sunnuntaina, heinäkuuta 22, 2012

Aasialainen pastasalaatti ja hunajapaahdetut maapähkinät


Tämän pastasalaatin oli ajatus olla nopea ja ruokaisa. Ruokaisa ja todella maukas se oli kyllä, mutta nopeus jäi tällä kertaa tavoitteesta. Kaupassa ei nimittäin vastoin pätkiviä muistikuviani ollutkaan valmiita hunajapaahdettuja maapähkinöitä, vaan ne jouduttiin valmistamaan itse. Tämä onnettomuus kääntyi kuitenkin ripeästi onneksi: pähkinöiden paahtaminen oli nimittäin vallan mukavaa puuhaa, ja itse paahdetut pähkinät makoisaa odottelusyötävää - niin makoisaa, että koko pellillisen olisi popsinut helposti ihan sellaisenaankin!

Mausteet, pähkinät ja seesamiöljy antavat salaatille virkistävän aasialaisen vireen niin, että kokonaisuus on kiintoisaa vaihtelua perinteisiin pastasalaatteihin. Raikasta salaattia tulikin syötyä lähes vahingossa melkoinen keko. Ajatus oli nimittäin jättää hieman seuraavan päivän eväslounaaksikin. Onneksi annos oli sen verran suuri, että kohtuullinen eväskin saatiin. Salaatti toimi erinomaisesti myös siinä tarkoituksessa - sen voi syödä vaikka suoraan jääkaappikylmänä.

Aasialainen pastasalaatti

Kastikkeeseen
1 rkl hienonnettua valkosipulia
1 rkl hienonnettua/raastettua inkivääriä
6 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl majoneesia
0,6 dl ruokaöljyä
1 rkl vettä

Vispaa kulhossa sekaisin kaikki ainekset ruokaöljyä lukuun ottamatta. Lisää sitten öljy ohuena nauhana, koko ajan vispaten, jotta saat tasaisen kastikkeen.

Itse salaattiin
n. 1/2 kg (pakaste)katkarapuja
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kuivaa sherryä
n. 1/2 kg fusilli-pastaa tms. mukavasti salaattiin sopivaa pastalaatua
1 iso punainen paprika, pilkottuna suupaloiksi
reilu 200 g sokeriherneitä, palot vinottain kahtia leikattuina
1,8 dl hunajapaahdettuja maapähkinöitä, rouheasti pilkottuina (itse en kyllä juurikaan pilkkonut, hieman veitsellä naputtelin pähkinäkekoa)
3 vihersipulia/kevätsipulia, ohuiksi viipaloituina
3 rkl silputtua korianteria
suolaa pastan keitinveteen
rouhittua chiliä maun mukaan

Marinoi katkarapuja pienessä kulhossa soijassa ja sherryssä sillä aikaa, kun valmistelet ja pilkot muut salaattiainekset.

(Jos katkaravut ovat peräisin pakasteesta, ne kannattaa tietenkin sulattaa ennen marinointia. Jos katkaravut eivät ole kypsiä, kypsennä ne esim. höyryttämällä ja anna sitten jäähtyä.)

Keitä pasta kattilassa suolavedessä paketin ohjeiden mukaisesti. Siivilöi se sitten huolella ja levitä esim. leivinpaperin päälle, jotta se jäähtyisi nopeammin huoneenlämpöiseksi.

Laita liemestään siivilöidyt katkaravut, pasta, paprika, herneenpalot, puolet pähkinöistä, vihersipulit ja korianteri suureen kulhoon. Älä sekoita. Lisää sitten kastike, sekoita ja anna seistä huoneenlämmössä vielä vartin verran, jotta kastike imeytyy ja maut tasoittuvat.

Lisää murskattua chiliä tai paprikajauhetta maun mukaan ja koristele jäljelle jääneillä maapähkinöillä.

Hunajapaahdetut maapähkinät

Tällä reseptillä valmistuu rapeita, kullanruskeita pähkinöitä, joihin tulee syvän hunajainen ja aavistuksen suolainen maku. Haluttaessa lisämausteena voi kokeilla vielä chilijauhetta kuten cayennea tai chipotlea.

0,5 kg maapähkinänsydämiä
0,8 dl hunajaa
2 rkl voita
2 tl suolaa
1 tl vaniljauutetta
1/4 tl kanelia
0,6 dl sokeria

Vuoraa uunipelti alumiinifoliolla ja voitele folio kevyesti esim. ruokaöljyllä. Laita uuni kuumenemaan 160 C:hen.

Laita voi, hunaja, vanilja, kaneli ja 1 tl suolaa mikronkestävään kulhoon ja mikrota, kunnes voi on sulanut (mikron tehosta riippuen n. 45 sekuntia). Sekoita, kunnes voisula on tasaisessa konsistenssissa. Ainekset voi tietenkin sulattaa kasarissa levylläkin, jos mikroa ei ole.

Lisää pähkinät voi-hunajaliemeen ja sekoita, kunnes ne ovat kauttaaltaan kastikkeessa. Kaada pähkinät sitten voidellulle ja foliotetulle pellille ja levitä ohueksi, tasaiseksi kerrokseksi (eli niin, eittei pähkinöitä ole päällekkäin).

Paahda pähkinöitä yhteensä n. 20 minuuttia. Sekoita aina viiden minuutin välein, jotteivät ne pala. Pähkinöitä kannattaa siirrellä pellin laitamilta keskelle ja päinvastoin, jotta kaikki paahtuvat tasaisesti. Kaikenlaisia pähkinöitä ja siemeniä paahtaessa saa muutenkin aina olla tosi tarkkana, sillä ne palavat karrelle aivan älyttömän helposti!

Kun pähkinät ovat kullanruskeita, ota pelti uunista ja sekoita vielä hieman, jotta hunaja on varmasti tasaisesti pähkinöihin tarttuneena. Ripottele sitten päälle sokeria ja 1 tl suolaa ja sekoita taas. Pähkinöiden jäähdyttyä ne ovat valmiita naposteltaviksi tai vaikkapa juuri salaattiin.

3 Comments:

At 22/7/12 21:27, Anonymous Susanna said...

Pähkinät vaikuttavat mielenkiintoisilta! Niitä voisi tehdä ihan pelkästään (vaikka salaattikin on varmasti tekemisen arvoinen!). Vaniljauute mausteena yllätti.

 
At 22/7/12 22:30, Blogger Rosmariini said...

Suositella voi. Pellin peseminen vaati vaan hermoja, kun folio oli vähän falskannut ja hunajasta tuli melkoista liimaa.

 
At 3/8/12 12:34, Anonymous annemi said...

Mielenkiintoinen pastasalaatti, tätä voisin kokeilla. Tykkään paljon aasialaisista mauista ja innostun aina kun blogeissa vilahtelee toimivia reseptejä :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails