lauantaina, helmikuuta 06, 2010

Erinomainen kulho

Seuraan aika paljon amerikkalaisten pitämiä ruokablogeja ja muitakin ruokasivustoja(*, ja täytyy tunnustaa, että kadehdin heidän ruokavuodestaan kiitospäivää ja Super Bowlia. Jotenkin niissä molemmissa on sopiva yhteen kokoontumisen ja siihen liittyvän kokkailun meininki.

Super Bowliin liittyviä reseptejä on näkynyt jenkkiläisillä ruokasivustoilla ja -blogeissa viime viikkojen aikana siinä määrin, että tilaisuuden läheneminen on tullut tutuksi tämmöiselle suomalaisellekin sohvaperunalle. Tarjolla näyttäisi olevan lähinnä telkkarin ääressä syötäväksi sopivia pikkusyötäviä. Voileipiä, dippejä, salaatteja ja syötäviä patukoita. Myös kanansiipiä ja lihaisia chilireseptejä löytyy joka lähtöön (mistä tulikin mieleeni, ettemme ole vielä kokeilleet kotioloissa Bar Mezzon chiliohjetta).

Minä en liiemmin tykkää syödä tv:n ääressä (siinä ei tule keskityttyä tarpeeksi siihen, mitä syö, eikä kaverin kanssa seurustelukaan luonnistu), mutta erinäisiä pikkusyötäviä tehtailen siitä huolimatta mielelläni. Tosin nämä katkarapuiset köyhät pojat eli po'boyt nyt eivät mitään kovin pientä syötävää ole nähneetkään:

Shrimp Po'Boys (ohje Food&Wine-makasiinista)

halkaistu patonki
2 rkl huoneenlämpöistä voita
1,6 dl (2/3 cup) majoneesia
2 1/2 rkl Dijon-sinappia
1/4 tl tabascoa (tai maun mukaan enemmänkin)
kasvisöljyä friteeraamiseen
1,2 dl (1/2 cup) maitoa
1 muna (vähän vatkattuna)
1,8 dl (3/4 cup) kuivia leivänmuruja (korppujauho käy myös)
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
1/4 tl cayennepippuria
puolisen kiloa isoja, kuorittuja katkarapuja (meillä oli pieniä pakastekatkoja, mutta isot olisivat olleet huomattavasti parempia)
0,8 dl (1/3 cup) jauhoja
silputtua romainea tai jäävuorisalaattia
1 viipaloitu tomaatti

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Raaputa halkaistusta patongista pehmeää keskustaa pois. Voitele raaputetut leikkauspinnat voilla ja pane ne voipuoli ylöspäin pellille. Yhdistä pienessä kulhossa majoneesi, sinappi ja tabasco.
Kuumenna kattilassa vajaan kymmenen senttimetrin verran öljyä, kunnes lämpötila on reilut 180 astetta. Sekoita keskikokoisessa kulhossa maito ja muna. Yhdistä toisessa kulhossa leivänmurut suolaan, mustapippuriin ja cayenneen. Kasta ravut jauhoihin, sitten munaseokseen ja lopuksi leivänmuruihin.
Paista katkaravut muutamassa erässä öljyssä, kunnes ne ovat kullankeltaisia (tämän pitäisi kestää pari kolme minuuttia). Valuta (esim. lautaselle taiteltujen) talouspaperien päällä.
Paista sillä välin patonkeja niin pitkään, että ne ovat sopivan rapeita (noin 5 minuuttia). Levitä kastiketta leivän molemmille puolille ja asettele keskelle tomaatti, salaatti ja paistetut katkaravut.

Tarkoitus oli itse asiassa osallistua tällä reseptillä alkujaan tammikuun ruokahaasteeseen, mutta kuukausi ehti loppua kesken. Luulin tosin (ohjetta turhan hatarasti vilkaistuani), että katkaravuista olisi tehty crab cakes -henkisiä pihvejä, enkä muutenkaan ollut lopputulokseen kovin tyytyväinen (sinappi hallitsi makuja vähän turhan paljon). Ehkä kokeilen seuraavalla kerralla suosiolla tammihaasteen voittaneita thaiburgereita, jotka olivat ihan mahtiherkullisen näköisiä.

Tämmöistä sormisyötävää siis tällä kertaa. Dippiohjeista olisi kovasti houkuttanut testata sipulidippiä, mutta pitää säästää jotain seuraavaankin Super Bowliin (tai ehkä minun tapauksessani ennemmin vaikka johonkin leffailtaan).

(* Mukava olisi seurailla blogeja vaikka minkälaisista maista, mutta harmillisen rajoittunut kielitaito ajaa lukemaan lähinnä ruotsin- ja englanninkielisiä blogeja.

5 Comments:

At 6/2/10 22:26, Anonymous Anonyymi said...

Voisitko väsäillä joku päivä uutukaisesta tuotteesta: Santa Lucian Mozzarellarullasta jotain kivoja herkkupaloja? Ja mieluiten EI KALAA...

 
At 6/2/10 23:27, Blogger Rosmariini said...

Tuommoinen mozzarellarulla on meikäläiselle äkkiseltään ihan tuntematon tuote. (Ellei se ole sitten semmoista pitkulaista mozzarellaa, josta saa tietenkin tehtyä monenlaista.)

 
At 8/2/10 10:33, Blogger Jytis said...

Ui, ihanan amerikkalaista. Superherkulta näyttää tämäkin!

 
At 8/2/10 14:16, Blogger Rosmariini said...

Hyvältä se kyllä näytti, etenkin tuossa alkuperäisessä Food&Winen kuvassa, mutta ennemmin tosiaan suosittelisin satunnaisille kävijöille niitä teikäläisen herkkuburgereita (joita ajatellessa tulee heti kamala nälkä).

Tuo resepti oli siinäkin mielessä hupainen, etteivät leivät todellakaan valmistuneet kovin nopeasti siitä huolimatta, että ohje oli luokiteltu osastolle Quick From Scratch One-Dish Meals (kuinkahan kauan Food&Winen slow foodeissa mahtaa kestää...).

Nythän olisi vuorossa tofuhaaste! Resepti olisi jo jemmassa, kunhan saisi vaan jostakin mahdollisimman hyvää tofua.

 
At 8/2/10 20:17, Blogger Jytis said...

Heh, joo käsitys "nopea" voi sitten olla kai aika tulkinnanvarainen.. Mua taas naurattaa välillä jenkkisivustoilla mitä kaikkea luokitellaan "kevyt" osioihin ja BBC:n Good Foodissa on välillä ihan tajuttomat annoskoot!

Niin ja harmi ettei maku ja näkö menneet ihan käsi kädessä. Se on ärsyttävää kun käy niin, varsinkin jos tulee hullun hyvää ruokaa joka näyttää ihan karseelta.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails