tiistaina, huhtikuuta 28, 2009

Täytettä lättyihin

Niinhän siinä sitten kävi, että uuden oliiviöljyn avulla löytynyt pizzaohje oli pistettävä saman tien testaukseen. Tuloksen näette kuvassa.
Hitsaajan pizza

1,5 dl kädenlämpöistä vettä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
3-5 rkl Ziamarian oliiviöljyä
3 dl Durum-vehnäjauhoja
1 prk valmista tomaattikastiketta (sipuli-tomaatti, esimerkiksi)
2 pkt mozzarellaa
8 siivua meetwurstia
10 kpl oliiveja
1 rkl kaprista
mustapippuria myllystä
oreganoa
(vaihtoehtoinen täyte: kourallinen kuivattuja tatteja liotettuna, sipulirenkaita, persiljaa, fetaa ja oltermannia raastettuna)

Sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva ja 2 rkl Ziamarian oliiviöljyä, alusta (mieluiten yleiskoneen taikinakoukulla noin 10 min.) jauhot kunnes taikinasta muodostuu pallo taikinakulhoon. Anna taikinan nousta lämpimässä (aseta kulho tiskialtaaseen lämpimään veteen kelmulla peitettynä) noin 40 minuuttia. Kaada taikina uunipellille, jossa on leivinpaperi, venytä se pellille jauhotetuin käsin. Levitä pohjalle tomaattikastike, täytteet, päällimmäiseksi juusto. Ripottele pinnalle oreganoa (tattipizzaan myös persiljaa) ja mustapippuria. Roiski päälle reilusti loppu oliiviöljy. Paista noin 15 minuuttia, 225 asteessa. Anna pizzan vetäytyä hieman ennen tarjoilua.

Vappuruokasuunnitelmat ovat parhaillaan hioutumassa. Jos jollakin on tiedossaan hyväksi havaittuja täytteitä täytettyihin lättyihin, niin vinkkiä otetaan vastaan. Siis jotain vähän suolaisempaa sorttia, esimerkiksi jauhelihasta tai lohesta askarreltua.

Entä minkälaisia muonia te itse ehkä meinaatte vappuna valmistaa?

24 Comments:

At 28/4/09 20:40, Anonymous Kristian said...

Katselin jotain hyviä ideoita täältä. Ajattelin tehdä marinoidut sienet, cocktail pyöryköitä (sekoittelen varmaan parmesaania tai pecorinoa taikinaan) perunasalaatin johon tulee, punasipulia, mustapippuria, oliiviöljyä ja kaprista. Ehkä tuohon sopis joku yrtti lisäksi. Joku kalahässäkkä on pakko tehdä. Muistaakseni etikka-sokeri sekoituksella sais jotain sillin tapaista aikaiseksi. Tosin kalan voisi korvata aurajuusto+kermaviili sekoituksella ja dippailla siellä kurkkuja, porkkanoita. Tai Tsatsikia :) Keitetyt punajuuret marinadissa voisi kans toimia. Liikaa ajatuksia, mutta ehkä näistä joku testiin :D

 
At 28/4/09 20:52, Blogger Rosmariini said...

Vähänkö onkin kiva päästä lueskelemaan vaihteeksi muiden ruokasuunnitelmia. Ja vielä noin mahtavia juttuja. Tätä lisää!

 
At 28/4/09 21:18, Blogger Aurinkotuuli said...

Olikohan kyseessä nyt vinkit pizzalättyihin vai ihan lätty-lettu-räiskäleisiin?

Noh, vinkkaanpa siis kumpaakin.

Lätty-lettuihin rullaisin täytteiksi jotakin tulista kasvista, kuten nämä enchiladat, joita poikaystävä minulle kokkasi syntäripäivänä:
http://tuulentupa.blogspot.com/2008/09/synttri-illallinen-kasvisenchiladat.html

Tai hunajaista kanaa ja kasvista tähän tyyliin maustettuna:
http://tuulentupa.blogspot.com/2007/07/tandoori-hunajamarinoidut-kanavartaat.html
Edellä mainitusta postauksesta löytyvät ruuat sopivat muuten grilliinkin enemmän kuin mainiosti!

Pizza-lättyyn puolestaan pistäisin vapun kunniaksi ehkäpä yrteillä maustettua (ehdottomasti himppunen minttua!) lampaan jauhelihaa, itketteyjä ohkaisia munakoisoviipaleita ja mozzarellaa. Valmiille pizzalle tuoretta basilikaa tai rucolaa, kumpi nyt olisi sillä hetkellä enemmän mieleen. Ja tuhtia valkosipulista tomaattikastiketta ei tietenkään sovi pizzasta unohtaa. Tiedä miksi, mutta tämmöisestä yhdistelmästä olen haaveillut. On vaan aina unohtunut se lampaan liha sinne kauppaan.

Tämmöistä tajunnanvirtaa ja vanhojen reseptien selailua tällä kertaa. Nytpä kirpparilta löydetyn suklaakirjaan mukaan leivottujen suklaa-mustikkamuffinien kimppuun! (Hauskaa, kun suomessa voi laittaa vain määrettä toisensa perään. Tulee pitkiä ja käsittämättömiä lauseita.)

 
At 28/4/09 21:31, Blogger Rosmariini said...

Niin, siis lättylättyjä tarkoitin (tuo kuvan pizza taitaa mukavasti sekoittaa!), mutta tällä tavoinhan tässä saa kätevästi paljon ylimääräisiäkin vinkkejä. :)

Jos vaikka pari kolme täytettä askartelisi, niin yksi voisi tosissaan olla vähän tulisempikin.

 
At 28/4/09 21:40, Anonymous Kirsi said...

Meillä "täytetyt" letut on muotoutuneet seuraavanlaisiksi:
-kuumalle pannulle laitetaan nokare voita ja annetaan sulaa
- pannulle lisätään juustoraastetta ja kinkkusuikaleita (mieluiten palana ostetusta köntistä pieneksi hakkelukseksi leikattuna)
- tämän päälle lorautetaan sopivasti lettutaikinaa
- paistetaan molemmin puolin
- lettu lautaselle, väliin jääsalaattia, kurkkua, tomaattia ja salaatinkastiketta

Eli siis täyte jääkin letun pintaan. Paistettu juusto maistuu aina niin hyvälle ja siksi tämä versio on meillä saavuttanut paremman suosion, kuin perinteinen täyttömalli. Salaatti mukavasti raikastaa annoksen.

Vappuruoka on samoiten mietinnässä... Jos en muuta keksi, niin teen isoon astiaan mäti - sipuli - smetana seoksen ja pistän tarjolle pieniä ruisleivän paloja. Mutta toivottavasti keksin jotain muuta.

 
At 28/4/09 22:00, Blogger Virpi said...

Vapuksi ajattelin askarrella yhtä Hesarin Ruoka-sivujen monista perunasalaateista, cocktailpyöryköitä myöskin (ajattelin, josko laittaisi vaikka auramurua sekaan)sekä minipizzoja ainakin. Haaveilen savuporotäytteestä :) ja Stockan juustotiskilläkin ajattelin piipahtaa, jos vaikka piknikille pääsisi niin voisi patonkia ja juustoja sitten natustaa. Ja mansikkaskumppaa täytyy saada, kun en muista kuohareista oikein kauheasti välitä.

Toivottelenpa jo varulta näin etukäteen hyvät vaputkin :)

 
At 28/4/09 22:09, Anonymous Sinttu. said...

Täällä laitetaan ainakin perunasalaattia ja tonnikalawrapeja (piknikille) ja sisäfilettä sitten grilliin. Odottelen jo!
Onpa muuten herkun näköinen pizza :) Hauskaa vappua jauhantapajallekin päin!

 
At 28/4/09 22:59, Blogger Aurinkotuuli said...

Niin, osannette siis soveltaa ehdotuksia, vaikka nuo minun reseptini eivät suoraan lättyjä koskekaan. Mutta tässäpä vielä himppanen selvitystä ehdotuksiini.

Kasvisenchiladathan sisältävät tortillalättyjä, joten reseptiä voinee seurata ihan sellaisenaan. Ehkä ilman kuorrutetta, jos piknikille aikoo.

Grillisalaatin ja kanat puolestaan sotkisin vain keskenään maukkaaksi täytteeksi. Kostukkeena toimii salaatin hunajainen-sitruunainen kastike - joka siis muuten HUOM HUOM vaatii juurikin hyvää oliiviöljyä!

Pizza teiltä varmaan luonnistuukin jo kuin silmät ummessa, varsinkin kun kysymys ei sitä tällä kertaa edes koskenut :D!!

 
At 28/4/09 23:02, Anonymous Anonyymi said...

oma lemppari lättytäyte on ehdottomasti tämä: sekoitetaan yhdeksi mössöksi valkosipulituorejuustoa, purjoa, meetvurstia, omenaa ja mustapippuria. sitten vaan lätkitään lätyn sisälle. tosin itselle käy monesti niin, että mössö tulee syötyä suoraan kulhosta ennen kuin se ehtii lätyn väliin :)

anni

 
At 29/4/09 05:05, Anonymous Anonyymi said...

Vappu on aina jotenkin vähän rähjäinen juhla, meillä on perinteeksi muodostunut grillikauden avaus silloin hamppareiden avulla. Tänä vuonna tehdään nautapihvejä sekä kanapihvejä (filettä). Kastikkeiksi chilikermaa (sambal oelekia+ranskankermaa) sekä aurakermaa (aurajuustoa+ranskankermaa). Ja tietty muutkin tökkeet mukaan; salaattia, sipulia,tomaattia, juustoa (cheddar ehdottomasti) ja sämpylät. Luulis maistuvan. Jälkkäriksi sitten tietysti munkkeja :)

Jenni from Suolaa&Pippuria

 
At 29/4/09 06:39, Anonymous nemo said...

Valtavan suuret onnittelut huhtikuun ruokahaastevoiton johdosta! Mitähän keksitte seuraavaksi. Hauskaa vappua!

 
At 29/4/09 09:26, Anonymous Annu said...

Ehdoton suolainen lättytäyte on: broiskusuikaleet paistetaan pannulla, lisätään puolikypsänä parsakaali-kukkakaali-porkkana sekoitus ja valkosipulia. Nakataan joukkoon jauhoja suurustamaan ja perään kermavalmistetta. Sitten sulatetaan joukkoon paketti Auraa. Vielä maustetaan haluamallaan tavalla esim. paprikamaustetta ja mustapippuria. Tönkkö tatina haaleana letulle, kääritään, laitetaan vieretysten vuokaan, juustoraaste päälle ja hetkeksi uuniin... NAM!

 
At 29/4/09 10:04, Anonymous Pia said...

Minulla on muistikuva täydellisestä lätty-ateriasta. Se nautittiin tammikuussa 2003 Pariisissa. Lämmitetyllä terassilla ulkosalla. Täytteenä crepsissä oli vuohenjuustoa, tomaattia ja basilikaa. Päälle oli vielä ripotelty Gryere -juustoa.

Vappuruokien kanssa olen huono heittäytymään :-) Oma ateriamme (vappulounas siis) koostuu lähes poikkeuksetta kylmistä kaloista. Sopii hyvin snapsin ja skumpan kanssa. Pöydässä smetanasilliä, graavisiikaa, lohta jne.

Tämä ruokablogisi on minulle jatkuvan inspiraation lähde. Kiitos siitä! Harvoin äidyn kommentoimaan, mutta jatkuvasti käyn täällä nuuhkimassa.
Oikein hauskaa ja makoisaa vappua!

 
At 29/4/09 12:05, Blogger Rosmariini said...

Ensiksi pitää pikkuisen tuulettaa huhtikuun ruokahaasteen voittoa: Jihuu! Vihdoinkin!

Toiseksi pitää kiittää kaikkia kommenteista, jotka kuulostavat vähän liiankin herkullisilta. Monella on vielä aurajuustokin menossa mukana. Ja noista lättytäytteistähän riittää inspiraatiota pitkäksi aikaa. Oma mietintämyssyni ei ole onnistunut tuottamaan ollenkaan noin huikeita ideoita.

 
At 29/4/09 15:42, Blogger Unknown said...

Katja Bäcksbackan ja Anna Paljakan Ohukainen ja paksukainen -kirjassa on blinien lisäkkeeksi tarkoitettu savuporomousse, josta voi kehitellä lättyjen välissä pysyvän version:

1 dl ranskankermaa
1 tlk piparjuurituorejuustoa
100 g savuporoa
3/4 dl hillosipuoleita
1 rkl hillosipulien lientä
4 cm:n pala kurkkua
mustapippuria myllystä

Vaahdota kerma, joukkoon tuorejuusto. Hienonna poro ja sipulit. Leikkaa kurkku tulitikuiksi. Sekoita kaikki ja mausta pippurilla ja hillosipulin liemessä.

 
At 29/4/09 16:18, Blogger Rosmariini said...

Mainio ohje ja mainio kirjauutuus (piti tietenkin heti käydä googlettamassa). Miten ihmeessä tuommoinen lättykirja onkin onnistunut menemään meikäläiseltä kokonaan sivu suun?

 
At 29/4/09 20:14, Blogger Jaana said...

Onneaponnea Ouluun Huippuleivän haastevoitosta!

Jopa olikin korkea aika voiton tulla Jauhantapajaan :-)

 
At 29/4/09 20:45, Blogger Rosmariini said...

Jopahan tosissaan olikin! :D Olen ollut nyt koko päivän täysin tohkeissani, mikä sinänsä on tietenkin pikkuisen noloa (jospa vappufiiliksilläkin olisi osuutta asiaan >> ja palaisin takaisin maanpinnalle viimeistään viikonloppuna).

 
At 29/4/09 21:33, Anonymous sarihoo said...

Vappumenuta mietin ja googletin kadoksissa olevaa perunasalaatin ohjetta. Onneksi tie löytyi tänne ja vielä sopivasti löytyi oma postaukseni sitruunaisesta perunasalaatista :D Se on kyllä tarkoitus syödä vasta kotona entrecôrte pihvien kera, kun palaudutaan piknikiltä.

Moni näytti ajatelleen coctailpyöryköitä. Itse ajattelin kokeilla uusimmasta Glorian ruoka ja viini-lehdestä tomaattisia pyöryköitä.

 
At 29/4/09 22:09, Blogger Rosmariini said...

Tomaattisia pyöryköitä, ääk! Pitänee itsekin ostaa se lehti, että saa ohjeen. Ja sitruunaisen salaatin nimiin vannotaan edelleen täälläkin!

 
At 30/4/09 08:04, Blogger Aurinkotuuli said...

Meillä vappumenuu sisältää tänään edellä mainitsemiani hunajaisia tandoori-kanavartaita sekä hunajaista grillisalaattia - hiiligrillillä valmistettuna. Ruokajuomaksi on J.P Chenet:in kuivaa valkkaria.

Huomiselle piknikille aiomme tehdä täytettyjä kanapatonkeja, jonkinsortin perunasalaattia (dijon tai balsamico maustettua, en vain osaa päättää kumpaa) sekä legendaarisia kauralastutyyppisiä keksejä.

Maukasta vappua teille Jauhajille ja muillekin!

 
At 30/4/09 08:30, Anonymous sarihoo said...

Jos lehteä ei ole "pakko" saada niin ohje on tosi helppo tomaattisiin pyöryköihin. Perinteiseen kermaviili-sipulisekoituspohjaan lisätään vielä pieneksi pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja.

 
At 30/4/09 08:31, Anonymous sarihoo said...

voi mitä mä oikein kirjoitin.. eli siis kermaviiliä ja sipulikeittoa ( ei sekoitusta :D)

 
At 30/4/09 12:03, Blogger Rosmariini said...

Aurinkotuuli: Kuulostaa herkulliselta ja ihanan hunajaiselta! Kasviksistakin tulee niin makoisia, kun ne grillataan.

Sarihoo: Ai aurinkokuivattua! Olen joskus laittanut jauhelihataikinaan nesteeksi tomaattimurskaa, mutta tuommoinen yhdistelmä onkin vielä kokeilematta.

Hauskaa ja herkullista vappua kaikille!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails