keskiviikkona, heinäkuuta 25, 2007

Mansikkakakku - vai pannukakku?

Meillä kävi päivänä muutamana yövieraita, joille oli tarkoitukseni kokata heidän suosikkipastaansa sekä laatia vielä hyvissä ajoin yllätykseksi jääkaappiin mansikkakakku. Päivän aikataulu petti kuitenkin pahemman kerran, ja loppujen lopuksi viritin vieraanikin pilkkomis- ja vatkaamishommiin, joihin he mukisematta ryhtyivätkin. Pasta onnistui kerrassaan yli odotusten, mutta se kakku sitten. Mikään leivonnainen ei vaan voi mennä enempää pieleen! Tarkoitukseni oli ilahduttaa syömämiehiä vaniljaisella ihanuudella, jossa olisi vaihteen vuoksi marenkimeininkinen kakkupohja. Opin muutaman asian:

- Tällaisen täytekakun pohjalevyjen paistamiseen pitää varata runsaasti aikaa.
- Vaniljakastike on mitä ilmeisimmin huomattavasti löysempää kuin vaniljakiisseli.
- Jos marenkipohjaisen kakun väliköihin laittaa desitolkulla vaniljakastiketta ja asettelee sen sitten jääkaappiin tekeytymään, tekeytymisajan ei kannata olla kovin pitkä, koska nestemäinen täyte liuottaa hauraat pohjalevyt näkymättömiin.

No, elämää ja etenkään kokkailuja ei kannata ottaa liian vakavasti, ja kesän ensimmäinen ja viimeinen mansikka(pannu)kakkumme kirvoitti ruokaseurueeltamme kesän parhaat naurut. Armas aviomieheni luonnehti lautaselle levähtänyttä mansikkaista vaniljahöttöä "harvinaisen haastavaksi kuvattavaksi", ja lasten suusta kuultiin lopullinen totuus:

Aikuinen: Katsokaapas, kun täällä on hieno kakku.
Spontaani kolmivuotias: Rumapas!

(Pannu)kakku sentään maistui ulkonäköään huomattavasti paremmalta, koska se sentään katosi lastenkin lautaselta alta aikayksikön.
Gluteeniton mansikkakakku

POHJA:
150 g hienoksi jauhettua mantelia
200 g tomusokeria
5 valkuaista

TÄYTE:
valmista vaniljakiisseliä
3 dl mansikoita

KORISTEEKSI:
mantelilastuja, tomusokeria

Piirrä leivinpareille esim. lautasen avulla neljä halkasijaltaan n. 25 cm:n ympyrää.
Vatkaa tomusokeri ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi, jatka vatkaamista vielä n. 20 min. Lisää vaahtoon jauhetut mantelit. Jaa seos neljään osaan. Tasoittele lastan avulla leivinpaperille piirretyille ympyröille. Kuivaa pohjat miedossa (n.100 astetta) uuninlämmössä vaaleanruskeiksi ja irrota ne sen jälkeen varovasti leivinpaperista.
Leikkaa mansikat viipaleiksi. Valmista vaniljakiisseli pakkauksen ohjeen mukaan. Täytä kakku kiisselillä ja mansikoilla kerroksittain. Koristele mantelilastuilla ja tomusokerilla.

2 Comments:

At 2/8/07 00:07, Anonymous Anonyymi said...

Heh,no kaikki päättyi kuitenkin hyvin kun kakku tuli syödyksi ja vielä oli kaikilla hauskaakin asian tiimoilta. Nuo pohjat kannattaa tehdä ajoissa valmiiksi, säilyvät ihan hyvin kuivassa paikassa muutamia päiviä ainakin hyvin pakattuina. Ne valmiit pohjatkin toimivat hyvin jos on kiire. Se torttu kannattaa koota ihan vasta hetki ennen syöntiä kun marenki voi muuten sitkistyä ja näköjään liueta poiskin;). Vaniljakastike täytyy vatkata kovaksi vaahdoksi (vatkattava sellainen) ennen väliin laittoa, kermavaahtokin toimii hyvin, samoin jäätelö. Myös paksu sitruunakiisseli, kermavaahto ja mansikat olis loistava yhdistelmä. Tämä on kyllä loistava herkku näin kesällä.

 
At 2/8/07 08:55, Blogger Rosmariini said...

Juu, tuli kyllä kantapään kautta opittua tämmöisen kakun kommervenkit. Kaikkein huvittavinta oli, että laitoimme lopun vaniljakastikkeen jääkaappiin ajatuksella, että "sitä voi sitten lisätä kakun päälle halutessaan", ja loppujen lopuksi melkein koko kakku oli pelkkää vaniljakastiketta, jossa kellui mansikoita joukossa. Uuh, onneksi ei ollut mikään juhlallisempi/virallisempi tilaisuus kyseessä.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails