keskiviikkona, huhtikuuta 29, 2009

Donitsit

Muffinsien ohella - tai oikeastaan vielä niitäkin enemmän - olen aina ihaillut donitseja. Suuri sääli ja epäoikeudenmukaisuus on, että Arnold's lakkautti Oulun keskustan-liikkeensä jo ammoin ja meitä lähin asiallinen munkkijointti onkin nyt Kempeleessä asti. Kyllähän kahvilat ja vastaavat toki monenlaisia kovia ja einesmäisiä rinkuloita kaupittelevat, mutteivät ne tahdo yltää kunnollisen jenkkityyppisen donitsipaikan tarjoamien reikäpullien tasalle.

Minulle donitsien pitää olla nimenomaan hiivataikinasta tehtyjä, kuohkeiksi kohotettuja ja sen jälkeen uppopaistettuja kiekkoja. Kakkutaikinaisille "cake"-versioille en ole lämmennyt millään, vaikka olen kyllä parhaani yrittänyt. Sellaisia nimittäin näkee usein kaupassa, teollisesti valmistettuina ja nätisti isoihin pakkauksiin ladottuina. Lukuisat kerrat olen tällaisen rasian donitsinhimoissani kotiini tuonut, pettyäkseni kuitenkin yllätyksettä aina. Kyllä oikea donitsi on tuore, vastapaistettu hiivataikinadonitsi.

Jolleivät kaupalliset toimijat kerran alistu ekonomistien malleihin ja järjestä kysynnälle tarjontaa, on jauhajan näköjään otettava onni omiin käsiinsä ja käärittävä niihin johtavat hihat.

Pienen webbailun jälkeen kokeiltavaksi reseptiksi valikoitui Jamie Oliverin nettifoorumilta löytynyt resepti. Siihen tuli varsin reilulla kädellä raastettua sitrushedelmien kuorta, joten taikinamuttereista tai -pähkinöistä tuli kauttaaltaan mukavan raikkaan makuisia. Kuorrutteen sovelsin sulatetusta tummasta suklaasta, tomusokerista ja saksanpähkinärouheesta.

Sitrusdonitsit

7 g kuivahiivaa
70 g sokeria
500 g vehnäjauhoa
315 ml kädenlämpöistä täysmaitoa
2 sitruunan kuori
1 appelsiinin kuori
80 g suolatonta voita, pehmeänä ja kuutioituna
1 l kasviöljyä paistamiseen (esim. rypsi-)

Sekoita lämmitettyyn maitoon kulhossa kuivahiiva, 1 rkl sokerimäärästä ja 1 rkl jauhomäärästä. Anna tekeytyä vartin verran, jolloin seoksen pitäisi olla vaahtoavaa ja sen näköistä, että hiiva on päässyt jujulle sille uskotusta tehtävästä.

Lisää loppu sokeri, jauho, sitruksenkuoret ja voi hiiva-maitoseoksen joukkoon. Sekoita, kunnes taikina on silkkisen sileää - viisi minuuttia tai vähän pidempään. Jos taikina tarttuu liiaksi, lisää vähän jauhoa.

Anna taikinan kohota kulhossa kostealla kankaalla peitettynä tunteroinen. Murjo siitä sitten ilmakuplat pois ja kauli se kauttaaltaan sentin paksuiseksi levyksi. Painele se sitten haluamasi kokoisiksi renkuloiksi esim. tavallisella juomalasilla, jollaisella tuntui syntyvän oikein sopivankokoisia donitseja. Siirrä rinkulat jauhotetulle tai öljytylle alustalle ja anna kohota - jälleen hieman kostealla pyyhkeellä tms. peitettynä - taas tunteroisen verran.

Kun donitsit ovat kohonneet kaksinkertaisiksi, puske niiden keskustoihin pienet reiät esim. syömäpuikolla. Kuumenna kasviöljy 180-190 asteeseen ja uppolaista donitsit muutama kerrallaan kullanruskeiksi (2-3 minuuttia). Tarkemmat yleisfriteerausohjeet voi katsoa esim. sipulirengaspostauksestamme.

Donitsit voi kuorruttaa simppelisti ripottelemalla päälle sokeria tai sitten laatimalla jonkin monimutkaisemman päällysteen.

Suklaakuorrute

tummaa suklaata
tomusokeria
(kuumaa) vettä
rouhittuja (saksan)pähkinöitä

Sulata sopiva määrä tummaa suklaata (esim. puolesta yhteen levyllistä) varovasti miedolla lämmöllä. Vesihaude on varmempi valinta, mutta laiskana sulattelin suklaan suoraan kattilassa pitäen levyä sopivan pienellä. Kun suklaa on sulaa, lorauta joukkoon pari-kolme ruokalusikallista vettä ja ripottele sekaan tomusokeria koko ajan sekoittaen, kunnes koostumus on tasainen ja juokseva, muttei liian vetinen. Dippaa sitten donitsit yksitellen kuorrutteessa ja jätä ne oikein päin käännettyinä hetkeksi huoneenlämpöön jähmettymään.

17 Comments:

At 29/4/09 17:25, Blogger Virpi said...

Minäkin yhdyn Arnoldsin perään itkeskelijöihin. Eipä tule usein enää donitsia syötyä (mikä tietysti on varmaan ruokavalion terveellisyyden kannalta ihan hyvä asia...). Meidän perheessä kun ei ole edes autoa, niin bussilla pelkän donitsin perässä Kempeleeseen lähtö tuntuu vähän liioittelulta.

Mutta siis parhaat donitsit saa Arnoldsilta, siitä ei pääse mihinkään :)

 
At 29/4/09 18:56, Anonymous Mari said...

Uhhuh ja ui ui. Muuta ei tähän pysty nyt sanomaan :P

 
At 29/4/09 19:01, Anonymous nemo said...

Hui, miten hyvän näköistä. Onneksi minä en ole mikään donareiden suursyömäri, nuo näyttävät meinaan täydellisen ihanilta! Minulla on ihan ikioma donitsi tuossa vyötäröllä, joten kieltäymyksessä joutuu olemaan ;)

 
At 29/4/09 19:24, Anonymous Elina said...

Oi nam!
Oon pitkään miettinyt, että pitäisi treenailla tuota uppopaistamista. Donitsit ei olisi ollenkaan hullumpi idea kokeiltavaksi...
Mä haikailen Arnoldsin vaahterasiirappidonitsien perään. Kuorrutetta ei enää valmisteta, joten ei ole Arnoldsiin mitään hinkua enää :(

 
At 29/4/09 19:53, Blogger Rosmariini said...

Minä en jostain syystä ole juurikaan munkki/donitsihenkinen, enkä Arnoldsistakaan keksi yleensä mitään ostettavaa. Mutta näitä toki maistoin, kun itse tehtiin. Plussana oli mukava sitruunaisuus (raikkautta!) ja se, että nämä olivat vähän totuttua pienempiä. Enkä ollut hoksannut, että reiän teko onnistuu näppärästi syömäpuikollakin.

En ole perinteisesti suklaaihmisiäkään, mutta tätä nykyä syön tummaa suklaata palan verran päivässä (täsmälleen sopiva jälkiruoka). Kannatti maistaa alkuun jykevää 99-prosenttista suklaata. Sen jälkeen 70-prosenttinen on maistunut aivan maitosuklaalta. :)

 
At 29/4/09 20:52, Blogger anskusiili said...

VOI miten soman näköisiä!

 
At 29/4/09 21:54, Anonymous Krisu said...

Kauniita herkkuja! En ole minäkään erityisesti donitsien perään, sen sijaan kotitekoiset perusmunkit tuoreina....
ONNEA RUOKAKISAN VOITON JOHDOSTA!!! Sitähän mä tulin tänne sanomaan :D

 
At 29/4/09 22:04, Blogger Rosmariini said...

Joskus muinoin olen ollut muutaman kerran mukana munkinpaistossakin. Sormet meinasivat siinä hommassa kärähtää aina niin mukavasti, kun pyörittelin munkit sokerissa heti tuoreeltaan. Sittemmin olen oppinut, että sokeri tarttuu munkkeihin, vaikka niitä vähän viilentäisikin.

Hyviä ovat kyllä taas nuo kuvat! Ja kiitosta onnitteluista. :)

 
At 30/4/09 21:57, Anonymous Ingrid said...

Oi joi joi... Olen sanaton!!!! U-p-e-i-t-a!
Ja hyvää vappua teille!

 
At 1/5/09 19:06, Blogger Rosmariini said...

Donitsit voivat näköjään olla yllättävänkin kuvauksellisia. :) Mukavaa vappua - tai sen loppua sinnekin!

 
At 2/5/09 21:04, Blogger piparminttu said...

Hyvää vappua, ja kiitos ohjeesta! Version sitä hiukan ja sain aikaiseksi korillisen donitseja. http://karamellimaa.blogspot.com/2009/05/donitseja-kansalle.html

 
At 2/5/09 21:12, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, mikä donitsitehdas! Näyttävät kyllä superhyviltä.

 
At 1/5/10 19:52, Blogger oliivia said...

Aivan loistava resepti, kiitos! Muistan kuolanneeni tämän perään jo vuosi sitten, onneksi teillä on tuo muistuttelupalsta tuossa niin pääsin kokeilemaan. Postausta tulossa näistä parin päivän päästä.

 
At 27/6/10 19:55, Anonymous Anonyymi said...

Hyvännäköisiä! Pakko koittaa, mutta jos voisit kertoa, että..

Kuinka paljon 70g sokeria on desilitroina?

500g vehnäjauhoja desilitroina?

315 ml kädenlämpöistä täysmaitoa deseinä?

 
At 28/6/10 22:28, Blogger Rosmariini said...

Sokerin ja jauhojen mittojen muuntoapua löytyy esim. täältä. Eli esim.1 dl vehnäjauhoja = noin 65 g ja 1 dl sokeria = 85 g.

315 ml maitoa on 3,15 desiä.

 
At 11/3/12 13:54, Anonymous Anonyymi said...

Huippu hyvän oloinen ohje! Onkohan kellään säilynyt yhtään seuraavaan päivään maistettavaksi, ovatko vielä yhtä herkullisia..? Meinasin synttärijuhliin tehdä ja vieraita tulee jo niin aamusta, etten jaksaisi ihan kukonlaulun aikaan vielä nousta :)

 
At 18/5/12 04:29, Blogger Taika said...

Oi mitä donitseja <3

Nyt iski näihin himo, kertoisitko montako donitsia tällä ohjeella suurin piirtein tulee?

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails