sunnuntaina, joulukuuta 19, 2010

Mitä tehdä purjosipulista?

Kerttu osallistui reseptikisaamme Delia Smithin yksinkertaistetulla chicken & leek pot pie -ohjeella. Purjo onkin harvoin missään ruokalajissa pääosassa; lähinnä tulee mieleen muutamia soseutettuja keittoja.

Olen törmännyt tämän englantilaiseen ruokalajiin muutaman kerran aikaisemminkin. Jamie Oliver teki sitä muutaman vuoden takaisessa jouluohjelmassaan kehitellessään käyttöä joulukalkkunan jämille. Meillä ei joulukalkkunaa paisteta, joten jämäpaloillekaan ei tarvitse keksiä käyttötarkoitusta. Paistoksen possukuvioinnista päätellen olimme joka tapauksessa kovasti joulutuulella tätä ruokaa askarrellessamme.

Mutta tässä Kertun opastusta aiheeseen:

Chicken & Leek Pie

Sunnuntain Isoja Lehtitaikinalevyjä

3 kanan rintapalaa
2 purjoa
vajaa tölkki kuivaa (very dry) englantilaista siideriä
3 porkkanaa
1 laakerinlehti
ripaus timjamia

Maitojuustokastike:

500 ml maitoa
35 g vehnäjauhoja
35 g voita
ripaus cayennepippuria
100 g Cheddar-juustoraastetta
Parmesan-juustoa
ripaus muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 200 C:een. Kauli taikina ohueksi levyksi. Vuoraa korkea (noin 10 cm) vuoka, halkaisijaltaan noin 20 cm taikinalla. Jätä taikinaa piirakan kanteen.
Kuutio kanan rintapalat pieniksi suupaloiksi ja paista ne kevyesti voissa paistinpannulla. Siirrä kanat sivuun lautaselle ja pyyhkäise pannu puhtaaksi.
Pese ja pilko purjot ohuiksi suikaleiksi. Huolehdi ettei purjon sisälle jää multaa. Kuori porkkanat ja pilko ne noin 3 mm paksuiksi siivuiksi. Kuullota porkkanoita ja purjoa pienessä määrässä voita paistinpannulla noin 5 minuuttia. Kaada noin 400 ml kuivaa englantilaista siideriä kasvisten päälle. Loppu siideristä menee kokille. Lisää ripaus timjamia, suolaa ja mustapippuria, oman maun mukaan. Lisää keitokseen myös laakerinlehti. (Me lisäsimme tässä vaiheessa sekaan myös kananpalat, toim. huom.) Anna keitoksen kiehua reippaalla lämmöllä noin 10-15 minuuttia tai kunnes siideriä on jäljellä noin 0,5 dl. Jäähdytä ja poista laakerinlehti.
Raasta cheddar-juusto karkeaksi raasteeksi. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Anna seoksen hetken (1-2 minuuttia) kypsyä koko ajan sekoittaen. Lisää maito vähitellen koko ajan vispilällä sekoittaen. Sekoita, kunnes seos alkaa hiljalleen kiehua. Anna seoksen kiehua hiljaisella lämmöllä 5 minuuttia, välillä sekoittaen ja valvoen, ettei pala pohjaan. Seoksen pitäisi olla tasaista, kauniin kiiltävää, ei klimppistä. Lisää suolaa, mustapippuria, ripaus cayenne-pippuria ja ripaus muskottipähkinää ja sekoita hyvin. Sekoita juustoraaste lämpimän maitokastikkeen joukkoon.
Sekoita siideri-kasvisseos maitojuustokastikkeeseen ja kaada seos taikinalla vuorattuun vuokaan. Laita taikinakansi päälle, leikkaa ylimääräinen taikina pois ja purista reunat tiukasti kiinni. Koristele reunat esim. haarukalla painaen.
Voitele kansi kananmunalla. Leikkaa jäljelle jääneestä taikinasta koristeita pinnalle ja voitele myös koristeet kananmunalla. Raasta päälle parmesanjuustoa.
Paista piirakkaa noin 20-30 minuuttia, kunnes kauniin ruskea. Uuni kannattanee loppuvaiheessa laittaa alalämmölle ja jopa kääntää piirakkaa välillä uunissa. Näin ainakin meidän uunissa piirakka kypsyi tasaisessa myös sivuilta. Käytämme lasivuokaa, jolloin kypsyysasteen valvonta on helppoa. Piirakasta tulee ¨löysä¨, joten se käy kastikkeena. Lisukkeeksi perunamuusia, herneitä ja HP-kastike on ihan must! Ketsuppikin käy kyytipojaksi.
Meidän jääkaapistamme ei löytynyt munaa, joten taikinakansi jäi hiukan kuivaksi. Ja tuo parmesaanin raastaminenkin näköjään unohtui. Muutama reikä sen sijaan pisteltiin taikinakanteen haarukalla, jotta enimmillä höyryillä olisi ollut jonkinlainen poistumistie.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails