tiistaina, marraskuuta 15, 2011

Punajuuripata

Tämä punajuuripata oli vuosia sitten herkkuruokaamme, ja olen tehnyt siitä kuutisen vuotta sitten postauksenkin.

Ohje on peräisin edelliseltä vuosituhannelta selvästi senkin takia, että ruoka sisältää ruskeaa kastiketta (toimitus huomauttaa, että ainoa oikea kastike on tietenkin tomaattikastike):
Punajuuri-herkkusieni-lihapata
1/2–1 kg sisäpaistia suikaloituna
voita
2 sipulia silputtuna
pari ruokalusikallista vehnäjauhoja
vettä
suolaa
liemikuutio (tai lihafondia)
valkopippuria
2–3 kuutioitua herkkukurkkua
2–4 punajuurta pilkottuna
purkillinen herkkusieniä
kermaa

Ruskista lihasuikaleet ja aseta sivuun. Tee ruskea kastike: Pudota pannuun pari ruokalusikallista voita, jossa ruskistetaan pari silputtua sipulia. Joukkoon sotketaan seuraavaksi pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Hämmennellään ahkerasti, minkä jälkeen pannuun lisätään vielä jonkinlainen loraus vettä.
Yhdistetään lihat sekä kastike samaan pataan. Maustetaan suolalla, lihaliemikuutiolla ja valkopippurilla.
Annetaan muhia levyllä miedolla lämmöllä tunnin verran. Suurin piirtein 15 minuuttia ennen loppua pataan lisätään herkkukurkut, punajuuret sekä herkkusienet. Lopussa lorautetaan joukkoon vielä hieman kermaa.
Tarjoillaan perunoiden kera.
Ajat ovat muuttuneet siitä, kun tätä on viimeksi tehty. Nyt herkkusienet oli korvattu suppilovahveroilla ja liha oli Sydänmaan Highlanderia.

Suppilovahverolta tämä sitten lopulta lähinnä maistuikin. Herkkusieniversiossa maistui aikoinaan ehkä eniten punajuuri.

7 Comments:

At 15/11/11 19:30, Blogger Heidi said...

Kuulostaa lämpimältä, pitää tehdä joskus kylmänä syys/talvipäivänä :) Eikä tarvitse enää kauaa odottaa, sillä juuri tekemäni havainnon mukaan maahan oli satanut hienonhieno lumikerros!

 
At 15/11/11 20:26, Anonymous Anonyymi said...

Miten ehdollistunut sitä onkaan, luin automaattisesti punaviinipata ;-)

 
At 15/11/11 21:24, Blogger Virpi said...

Meillä ei oo highlanderit vielä päässeet ollenkaan kokkausasteelle mutta pitää kyllä loihtia joku kiva pataruoka ainakin :)

 
At 16/11/11 09:07, Blogger merikukka said...

Oikea "lohturuoka", niin kuin amerkassa sanotaan. Pitääkö punajuuret keittää ensin kypsiksi vai käytetäänkö tässä etikkapunajuuria? MInulla on kotona iso pussi raakoja punajuuria, jos käytän niitä, niin varmaan pitäisi lisätä etikkaa.

 
At 16/11/11 17:52, Blogger Rosmariini said...

Heidi: Eilen tuli tosiaan jo hiuksenhienosti lunta! Olisihan tässä jo vähitellen talven aika, kun kuukauden päästä ollaan jo melkein joulussa.

Suolaajahunajaa: :D Hoksasin muuten, että huomenna päästään taas maistelemaan uuden sadon viiniä.

Virpi: Täytyy myöntää, että itsekin kaivelin tuohon vanhat landerit. Vähän paineita, kun tuli uusi satsi. :)

Merikukka: Etikkapunajuuria tähän on kuulemma yleensä käytetty, joten keitettyjä punajuuria + tilkka punaviinietikkaa voisi olla ihan toimiva ratkaisu.

 
At 21/11/11 14:59, Anonymous Anonyymi said...

Punajuuripastakastike, joka tehdään aivan samoin kuin perinteinen bolognese, mutta jauheliha korvataan raakana raastetulla punajuurella on myös hyvää. Mitä kauemmin hauduttaa sitä parempaa. Tarjoillaan Aurajuustomurujen kera.

 
At 23/11/11 19:41, Blogger Marika said...

Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Pitänee seuraavasta Higlander-palasta tehdä tätä! :) Kiitos reseptistä!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails