maanantaina, heinäkuuta 24, 2006

Broileriwokki muurikassa

Kesäloma on kaikesta päätellen hyvin kiireistä aikaa. Taas oltiin tien päällä pari päivää, mutta nyt voisi (yrittää) ottaa loppuloman jo vähän rauhallisemmin. Muurikkakin on kuumentunut tänä kesänä ruuanlaittotarkoituksissa harmillisen harvoin, mutta kerran on sentään ehditty wokkailemaankin. Noudatimme muuten melko tarkoin tätä Ruokalan ohjetta, mutta emme malttaneet olla pilkkomatta sekaan tuoretta ananasta, jonka arvelimme sopivan hyvin yhteen kanan ja pähkinöiden kanssa.
Broileriwok (4 annosta)

400-500 g broilerin rintafileetä
1 porkkana
0,5 purjo
100 g sokeriherneitä
100 g (siitake)sieniä
1 pieni sipuli
200 g valkokaalia
100 g suolapähkinöitä
0,5 kesäkurpitsa
nuudeleita
seesam- tai oliiviöljyä
mustapippuria
tuoretta korianteria
Maustekastike:
1 rkl kalakastiketta
1 rkl osterikastiketta
2 rkl soijakastiketta
4 rkl sokeria
3 tl raastettua inkivääriä
1 sitruunan mehu
1 dl vettä

Halkaise broilerin rintafileet pituussuunnassa, suikaloi ja pyörittele tilkassa seesamöljyä. Viipaloi porkkana ohuiksi ovaalinmuotoisiksi viipaleiksi. Leikkaa purjo salmiakinmuotoisiksi paloiksi tai reiluiksi rinkuloiksi. Renssaa herneet (renssata=puhdistaa). Suikaloi sipuli ja valkokaali. Poista sienistä kannat ja viipaloi. Halkaise kesäkurpitsa ja viipaloi se hiukan viistoon.
Liota nuudelit lämpimässä vedessä. Huuhtele suolapähkinät vedellä, valuta.
Paista broilerinsuikaleita wokissa minuutin verran, lisää kaali, porkkanat ja puolet maustekastikkeesta. Anna kypsyä kannen alla hetki. Lisää loput kasvikset, pähkinät ja maustekastike. Anna kypsyä hetki ja lisää sitten rouhittua mustapippuria.
Valuta ja purista nuudelit kuiviksi, lisää joukkoon nostellen. Anna lämmetä, tarkista maku. Tarjoile keittolautaselta ja ripota päälle hienonnettua korianteria.
Maustekastike: Sulata sokeri veteen. Sekoita aineet keskenään ja anna maustua.

6 Comments:

At 24/7/06 23:53, Blogger katinkontti said...

Näyttääpä namilta vokki.
On jo pitemmän aikaa pitänyt laittaa teille tämä alla oleva ohje, kun muistelin että sieltä löytyi tomaatin/ketsupin ystävä, ja nyt kun vielä hyviä KYPSIÄ kotimaisia tomaatteja saatavilla. Resepti on muistaakseni alun perin Mysi Lahtisen lasten keittokirjasta, tämä on muokattu (= kevennetty) versio.
SUDENNÄLKÄPIIRAKKA
piirakkapohja oman maun mukaan, en ole jaksanut kirjoittaa ylös ohjetta, omaani laitan yleensä rasvan, vehnäjauhojen, suolan ja veden lisäksi esim. perunasosehiutaleita, muita kaapista löytyviä jauhoja, leseitä ym.
täyte:
2 tl sinappijauhetta
2-3 tl sokeria
(1 rkl öljyä)
1/2 dl ketsuppia
4 tomaattia
100 g metvurstia
3 dl juustoraastetta
suolaa ja pippuria maun mukaan
oreganoa, rosmariinia, timjamia ym. yrttejä (olen käyttänyt kuivattuja)
Tehdään pohja taviskokoiseen piirakkavuokaan, voi vähän esikypsentääkin.
Sinappijauhe, sokeri, ketsuppi (ja öljy) sekoitetaan kulhossa, lisätään pilkotut tomsut (itse tykkään aika krouveista paloista), pienitty metvursti, juustoraaste ja mausteet. Maistellaan. Kipataan pohjan päälle, ripotellaan vielä yrttejä päälle, paistetaan n. 225'C:ssä joku puoli tuntia kunnes pinta ruskistuu. Hyvää kuumana, haaleana ja kylmänä. Joskus oon freesannut täytteen sekaan myös kesäkurpitsakuutioita, toimii sekin.
Ai niin, on myös pitänyt suositella Hannu Kärkkäisen Tikut ristissä - matkoja japanilaisiin keittiöihin keittokirjaa, jos sitä ei vielä kirjahyllystä löydy. Siltä löytyy se mun lempparini Yakisobakin.

 
At 25/7/06 11:03, Blogger Rosmariini said...

Olen mykistynyt. Tuo piirakkatäyte kuulostaa niin hyvältä, etten kuvitellut tuommoista olevan olemassakaan. Tomaattia ja ketsuppia samaan sapuskaan, slurps. Kiitos!

Tikut ristissä ei soita nyt ollenkaan kelloa (hauska nimi keittokirjalle muuten!). Näyttää olevan vuodelta 1996, ja oma ruuanlaittoharrastuksemme alkoi viriämään enemmälti vasta kolmea vuotta myöhemmin. Kääks. Pitänee lainata se näin alkuun vaikka kirjastosta, jos ei muualta löydy. Yakisoba kiinnostaa edelleen.

 
At 25/7/06 15:06, Blogger hymytyttö said...

Voi ei taas ihan liian herkullisen näköinen kuva/resepti!!! Mun pitää kohta lopettaa vierailuni näillä sivuilla, koska kaikkia pitää kokeilla just ja heti. Ainakin voisitte jättää nuo kuvat julkaisematta, ettei ihan kuolaamiseksi mene;)

Varsinkin "Jännittävä kanasalaatti" sekoitti koko meidän talouden, illalla kokkailtu salaatti oli tarkoitus ottaa mukaan seuraavan päivän lounaaksi mutta toisin kävi....yöllä oli lähes kaikki kadonnut;)


Ei vaan oikeasti, kiitos aivan loistavista sivuista. Ovat niin hyvät,etten muualla viitsi edes vierailla:)

 
At 25/7/06 16:35, Blogger Rosmariini said...

Hih, kiitoksia kehuista! ;) Tuo wokki olisi näyttänyt vielä paremmalta, jos siinä olisi ollut joukossa herneenpalkoja. Nyt siinä oli pelkkiä herneitä, jotka hukkuivat kokonaan kaiken muun sälän sekaan.

Se kanasalaatti oli kieltämättä vähän hankala, kun sitä teki mieli hiipparoida ottamaan hetken päästä "ihan vähän lisää". :D

 
At 26/7/06 09:53, Anonymous Anonyymi said...

Wokkinne näyttää mahtavalta, samoin kuin koko bloginne! I'm impressed. Ihanaa, kun on muitakin ruokaan hurahtaneita tässä maailmassa. Ja vieläpä niin viitseliäitä, että jakavat tämän ilon kanssamme. Kiitoksia teille :)

Ja sitten ihan kymysys. Ylistyspuheistanne rohkaistuneina meidänkin takapihallemme ilmestyi tuollainen Muurikan "ulkotakka". Nyt jäimme pohdiskelemaan, toimiiko tuo muurikka-pannu sen päällä hyvin? Siis kyllähän tuo kuvien perusteella tuntuisi toimivan, mutta ilmeisesti "takassa" täytyy olla melkoinen kokko koko paistamisen ajan, koska itse pannu jää aika ylös. Oletteko kokeneet asian ongelmaksi?

Ja nyt jatkan blogin luentaa, olen päässyt jo helmikuuhun asti. Aloitin siis luennan ihan alusta lähtien ja olen nauttinut suunnattomasti lukemastani.

 
At 26/7/06 11:47, Blogger Pippurimylly said...

Hei, haidi! Kyllä se Muurikka-pannu hyvin tuon tulisysteemin päällä pelaa. Pikemminkin alussa oli ongelmana, että teimme järkiään turhankin suuret tulet. Nykyisin poltamme ensin hetken hieman korkeampaa nuotiota, jotta pannu kuumenee kunnolla ja mahdolliset vanhat paistojäänteet saa rapattua lastan ja öljyn avulla irti. Kun pannu on kuuma, ihan parin klapin tuli tuntuu riittävän pitämään sen paistokunnossa.

Ulkoilman lämpötila ja tuuli vaikuttavat jonkin verran, joten kannattaa testata pannun kuumuus lorauttamalla sille tilkka öljyä ja heittämällä pari liha- tai kasvispalaa perään. Jos nämä meidän kielenkäytössämme uhrijuureksiksi puhutellut epäonnen raaka-aineet mustuvat samoin tein, kannattaa odotella loppujen kanssa vielä tovi :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails