tiistaina, lokakuuta 16, 2007

Karpalot kera kinuskikastikkeen

Olen käynyt elämäni aikana satoja kertoja puolukassa, mustikassa sekä hillassa (samoin kuin toki mansikassa ja vatussa), mutta karpalossa en jostain syystä kertaakaan. Suuhuni olen toki satunnaisesti karpaloita napsinut, jos olen sattunut suolle sopivasti syksyiseen aikaan.

Kauppahalliin suuntautuneella riisinostoreissulla silmiini sattui vihanneskojusta niin makoisan näköisiä karpaloita, etten voinut vastustaa kiusausta vaan ostin niitä pienen määrän pakkaseen. Nyt olisi siis karpaloresepteille käyttöä. Ainoa päähän pälkähtänyt idea itselleni oli (perinteisten kiisselien sun muiden lisäksi) kohmeiset karpalot kera kuuman kinuskikastikkeen. Kyseiseen karpalo-ohjeeseen olen törmännyt aina silloin tällöin siellä täällä, mutta reseptin varsinaisesta alkuperästä ei meikäläisellä ole sen kummempaa havaintoa.

Kinuskikastikkeen voi tehdä itsekin (tarkoitukseen tarvittaneen ainakin kermaa ja sokeria sekä siirappia), mutta itse kelpuutin keittiööni kaupan kartonkiin pakatun valmiskastikkeen. Lopputulos oli kaikkine vastakohtaisuuksineen kerrassaan mainio. Pakasteesta poimitut kylmät marjat ja kattilassa kuumennettu kastike muodostivat mielenkiintoisen vastaparin, samoin marjojen kirpeys ja hapokkuus yhdistettynä kinuskin makeuteen. Yksinkertaista ja yllättävän hyvää.

15 Comments:

At 17/10/07 09:25, Blogger Pikkumyy said...

Tuo oli minun isäni bravuri. On muuten hyvää! Teillä on ihania ohjeita, kateellisena seurailen taustalta... Olenpa jotakin kokeillutkin.

 
At 17/10/07 09:28, Blogger Pikkumyy said...

Niin vielä piti lisätä, että yksi kiva karpaloresepti on tällainen paistos.

Puolukka/karpalopaistos:

4 dl puolukoita/karpaloita
1 1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

75g sulatettua margariinia
1/2 dl sokerta
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl siirappia
1 tl kanelia
1 dl manteli- tai hasselpähkinärouhetta

Sekoita marjat, sokeri ja perunajauho ja laita ne uunivuokaan pohjalle.
Sekoita lopuista aineksista tasainen massa (karpaloiden ja pakastamattomien puolukoiden kanssa kaksinkertainen) ja levitä marjojen päälle. Paista 200 c noin 20 min.

Jäähdytä, (anna mehustua pari tuntia,) tarjoile vaniljavanukkaan kanssa. Vanukkaan voi laittaa myös paistoksen päälle, jolloin se antaa makua paistokseen.

YKSINKERTAISTA, MUTTA MAITTAVAA.

 
At 17/10/07 14:52, Anonymous Anonyymi said...

Kinuskikastikkeen tapaisen kastikkeen saa todella helposti kondensoidusta maidosta. Sitä myydään ainakin etnisissä kaupoissa tölkissä.
Tölkkiä keitetään runsaassa vedessä noin 5-15 minuuttia riippuen kuinka vahvaa kastiketta haluaa.
Kun keittoaika on ohi, tölkki vain avataan ja kastike on käyttövalmista.

 
At 17/10/07 18:52, Blogger Rosmariini said...

Pikkumyy: Suuret kiitokset kivasta ohjeesta! En ole hoksannutkaan, että tuommoista kaurapaistosta voi tehdä muistakin raaka-aineista kuin ompusta. Tuotapa voisi kokeilla vaikka viikonloppuna.

Anonyymi: Minulla on hämärä mielikuva, että olen nähnytkin tuota kondensoitua maitoa joskus jossakin kaupassa. Pitäisikin ottaa selvää, mihin kaikkeen sitä kannattaisi/voisi käyttää.

 
At 17/10/07 21:57, Blogger Meri, Helsinki said...

Onpa mielenkiintoinen ohje kondensoidusta maidosta. Itse olen hamstrannut sitä kaappiin etnopuodista Tanskan matkan jälkeen, kun ajatuksena oli tehdä Martha Stewartin jotain makeita systeemejä (nimi ei nyt tule mieleen), joihin sitä tulisi. Siellä se vaan kaapissa odottelee että eiköhän pääse pian hellalle paistumaan :-)

 
At 17/10/07 22:38, Blogger Rosmariini said...

Muuli goes Martha Stewart! Minä en ole Amerikan Martan ohjeita huomannut sillä silmällä ikinä vilkuillakaan, mutta täällähän niitä on vaikka millä mitalla. Jospa itsekin löytäisin tuolta jossain vaiheessa jotain kokattavaa.

 
At 18/10/07 17:36, Blogger Meri, Helsinki said...

Marthalla on ihan varteenotettavia ohjeita. Ja sitä paitsi ihan kiva showkin, ei se hullumpi tyyppi ole kaikesta huolimatta :-) Siitä showsta sen Vanilla, vanilla -reseptinkin Tanskassa telkkarin ääressä käsin kopioin, oli jonkun jenkkiläisen mussinffilaakin suursuosittu tuote. Ja ei kyllä ookaan pahaa ;-) Tosin makiaa, makiaa.

 
At 18/10/07 17:48, Blogger Rosmariini said...

Tanskassa kuuluu olevan vaikka mitä kivoja ruokaohjelmia! Pitäisiköhän tästä muuttaa sinne asumaan, hmmm.

 
At 18/10/07 23:07, Anonymous Anonyymi said...

Vinkki: Vaihda perinteiseen lappapuuroon puolukoiden tilalle karpalot, nam.

 
At 19/10/07 13:32, Anonymous Anonyymi said...

Taisin aiemmin hieman v�h�tell� kondensoidun maitot�lkin keittoaikaa, ehk� ennemmin kannattaa keitell� puolisen tuntia tai jopa tunti. Miss�n tapauksessa sen kauemmin en ole keitt�nyt. Huomasin netti� selaillessa, ett� jossain neuvotaan keitt�m�n nelj�kin tuntia, silloin tulee varmasti hyvin tummaa ja vahvaa kastiketta. Keittip� kauan tai v�h�n, hyv� tulee. T�rkeint� on ett� vett� on paljon, silloin kastike ei pala pohjaan.
T: Miina

 
At 19/10/07 15:57, Anonymous Anonyymi said...

oikein maittavaa kinuskia saa, kun kumoaa kattilaan saman määrän kuohukermaa sekä fariinisokeria ja antaa keitoksen poreilla suunnilleen vartin verran. Keitos saa kiehua ihan reippaastikin, kunhan ei kuohahda yli.

Kahdella desillä kumpaistakin ainesosaa tulee kiva määrä kotitekoista kinuskia nautittavaksi jätskin ja jäisten marjojen kera.

 
At 20/10/07 22:10, Anonymous Anonyymi said...

Aivan mielettömät sivut! Kiitokset teille!

Katselen melkein päivittäin mitä olette kokkailleet. Etenkin USAn reissunne tarinat olivat hauskaa luettavaa.

Martha Stewartista kun tuli puhetta, niin enpä voi olla kehumatta saman pirkon Martha Stewart Living -lehteä. Mulle tulee se jo toista vuotta. Viime viikolla kopsahti postiluukkuun marraskuun numero. Tosi kiva lukea ja katsella jotain ihan erilaista. Välillä nimittäin tuntuu, että suomalaisissa lehdissä on kaikissa niin samanlaiset jutut, kuvat ja ideat. Tilaushintakin on tosi edullinen. Kun tilasin heinäkuussa, vuoden tilaus eli 12 lehteä Suomeen asti postitettuina oli vain 32 euroa! Lämpimät suositteluni siis!

 
At 21/10/07 12:39, Blogger Pippurimylly said...

Marthahan tuntuu olevan kaikessa mukana. Taannoin ostin matkalukemiseksi Wired-lehden, ja siinä Martha kertoi mm. kodin poppivehkeistä ja taskulaitteiden latureista.

 
At 27/10/07 15:01, Anonymous Anonyymi said...

Kinuskin ja jäisten karpaloiden alle sopii hyvin myös paistettu brie, ainakin jos tarvetta on hieman tuhdimmalle jälkkärille! -kiitos hyvistä ohjeista ja vielä paremmista kuvista!

 
At 15/11/12 16:56, Anonymous Anonyymi said...

Sori nyt, mutta miten jonkun bravuuri voi olla kinuskikastikkeen kaataminen karpaloiden päälle? :D

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails