perjantaina, maaliskuuta 18, 2011

Karjalanpaisti kohtaa chili con carnen

En malttanut tietenkään odottaa chilireseptikisan ohjeiden kanssa kilpailuajan loppuun asti, joten täältä pesee ensimmäistä pataruokaa. Tätä hauduteltiin viime viikonloppuna, kun oli vielä ihan kunnolla pakkasta. Nyt ollaan sen sijaan jo plussan puolella: Kesä tulee vielä, uskokaa pois!

Tässä Heikin kisareseptissä amerikkalainen chili kohtaa kotimaisen karjalanpaistin. Heikki ohjeisti meitä käyttämään ruokaan mahdollisimman monenlaista capsicum-suvun kasvia, joten me sitten pilkoimme pataan kuuliaisesti tavallisia pitkulaisia paprikoita, pitkulaisia vihreitä chilejä sekä hieman tulisempaa habaneroa.
Chili con Carelia

noin kilo sekavihanneksia mielen mukaan (meillä oli ainakin porkkanaa, lanttua ja vähän selleriä)
riittävästi chiliä: paprikaa, tuoretta habaneroa, suunnilleen joka lajia jota kaupasta löytyy
karjalanpaistilihaa noin kilo
puolisen kiloa sipulia
reippaasti valkosipulia
tomaattimurskaa puolisen kiloa
(fondia)
mausteita
smetanaa & vaaleaa leipää tai riisiä

Pyöräytä lihoja ja lohkottuja sipuleita pannulla pikaisesti pinnan sulkemiseksi ennen pataan laittamista. Pilko chilit ja vihannekset sekaan ja kaada tomaattimurska ja vettä niin että lihat suunnilleen peittyvät. Mausta mustalla pippurilla, paprikalla, voimakkaalla curryllä ja tarvittaessa vielä kuivatulla chilillä.
Uuni päälle ja paisti sinne. 125 astetta ja 3 tuntia on karjalanpaistille sopiva (meillä lämpöä oli leivinuunissa pikkuisen enemmän). Valkosipuli laitettiin kokonaisina kynsinä sekaan siinä vaiheessa, kun haudutteluaikaa oli vielä noin puolet jäljellä. Samassa yhteydessä sekaan taisi mennä myös muutama minitomaatti.
Lisukkeeksi voi laittaa riisiä tai vaaleaa leipää sekä annoksen päälle reippaasti smetanaa jos habaneron määrä on riittävä.

Meidän valurautapatamme tuli annoksesta aivan täyteen, ja erityisesti pata täyttyi pilkotuista kasviksista. Kasvikset myös hautuivat liemen seassa aivan mahtavan meheviksi. Ja syötävää riitti vielä seuraavaksikin päiväksi.

Tämä ohje olisi sopinut muuten mainiosti myös Helkan keittiön perinneruokakisaan.

6 Comments:

At 19/3/11 12:55, Blogger Virpi said...

No olis sopinut Helkan kisaan ja muutenkin kivan erilainen versio karjalanpaistista :)

 
At 19/3/11 19:55, Anonymous Heikki said...

Hyvännäköisen kuvan sait otettua :)
Seuraava versio on nyt uunissa, jätin pois vihannekset ja laitoin niitä papuja tilalle.

 
At 21/3/11 09:06, Blogger Rosmariini said...

Virpi: Siinä kisassahan oli muistaakseni mukana myös yksi chilillä maustettu poronkäristys. ;)

Heikki: Kiitos vielä kerran osallistumisesta ja ohjeesta! Miten toimi papujen kanssa?

 
At 22/3/11 18:36, Blogger Rosmariini said...

Löysin netistä sattumalta houkuttelevan näköisen vegechilin ohjeen.

 
At 23/3/11 14:04, Anonymous Heikki said...

Hienosti toimii myös papujen kanssa, ihan normaalina chili con carnena mutta lihat vaan karjalanpaistilihaa ja hauduttaminen uunissa eikä liedellä kuuten yleensä on tullut tehtyä.
Ja taas kerran vielä parempaa seuraavana aamuna, onneksi tuli liioiteltua sen määrän kanssa kuten yleensä :)

 
At 23/3/11 15:54, Blogger Rosmariini said...

Uskomattoman makoisaa tuo oli kyllä seuraavanakin päivänä. Tuli syötyä viimeiseen tippaan asti. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails