lauantaina, huhtikuuta 02, 2011

Chililohi

Chilikisaan tuli monia liha- ja suklaaruokia, joten PP:n mukaan ilmoittama lohiruoka oli mukava poikkeus. Kalaa ja chiliä ei ehkä näe kovin usein yhdisteltävän, koska tulinen chili jyrää helposti kalan maun alleen, mutta sitruunaista Lemon drop -chiliä voi ilmeisesti mainiosti yhdistää kalaankin.

Ongelmaksi tuli vain ohjeeseen tarvittavan Lemon dropin puute. Sain kyseisen chilin siemeniä pari viikkoa sitten Siskot kokkaa -blogin Mimmulta, mutta koska multaan istutetut siemenet eivät ole vielä tuottaneet satoa (yllätys, yllätys), päädyin tilaamaan säilöttyä Lemon droppia Poppamiehestä (tilasin samalla myös erääseen toiseen ohjeeseen tarvittavia kuivattuja Ancho-chilejä).

Teen tätä uudemman kerran sitten, kunhan saamme Lemon dropistamme satoa, niin pääsen testaamaan ohjetta tuoreellakin tavaralla. Ohjeistus on luettavissa kuvitettuna myös Chilifoorumilla:
Lemon drop -lohi

lohta
Lemon droppia
suolaa
sitruunapippuria
sitruunamehua

Laitoin lohifileen nahkapuoli alaspäin vuokaan (tarkistin toki ensin, ettei mukana ollut ruotoja). Survoin chilit morttelissa ja levittelin sitten chilimössön lohen päälle. Sitä ennen olin rouhinut lohen päälle suolaa sekä sitruunapippuria. Tämän jälkeen lykkäsin kalan vajaaksi tunniksi jääkaappiin, koska olen ihan liian monta kertaa tehnyt semmoista uunilohta, johon suola ei ole ehtinyt imeytyä tarpeeksi.
Sen jälkeen laitoin kalan 200-asteiseen uuniin ja annoin paistua vajaan vartin verran. Lohen ohuin pää paistui tässä ajassa vähän liikaa, mutta paksuimmasta osasta tuli juuri sopivan mehevää. Lopuksi puristin kalan päälle vielä sitruunasta mehua.

Lohen kaveriksi suositeltiin perunamuusia ja vaikkapa tsatsikikastiketta. Minun perunamuusistani tuli vähän tavallisuudesta poikkeavaa, kun meillä ei näköjään ollut voita eikä maitoa. Lopputuloksena oli sitten muusattua perunaa. Tsatsikiksi päätin kokeilla hetken mielijohteesta Oolannin tsatsikipussikastiketta, jota meille tarjottiin vähän aikaa sitten tuotenäytteeksi yhdessä muiden tuorekastikeuutuuksien kanssa.

Kastike maistui suureksi huvituksekseni ysärihenkiseltä kermaviiliin sekoitetulta Estrella-dipiltä, joten seuraavalla kerralla teen tsatsikkini taas jugurtista, kurkusta, valkosipulista ja muista oikeista aineksista. Lohi oli onneksi niin hyvää, että se maistui mainiosti vähän epätavallisempienkin lisukkeiden seurana.

Chilien maailma on kyllä niin mielenkiintoinen, nyt kun siihen on päässyt aavistuksen verran perehtymään. Pystynköhän vaan tällä menolla syömään enää koskaan mitään semmoista ruokaa, jossa ei ole yhtään potkua mukana?

14 Comments:

At 2/4/11 13:16, Blogger Unknown said...

Nam, kuulostaa TAAS kokeilemisen arvoisesta ruualta Pastanjauhajilta! Kalaa voisi syödä enemmänkin, mutta vaihtelua siinäkin pitää olla. Ehkä jätän kuitenkin tuon kaupallisen tsatsiki-kastikeosion väliin, teollinen maku ei ole oikein oma juttuni.

Mulla on varmaan ollut noita Lemon Droppeja kasvamassa joskus, mutta ei ole aavistustakaan onko niitä enää. Oli silloin kaikki ikkuna-laudat täynnä chiliruukkuja ja satoa tuli enemmän kuin olisin millään uskonut. Toisin sanoen chilejä oli enemmän kuin kerkesi syömään, varsinkin kun vaimo ei ole mikään tulisen ruuan ystävä...

Laitoin muuten tänä keväänä itämään tuollaisia 4-5 vuotta vanhoja siemeniä (mm. Puta Pario), lähes kaikki lähtivät kasvamaan. Aika hyvin minun mielestä!

 
At 2/4/11 13:25, Blogger Rosmariini said...

Juu, suosittelen jättämään "tuore"kastikkeen väliin. Ei se tee tuotteesta näköjään yhtään vähemmän keinotekoista, vaikka siitä jätettäisiinkin näyttävästi natriumglutamaatti pois.

Ja kuinka nopeasti sitä tekee ihan oikeankin tsatsikikastikkeen! Kurkun raastamisessa ja valkosipulin murskaamisessa ei ihan loputtomasti aikaa tuhraannu.

Onkohan missään semmoista pariskuntaa, jossa molemmat olisivat yhtä lailla tulisen ruuan ystäviä.

Me kävimme yhtenä päivänä seuraavanlaisen keskustelun:
R: Tästä ei valitettavasti tullut nyt kovin tulista.
P: No eikö se ole ihan positiivista, jos ruoka on (kerrankin?) syömäkelpoista.

 
At 2/4/11 14:41, Anonymous Anonyymi said...

riittääkö vartin paistoaika oikeasti lohifileelle? itse olen niin neuroottinen sen suhteen, ettei kala vaan jää raa'aksi, että paistelen itse helposti yli puoli tuntiakin 200asteessa...:D

 
At 2/4/11 14:54, Blogger Rosmariini said...

Minäkin paistoin aina aiemmin niin pitkään, että lopputulos oli ihan varmasti kypsä. :)

Edelleenkin tykkään kyllä kypsäksi paistuneesta lohesta. Tuo oli aika ohut pätkä; vähän paksumpaa olisin paistanut himpun verran pitempään.

 
At 2/4/11 17:29, Anonymous Tapio said...

Ei välttämättä tartte edes tiettyä chililajiketta tuohon. Tekee vaan sekoituksen morttelissa tms missä on oliiviöljyä, sitruunan kuorta ja hienonnettua chiliä (mitä lajiketta nyt haluaa vaan käyttää).

 
At 2/4/11 17:50, Blogger Rosmariini said...

Hyvä huomio, sitruunaisuuttahan tuohon saa tosiaan sitruunastakin. Ja Facebookin jauhantapuolellakin muistui mieleen, että kala + chili tykkäävät öljystä.

 
At 2/4/11 19:03, Blogger Nanna said...

Eikös alkuperäinen resepti oo se legendaarinen CHILIHAUKI (lausutaan hilihauki...)? :D

 
At 2/4/11 19:31, Blogger Rosmariini said...

Legendaarinen? Kääk! Itse en ole kuullutkaan (mikä nyt sinänsä takuulla ei yllätä yhtään ketään).

Siis sama ohje pätkästä haukea?

 
At 3/4/11 07:34, Blogger Uusano said...

Hilihauen valmistukseen kuuluu olennaisesti sätkä suupieleen:)) Kummelihuumoria.

 
At 3/4/11 09:34, Blogger Hannele said...

Sitten kun teillä tulee hullu sato Lemon Dropista niin minä voisin haluta parit maist... eiku siemenet ;)

 
At 3/4/11 11:04, Blogger Rosmariini said...

Uusano: Kuten olen täällä joskus todennutkin, huumori ei ole vahvin lajini. :) :) :)

Siinä se tuli taas todistettua.

Hannele: Täältä pesee! Pitää varmaan palkata lisäpoimijoita noille meidän chiliplantaaseillemme, jos sattuu oikein valtaisa sato.

 
At 3/4/11 11:23, Blogger Uusano said...

Rosmariini, älä sure, minä en tunne näitä Putous-ohjelmaan liittyviä hokemia, kun en ole sitä katsonut ja tunnen itseni niin lumiukoksi:)) Mutta mikäs ollessa ulkona, kauniina kevätpäivänä!

 
At 3/4/11 12:00, Blogger Rosmariini said...

Olen ihan otettu siitä, jos joku yrittää kertoa minulle jotain humoristista. Tutut eivät yleensä edes vaivaudu yrittämään. Vitsien kertominenkin on meikäläiselle kuulemma liian työlästä, kun esitän vaikka millä mitalla välikysymyksiä, nauran väärässä kohdassa ja lopulta jään pohdiskelemaan pitkäksi aikaa lopputulosta. :D

(Putousta katsoin kyllä tänä vuonna, joten tiedän mikä on let's go -meininki... ja pari päivää sitten tekstailin työmatkailevalle siipalleni, että pannaanko siellä firman piikkiin...:)

 
At 5/4/11 08:50, Blogger Mimmu said...

Nams, herkun näköistä kalaa! Kokeilin joskus sellaista reseptiä lohelle, johon tuli ainakin inkivääriä, chiliä, sokeria ja sesamöljyä lohen marinadiksi, sopi ihan hyvin. =)

Toivottavasti siemenet ovat itäneet hyvin ja teillä on jo lauma pieniä taimia! =)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails