessä ohjeessa cremini mushrooms, joilla tarkoitetaan ilmeisesti ruskeita herkkusieniä eli minikokoisia portobelloja)
2 valkosipulinkynttä, pilkottuna
1 tl timjamia, pilkottuna (tai minä taisin lähinnä vain riipiä lehdet irti varsista)
reilu puoli desiä valkoviiniä
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 rkl persiljaa, pilkottuna
2,5 dl gruyere-juustoa raastettuna
reilu puoli desiä raastettua parmesaania
4 viipaletta leipää
2 rkl voita

Kuumenna voita ja öljyä pannulla. Lisää sipuli ja hauduta noin 5 minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja timjami ja hauduttele hetken aikaa.
Lisää sienet ja paista niin kauan, että sipulit ja sienet alkavat karamellisoitua ja muuttuvat kauniin ruskeiksi. Tämä kestää 10-15 minuuttia.
Lisää viini (tässä vaiheessa voi lisätä vähän lämpöäkin) ja keittele niin pitkään, että neste on melkein haihtunut pannulta. Mausta suolalla ja pippurilla, siirrä sienet levyltä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Sekoita sen jälkeen juusto sekä persiljasilppu sienten joukkoon.
Voitele kaikkien leipäviipaleiden toinen puoli ja aseta kaksi niistä pannuun, voipuoli alaspäin. Jaa sieniseos pannulla oleville leiville ja paina pöydällä odottavat leipäviipaleet kansiksi (voipuoli ylöspäin).
Paista niin pitkään, että juusto on sulanut ja leipä saanut kauniin värin (noin 2-4 minuuttia per puoli).
Lopputulos olisi voinut olla helposti liian raskas ja tunkkainen, mutta ilmeisesti valkoviiniloraus toi kokonaisuuteen mukavasti hapokkuutta.

Tästä taisinkin saada innostuksen lähteä tattiin tulevana viikonloppuna.

8 Comments:

At 23/8/12 00:48, Blogger Ketturouva said...

Ooh, nam. :9

 
At 23/8/12 00:52, Blogger Rosmariini said...

Tuo avulla onnistui ihan mukavasti karkottamaan sadepäivän koleuden.

 
At 23/8/12 18:34, Blogger Virpi said...

Varmasti karkotti sadepäivän koleuden, ihana herkkuleipä!

 
At 23/8/12 19:53, Blogger Rosmariini said...

Joo! Tattiinmenosuunnitelma taitaa vaan korvautua jollakin muulla t-alkuisella aktiviteetilla. (Sen siitä saa kun katsoo kalenteriin.)

 
At 23/8/12 20:05, Blogger Hanna said...

Voi rakastan kaikkia lämpimiä leipiä! Näitä syödään meillä huomenna.

 
At 23/8/12 20:16, Blogger Rosmariini said...

Lämpimät leivät ovatkin sopivan mutkatonta ruokaa perjantai-iltaan. Mukavaa viikonloppua sinne!

 
At 23/8/12 22:52, Blogger Hiidenuhma said...

Oi, miten herkullisia, nam! Ehdottomasti kokeilen.

 
At 23/8/12 23:03, Blogger Rosmariini said...

Toivottavasti maistuu. (Kävin fiilistelemässä kesäisiä ruokakuvia ja -ohjeita blogissasi. Niiden avulla pääsi kätevästi aurinkoisiin tunnelmiin: kiitokset!)

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails