maanantaina, heinäkuuta 31, 2006

Takaisin arkeen

Kesäloma lopetettiin paistetun lohen, kermassa hauduteltujen perunoiden sekä pinaatti-porkkanapaistoksen merkeissä. Tämä ateria oli yksi viime kesän kohokohdista, mistä syystä sitä teki mieli kokeilla uudelleen tänäkin vuonna.

Reseptit ovat peräisin Ruokalasta. Valmistusmenetelmät vain poikkeavat alkuperäisestä - tässä paloiteltu lohifilee samoin kuin lisäkkeenä tarjoiltu kasvispaistos on kypsennetty muurikassa. Ja tässäpä näitä ohjeita:
Pariloitua lohta, skånen perunaa ja pinaatti-porkkanapaistosta

Pariloitu lohi:
600 g lohifileetä
tilkka öljyä
suolaa
mustapippuria
Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä pannu kuumaksi ja lisää hieman öljyä. Pariloi viipaleita n. 3 minuuttia per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla.

Skånen perunat:
6-8 perunaa
1 sipuli
2 dl kermaa
ruohosipulia
nokare voita
suolaa
valkopippuria
Kuori ja kuutioi perunat. Hienonna sipuli. Kuullota perunakuutiot ja sipulisilppu voissa ja lisää kerma. Anna hautua kypsäksi miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi ruohosipuli ja mausta suolalla ja pippurilla.

Pinaatti-porkkanapaistos:
n. 150 g pinaattia
2 porkkanaa
nokare voita tai tilkka öljyä
suolaa
mustapippuria
Ruodi pinaatti ja pese se huolella. Kuori ja viipaloi porkkanat. Lämmitä pannu keksilämmöllä ja lisää voi sekä pinaatti. Paista hetki ja lisää porkkanat. Anna porkkanoiden kypsyä ja mausta suolalla sekä pippurilla.
Kotikokin suurin haaste on saada kaikki lautaselle tulevat elementit valmistumaan samaan aikaan. Pinaattipaistos jäi loppuvaiheessa liiaksi oman onnensa nojaan ja paistui tällä kertaa liian pitkään. Porkkanat tosin olivat juuri sopivankypsyisiä.

Ruokajuomana oli Itävallan-tuliaisena tuotua rieslingiä, jonka pitäisi kai sopia hyvin yhteen (savuisen) lohen ja kermaisten ruokien kanssa. Itävallan viinit olivat meikäläiselle alkujaan tyystin tuntemattomia - mahtaako niitä Alkosta juuri löytyäkään - mutta luurasin viinikirjasta, että Itävalta on viinimaana vähitellen nouseva ja juomien laatu on parantunut viime vuosina melkoisesti. Sveitsistä emme tuliaisviinejä ostaneet. Siellä ei ilmeisesti myydä viinejä ruokakaupassa (ainakaan niissä kaupoissa, joissa itse kävimme), emmekä etsitytyneet ostoksille varsinaisiin viinikauppoihin.

Ateria päätettiin vanhoilla kunnon suklaabanaaneilla. Eli banaaniin viilto, jonne tungetaan muutama viipale suklaata. Aiemmin teimme näitä foliossa, mutta tällä kertaa banaaneja kypsyteltiin ihan vaan paljaaltaan. En ole muuten mikään erityinen suklaan ystävä, mutta tämmöisissä lämpimissä jälkiruuissa se toimii aika hyvin. Nautitaan vaniljajäätelön kanssa.

Tänään onkin sitten vuorossa (myös sapuskan puolesta) paluu arkeen. Ja huomenna onkin jo elokuu.

4 Comments:

At 31/7/06 14:25, Blogger Pille said...

Have been looking for the recipe for Skånen perunat - thanks for providing it:) Carrot & spinach combo sounds delicious, too..

 
At 31/7/06 17:15, Blogger Rosmariini said...

Ole hyvä vaan! :)

Jouduimme itse laittamaan pinaattipaistokseen pakastepinaattia, kun kaupan vihannestiskistä ei kerta kaikkiaan löytynyt tuoretta pinaattia (tuntui tosi hullulta tähän aikaan vuodesta). Mutta hyvää tuo paistos oli silti.

 
At 1/8/06 12:43, Anonymous Anonyymi said...

Nuo suklaagrillibanaanit on kyllä niiiiin hyviä että kesää ei kyllä tule jos niitä ei saa tehtyä! ;P

 
At 1/8/06 12:56, Blogger Rosmariini said...

Suklaabanskut olivat opiskeluaikana ainoa jälkkäri, mitä ylipäänsä osasimme grillata, ja silloin niitä tehtiin kyllä jokaikisissä kissanristiäisissä.

Noissa omissa banaaneissamme oli tällä kertaa vielä ihan ylipaljon suklaata. Itse laitan yleensä vain pari suklaapalaa / banaani, mutta tämä suklainen versio oli vielä tavallistakin makoisampi. ;)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails