perjantaina, maaliskuuta 11, 2011

Puolukkaista

Kävimme taas vähän aikaa sitten Haaparannassa ja samalla pitkästä aikaa Ikeassakin. Pistäydyn Ikeassa usein ihmettelemässä myös sitä pientä ruokamyymälää, jossa myydään etikkakurkkuja, eineslihapullia ja monenlaista muutakin ruotsalaistyyppistä tuotetta.

Tällä kertaa nappasin myymälästä mukaani lingonparfait-reseptin. Lingon tarkoittaa tietenkin puolukkaa, ja parfait jonkinlaista jäädytettyä jälkiruokaa.

Ohje vaikutti kaikin puolin houkuttelevalta: Jälkiruoka on kätevimmillään silloin, kun sen voi tehdä etukäteen jääkaappiin (tai tässä tapauksessa pakasteeseen) tekeytymään. On aina niin ankeaa lähteä kesken ruokailun yksikseen keittiöön jotain vanukasta vatkailemaan.
Puolukkaparfait (4-6:lle)

2 munaa
1/2 dl sokeria
1,5 dl puolukkahilloa
3 dl vispikermaa
koristeluun kermavaahtoa ja puolukkahilloa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon puolukkahillo. Vatkaa kerma aika kovaksi ja sekoita se melkein kokonaan munaseokseen. Kippaa puolukkaseos pieniin annoskulhoihin (tai yhteen isompaan) ja aseta pakasteeseen jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Ota kulhot pakasteesta 5-10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele pienellä määrällä kermaa sekä puolukkahillolla. (Itse laitoin kerman kokonaisuudessaan jäädykkeisiin, eli sitä ei jäänyt koristeluun ollenkaan.)

Tykkäsimme molemmat lopputuloksesta kovasti. Puolukka vaan toimii makeissa yhteyksissä niin mahdottoman hyvin. Jäädykkeen ulkonäkö on tosin tuossa kuvassa vähän räjähtänyt, mutta ehkä se on vaan tekijänsä näköinen.

13 Comments:

At 11/3/11 15:26, Blogger Hanna said...

Ne Ikean "ruokaosastot" on kyllä sympaattisia :D

 
At 11/3/11 15:37, Blogger Rosmariini said...

Kääk, en tiennytkään, että Tampereella on Ikea. Kyllä teillä on siellä kaikkea.

Onneksi Ruotsin puolella on ruokaostoksia varten myös ICA Maxi, josta saa oikein hyvää eco-puolukkahilloa.

 
At 11/3/11 15:46, Blogger Virpi said...

Höpö höpö, eikä ole räjähtäneen näköinen, ei parfait eikä tekijänsä :)

 
At 11/3/11 15:47, Blogger Rosmariini said...

Pienestä räjähtäneisyydestä tulee sopivan kotoisa olo. :)

 
At 11/3/11 16:25, Anonymous Emma said...

Mä tein jouluksi puolukkajäädykettä. Kokonaisista puolukoista tosin, kun niitä oli pakkasessa. Mutta se oli kyllä ihan tosi hyvää (vaikka itse sanonkin :) Puolukan happamuus taittaa hyvin sokerista jäädykettä.

Mäkin käyn aina Ikeassa käydessäni myös siinä ruokaosastolla ihmettelemässä :)

 
At 11/3/11 16:52, Blogger Rosmariini said...

Puolukalla onnistuu aina. <3 Mietin, mitkä mahtaisivat olla sille sopivia makupareja. Ehkä kinuski. Ja Facebookin puolella mainittu talkkuna!

 
At 11/3/11 18:31, Blogger Hannele said...

Kuuma kinuskikastike on huippua puolukkajäädykkeen kanssa! Nam.

Haaparannan ruokakaupat rules. Me yritettiin käydä Lappiin mennessä vähän ylempänä Ruotsin puolella kaupassa. Mielessä meillä oli tietysti iso ja ihana ICA. Ei löytynynnä pientäkään. Ehkä Ruotsin Itä-Lapista käydään Suomen puolella kaupassa (tai sitten meidän ruokakauppavainu petti).

 
At 11/3/11 20:53, Blogger Rosmariini said...

Haaparantaa pohjoisempana ei ole (Ruotsin puolella) kovin kummoisia huoltoasemiakaan. Nimim. elämäni pahimmat kahvit siellä suunnalla juoneena.

Lumiloma olisi kyllä ykkönen (lunta kyllä riittää just nyt täälläkin, mutta lomaa ei hetikään niin paljon).

 
At 11/3/11 21:08, Blogger Hannele said...

Ruotsin huoltoasemaverkosto on Haaparannasta eteläänkin mennessä aivan onneton, etenkin jos ajelee illalla tai yöllä.

 
At 11/3/11 23:37, Blogger Ketturouva said...

Tätähän pitää laittaa, pakastin on puolukoita puolillaan!

 
At 12/3/11 10:12, Blogger Elena said...

Kinuskin lisäksi loistokaveri puolukalle on kaura. Manalassa oli aikoinaan jälkiruoka-annoksena kauralastuja ja puolukkajäätelöä.

 
At 12/3/11 18:55, Blogger Rosmariini said...

Kaura ja puolukka, kuulostaapa mainiolta. Niistähän voisi tehdä semmoisen kaura-puolukkapaistoksen, jota yleensä tulee tehtyä omenoista.

 
At 18/4/11 18:37, Anonymous Hint of Chocolate said...

Parfait on täydellinen jälkiruoka. Kannattaa kokeilla myös muita marjoja, etenkin lakkaa! :) Erilaisissa kakkuvuuissa saa hienon näköisiä lopputuloksia.

 

Lähetä kommentti

<< Home




Instagram

pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails