Sienet säilössä - mitä kuivuriin seuraavaksi?
Nyt on sienet saatu säilöön. Suurkiitos kaikille reseptejä ja säilöntäviisauttaan jakaneille! Onnistuimme syömään muutamia kourallisia tuoreena mm. aamiaismunakkaan täytteenä, mutta suurimman osan talletimme talven varalle.
Lukijoiden suositukset pakastamisen ja kuivaamisen välillä menivät jotakuinkin tasan. Niinpä pakastimme osan ja kuivasimme osan. Pakastaminen suoritettiin siten, että sieniä kuumennettiin keskikuumalla paistinpannulla, kunnes suurin osa vedestä oli haihtunut. Sitten ne annosteltiin pakastuspusseihin mukavan kerta-annoksen kokoisina erinä.
Kuivaaminen on perinteinen ja yhä erittäin hyvä keino säilöä syksyn satoa aikaa kestävään muotoon. Kuivuri on toki avuksi muulloinkin kuin syksyllä: esimerkiksi käyttämättä unohtuneet, vähitellen ylikypsän puolelle kääntyvät banaanit tai omenat voi pelastaa kuivaamalla ne maukkaiksi snackseiksi.
Yllä olevassa kuivurikuvassa sieniä on hieman liian tiheässä. Käytäntö nimittäin opetti nopeasti, että paras ja nopein kuivaustulos saatiin, kun sienet aseteltiin kuvurin tasoille siten, että ilma mahtui kiertämään niiden välissä.
Kuivatut sienet laitettiin lasipurkkeihin odottamaan käyttöä. Niiden pitäisi teoriassa säilyä sellaisenaan jopa useita vuosia, mutta käytännössä taitavat päätyä vatsoihimme ripeämmin.
Teimme muutaman purkin myös kehuttua suppilovahverohilloa, mutta se on vasta jääkaapissa tekeytymässä emmekä ole ehtineet maistaa sitä vielä lain.
Kuivausinnostuksissani ehdin jo sienten loputtua valmistaa yhden erän kuivalihaa eli beef jerkyä sekä kuivattaa muutamia omenoita ja nipun banaaneja napostelua ja evästelyä varten. Mitä muuta kuivurilla kannattaisi tehdä? Ainakin nuo kuivatut hedelmät maistuvat niin herkullisilta, että kulhoa on lähes mahdotonta ohittaa nappaamatta muutamaa suuhunsa.
Lukijoiden suositukset pakastamisen ja kuivaamisen välillä menivät jotakuinkin tasan. Niinpä pakastimme osan ja kuivasimme osan. Pakastaminen suoritettiin siten, että sieniä kuumennettiin keskikuumalla paistinpannulla, kunnes suurin osa vedestä oli haihtunut. Sitten ne annosteltiin pakastuspusseihin mukavan kerta-annoksen kokoisina erinä.
Kuivaaminen on perinteinen ja yhä erittäin hyvä keino säilöä syksyn satoa aikaa kestävään muotoon. Kuivuri on toki avuksi muulloinkin kuin syksyllä: esimerkiksi käyttämättä unohtuneet, vähitellen ylikypsän puolelle kääntyvät banaanit tai omenat voi pelastaa kuivaamalla ne maukkaiksi snackseiksi.
Yllä olevassa kuivurikuvassa sieniä on hieman liian tiheässä. Käytäntö nimittäin opetti nopeasti, että paras ja nopein kuivaustulos saatiin, kun sienet aseteltiin kuvurin tasoille siten, että ilma mahtui kiertämään niiden välissä.
Kuivatut sienet laitettiin lasipurkkeihin odottamaan käyttöä. Niiden pitäisi teoriassa säilyä sellaisenaan jopa useita vuosia, mutta käytännössä taitavat päätyä vatsoihimme ripeämmin.
Teimme muutaman purkin myös kehuttua suppilovahverohilloa, mutta se on vasta jääkaapissa tekeytymässä emmekä ole ehtineet maistaa sitä vielä lain.
Kuivausinnostuksissani ehdin jo sienten loputtua valmistaa yhden erän kuivalihaa eli beef jerkyä sekä kuivattaa muutamia omenoita ja nipun banaaneja napostelua ja evästelyä varten. Mitä muuta kuivurilla kannattaisi tehdä? Ainakin nuo kuivatut hedelmät maistuvat niin herkullisilta, että kulhoa on lähes mahdotonta ohittaa nappaamatta muutamaa suuhunsa.
6 Comments:
Kuivaliha tuli ensimmäisenä mieleen. Mutta entäs chilien kuivatus? Isovanhemmat kuivasivat yrttejä uunissa jo ammoisina aikoina eikä niistä taida olla kovin pitkä matka chileihin :-)
Marjat ja juurekset tulevat myös mieleen. Juureschipsejä?
Sitrushedelmien kuoria lähinnä hillotaan, eivät taida olla kuivattavaa kamaa.
Yrttejä ja chilejä voi tosiaan kuivata!
Minä odotan malttamattomana ensi kesän mansikka-aikaa. Kuivatut mansikat ovat NIIN hyviä, mutta kaupassa ihan simokalliita.
Pitäisikö laittaa pieni tehdas pystyyn.
Blogissani on tagin "kuivur" alla kauheasti kuivuriohjeita....
Totta! Voisikin kokeilla vaikka ylihoukuttelevia tomaattikupposia.
Minä kokeilin kuivattuja chilisiä lanttulastuja http://sauvajyvanen.blogspot.com/2011/11/kuivatut-lanttulastut-meksikolaisittain.html
ja tein Venison jerkyä, joka on ihan huippuhyvää http://sauvajyvanen.blogspot.com/2011/11/kuivattu-hirvenliha-venison-jerky.html
Lisäksi kuivaan juureksia, joista saa hyviä keittopohjia pyöräretkille.
Oi, kuinka houkuttelevia kokeiluja. Tuohon jerkyynkin on saatu mahtavasti toisiaan täydentäviä vastamakuja ja makupareja.
Lähetä kommentti
<< Home