Paahdettu kurpitsavanukas
Viime viikonloppu oli aika mukava, kun lauantaina ei voinut mennä kauppaan. Oli hyvä syy viettää koko viikonloppu sohvannurkassa viltin alla kuuman juoman ja kirjojen kanssa.
Lueskelu meni ilmeisesti vähän liian pitkälle, koska nyt olen kärsinyt muutaman päivän kirvelevistä ja punaisista silmistä. Ei ole tehnyt kamalasti mieli tuijotella tietokoneen näyttöä enää työajan ulkopuolella.
Viime viikonloppuun kuului myös kurpitsakokkailuja. Rohkaistuin Sillä sipulien juuriselleripannacottan avulla kokeilemaan itsekin jotain vähän tavallisuudesta poikkeavaa jälkiruokaa. Valinta kohdistui kurpitsavanukkaaseen:
Lisäksi kokonaisuus olisi hyötynyt lievästä lisähapokkuudesta. Kenties vanukkaan pinnalle voisi lisätä jotain marjaa tai hedelmää? (Perinteinen kurpitsan kaveri parmesaani ei tähän yhteyteen ehkä kovin hyvin istu.)
Lueskelu meni ilmeisesti vähän liian pitkälle, koska nyt olen kärsinyt muutaman päivän kirvelevistä ja punaisista silmistä. Ei ole tehnyt kamalasti mieli tuijotella tietokoneen näyttöä enää työajan ulkopuolella.
Viime viikonloppuun kuului myös kurpitsakokkailuja. Rohkaistuin Sillä sipulien juuriselleripannacottan avulla kokeilemaan itsekin jotain vähän tavallisuudesta poikkeavaa jälkiruokaa. Valinta kohdistui kurpitsavanukkaaseen:
Kurpitsa-brûléOli ihan hauska kokeilu, mutta en välttämättä tekisi enää toiste. Tai ehkä tekisin, mutta laakeampaan vuokaan, niin että poltettua sokeria olisi enemmän ja vauvanruokamaista kurpitsasosetta vähemmän.
kurpitsaa
mascarponea
ruokokidesokeria
kuivattua kanelia
kuivattua inkivääriä
maustepippuria
suolaa
Kypsennä kurpitsa (lohko ja keitä, paista tai höyrytä kunnes hedelmäliha on pehmeää, kaavi liha irti ja jauha yleiskoneessa tai tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi) ja vatkaa yhteen suunnilleen saman verran kypsää kurpitsaa ja mascarpone-juustoa sekä maun mukaan ruokosokeria. Alkuperäinen resepti ohjeisti laittamaan 0,6 dl sokeria 230 g:n mascarpone-purkkia kohden, mutta kuten yleensä amerikkalaisohjeiden kanssa, meikäläiseen makuun hieman vähempikin riittää.
Lisää hieman (=puolisen teelusikallista, jos laitoit kokonaisen, reilun 200 g:n mascarpone-purkin) inkivääriä ja kanelia sekä ripaus maustepippuria ja suolaa. Kaada pieniin uunivuokiin ja ripottele pinnalle kunnon kerros ruokokidesokeria. Paahda sitten uunissa grillivastusten alla muutama minuutti, kunnes sokeri karamellisoituu ja muodostaa pinnalle herkullisen ja mukavasti rapsahtavan kuoren.
Lisäksi kokonaisuus olisi hyötynyt lievästä lisähapokkuudesta. Kenties vanukkaan pinnalle voisi lisätä jotain marjaa tai hedelmää? (Perinteinen kurpitsan kaveri parmesaani ei tähän yhteyteen ehkä kovin hyvin istu.)
8 Comments:
Siitä harvinainen kurpitsaresepti ettei sisällä mausteena muskottipähkinää :). Mä voin kuvitella tykkääväni, mutta testingin jälkeen sen tietty tietäisi. Voishan siihen kylkeen tehdä vaikka tosi tummaasta suklaasta pikku kastikkeen...
Hauska tuo viittaus vauvanruokamaisuuteen:)
Kurpitsa on niiiiiinnn ihanaa (paitsi pikkelsissä - yäk). Ja kiva saada taas uusi resepti kokeiltavaksi. Ollaankin jo mussutettu iso määrä muffinsseja, täytettyä kurpitsaa, ricottakurpitsaa, kurpitsarisottoa...
WOHOU!
Tänks, huomenna pruleetan silleen et sukat tutisee! Isukille kans!
Me♥kurPITSA.
ehdin vielä kauppaaaan jos än yy tee nytttt
Merituuli: Niin muuten voisikin. Kun ei tähän ehkä oikein pekonistakaan arvaa soosia tehdä...
Campasimpukka: Sapuskassa pitää vissiin sitten olla särmää. Tai ainakin pikkuisen pureskeltavaa. :)
Minna: Kurpparimuffinssit, mmmmm. Voisiko joku tehdä niitä meikäläiselle saman tien vaikka pellillisen.
Niina: Huu, rohkea valinta!
Haa! Vanukkaan voisi siis tehdä myös bataatista; onhan olemassa pumpkin pie ja sweet potato pie, jota tulikin jo kokeiltua (http://amalfinsitruunat.blogspot.com/2011/10/bataattipiirakka-southern-style.html).
Täytyypä kehitellä ajatusta eteenpäin :-)
Vau,mikä idea! Varmasti tosi hyvää!
Bataattia & kurpitsaa voisi kyllä käyttää jälkiruokapuolella vaikka kuinka. Pitäisi vaan ennakkoluulottomasti käydä uusien ohjeiden kimppuun.
Lähetä kommentti
<< Home