maanantaina, lokakuuta 15, 2007

Omenahyve

Vaikka kotimaiset omenat ovat varsin kivoja, toisinaan muutama vähän kuhmuisempi yksilö saattaa jäädä hedelmäkulhon pohjalle pyörimään pikkuisen pitemmäksikin aikaa. Silloin niistä voi tehdä vaikka kaura-toskaomenaa, joka taisi olla lapsuusaikojeni varhaisimpia omatekoisia jälkiruokatuttavuuksia. Ja yhtä hyvältä se maistuu aina vaan melkein mihin tahansa matkan varrella maisteltuun jälkiruokaan verrattuna.

Tämä ohje on maanmainiosta leivontakirjasta nimeltään Saa vaivata, joka on tainnut tehdä vaikutuksen jo useampaankin blogikokkiin. Kirjan korvapuustihenkeen laaditut tomaattitäytteiset korvasämpylät voisi kyllä lisätä kokeilulistalle milloin tahansa. Tällä kertaa kokeiluun lähti kuitenkin omppupaistos, joka on ristitty kirjassa omenahyveeksi. Kirjan ohjeistus on huomattavasti hauskempi ja monipolvisempi – tässä siitä ainoastaan lyhennelmä:
Kaurainen omenapaistos eli omenahyve

8 kotimaista tai kuutisen isompaa ulkomaista omenaa
1 rkl sitruunamehua
100 g margariinia
2,5 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria tiiviiksi puristettuna
1 tl kanelia
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua neilikkaa
(vaniljajäätelöä)

Kuori omenat, halkaise ne ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Voitele uunivuoka ja kaada lohkot vuokaan. Lorota päälle sitruunamehu. Sulata margariini kattilassa ja heitä joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita joukkoon fariinisokeri, kaneli, inkivääri ja neilikka ja levitä seos omenoiden päälle.
Paista omenahyvettä noin 25–30 minuuttia (200 asteessa). Tarjoa lämmintä hyvettä vaniljajäätelön kanssa. Vaniljakastikekin käy ja miksei myös kermavaahto. (Hyveen voi tehdä hyvissä ajoin ennen ruokailua jääkaappiin odottelemaan ja sujauttaa sen uuniin sen jälkeen, kun varsinainen pääruoka on syöty.)

15 Comments:

At 15/10/07 13:40, Blogger Polkkapossu said...

Teinpä eilen sitten ihan samaa mutustettavaa illalla. Fariinisokeriakin laitoin... mutta mitä ihmettä tässä mahtaa tarkoittaa tiukaksi puristettu fariinisokeri. Tai miksi sen pitää olla sellaista, kun se laitetaan kuitenkin kattilaan sulamaan?

 
At 15/10/07 14:48, Anonymous Anonyymi said...

Hei, määkin tein tälläistä omenakauramättöä tuossa muutama viikko sitten. Oli tosi hyvää, ja ihan naurettavan helppoa tehdä. Ja isollekion porukalle voi helpolla tehdä jälkkärin. Taidan kyl nyysiä tän reseptin, siinä löytämässini versiossa oli vähemmän noita mausteita, ja tää kuulostaa extrahyvältä.

 
At 15/10/07 17:33, Blogger Meri, Helsinki said...

Ei o totta, pääsenkö pätemään kokille ;-D Siis hyvä Polkkapossu, se tarkoittaa sitä, että tiiviiksi puristettuna desiin menee enemmän fariinia kuin väljästi annosteltuna.

Sori Rosmis ja Pepa kun tulin teidän tontille riehumaan.

 
At 15/10/07 17:55, Blogger Rosmariini said...

Muuli, riehu menemään vaan. :)

Omppupaistoshan on nyt vallan suuressa suosiossa. Koska Pastanjauhannan postaukset ovat livenneet viime päivinä muutenkin poikkeuksellisen suuressa määrin jälkiruokaosastolle, voin lupailla jo tässä vaiheessa, että viikon mittaan pesee vielä lisääkin sitä lajia. Syksyn sato nyt vaan on niin inspiroiva aihe.

 
At 16/10/07 09:39, Anonymous Anonyymi said...

Moikka!
Mekin tuumasta toimeen ja teimme
omenahyvettä kerä jäden maanantai-illan lenkityksen kunniaksi - tosi hyvää ja riittoisaa!

 
At 16/10/07 19:17, Blogger Rosmariini said...

Riittoisaa oli kyllä, ja toimi yllättävän hyvin vielä lämmitettynäkin. Nimim. mitä mahdoinkaan syödä seuraavana aamuna aamupalaksi.

 
At 16/10/07 22:49, Blogger Polkkapossu said...

Aahaa.. Vai sitä se puristettu tarkoittaa. Jaa jaa. Ei kuukkelikaan oikein lämminnyt sille hakusanalle.

 
At 17/10/07 18:47, Blogger Rosmariini said...

Et sentään ehtinyt vielä mennä vaatimaan sokerikauppiaalta selvitystä puristetusta fariinisikurista? :) :) Ehkä tuo sana on tosiaan hieman hämäävä. Kuulostaa tietyltä tuotteelta.

 
At 18/10/07 13:51, Anonymous Anonyymi said...

Hyvä kuuloinen resepti mutta ei mun mielestä omenaHYVEttä, aidossa hyveessä on muropohja, omenakerros sen päällä ja sitten kruununa marenkia.

 
At 18/10/07 15:23, Anonymous Anonyymi said...

Komppaan edellistä, mummini teki vuosikymmenet omenahyvettä, joka oli nimenomaan marenkipilvellä peitetty omenainen torttu. Mutta se pilkunviilaamisesta :)

 
At 18/10/07 17:46, Blogger Rosmariini said...

Juu, samaa mieltä, etenkin kun näin oululaisena on niin tottunut Katri Antellin omenahyveeseen.

 
At 9/12/08 12:06, Anonymous Anonyymi said...

Ihan vinkkinä muillekin kokeilemani: Jos korvaa puolet kaurahiutaleista ruishiutaleilla, tulee vielä parempi makukontrasti vanilijajäätelölle. Maku muuttuu vähän tuhdimmaksi. Ruishiutaleet toimii pelkästäänkin, etenkin jos laittaa omenan sijaan marjoja.

 
At 27/9/09 19:33, Blogger Miia said...

Justii laitettii paistos uunii! Yks vinkki mikä tuo vähän vaihteluu niin jos laittaa jotain suosikki pähkinöitä pikkasen murskattuna joukkoon! Nams.

 
At 9/10/12 14:04, Blogger Kati said...

Tosi hyvä resepti, kiitos. Aion tehdä jo toisen satsin tällä reseptillä. Uunista tulee niin ihana mausteinen tuoksu tätä tehdessä. Namskis!

 
At 9/10/12 14:04, Blogger Kati said...

Tosi hyvä resepti, kiitos. Aion tehdä jo toisen satsin tällä reseptillä. Uunista tulee niin ihana mausteinen tuoksu tätä tehdessä. Namskis!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails