perjantaina, toukokuuta 05, 2006

Pinaattia ja kuhaa kahdella tavalla

Pinaattiruokaohjeiden etsintä jatkuu kiihtyvällä tahdilla. Tällä kertaa kotikeittiömme osaksi koitui niin suuri pinaattierä, että sitä riitti kahteen perättäiseen ruokalajiin. Näistä toinen oli hieman itämaisempaa ja toinen länsimaisempaa. Myös kuhaa sattui olemaan saapusalla sen verran paljon, että sitäkin riitti molempiin sapuskoihin. Mikäs sen kätevämpää?

Tämän ohjeen sain Hellapoliisilta, joka kaiveli reseptin minulle varta vasten, kun jotain tämänkaltaista häneltä tiedustelin. Suurkiitokset siis hänelle - kukapa ymmärtää ruokabloggaajaa paremmin kuin toinen ruokabloggaaja. Oli mukava kokeilla jotain semmoista, mitä ei ole ikinä kokannut, kun yleensä sitä pysyttelee aina vaan niissä omissa tutuissa ja turvallisissa resepteissään. Nämä olivat oikein maistuvia kääryleitä:
Höyrytetyt pinaatti-kalakääryleet (neljälle)

n. 500 g vaaleita kalafileitä (esim. kuhaa)
5 valkosipulinkynttä
6 rkl kalakastiketta
4 tl viisimaustetta
2 munaa
4 tl seesamiöljyä
200 g bambunversoja
40 isoa pinaatinlehteä
3/4 l vettä

Suikaloi kalafileet ohuelti. Sekoita hienonnettu valkosipuli, kalakastike, viisimauste, munat ja seesamiöljy. Lisää kalasuikaleet marinoitumaan.
Kasta huuhdellut pinaatinlehdet kiehuvaan veteen ja kuivaa talouspaperilla. Nouki kalat marinadista ja yhdistä niihin silputut bambunversot. Laita hieman kalatäytettä kullekin lehdelle ja taita lehtien reunat sisäänpäin ja kääri rullalle. Laita kääryleet vieriviereen bambukoriin tai höyrytysastiaan ja höyrytä kääryleitä keskilämmöllä n. 7 minuuttia. Tarjoa lisäksi riisiä ja hapanimelää kastiketta.
Pinaatinlehdet olisivat saaneet olla pykälän verran suurempia, mutta kyllä tuo täyte pysyi kutakuinkin noiden pienempienkin lehtien sisällä. Mahtaakohan pinaatista olla olemassa tavallista jättimäisempääkin lajiketta?

Hommasimme muuten sitten sen höyryttimen. Tuommoinen Hackmanin peruskattilaan sopiva höyrytinosio tuntui äkkiseltään ajateltuna kaikkein helpoimmalta ratkaisulta, joskaan tuo ei ole ollenkaan yhtä tunnelmallinen kuin semmoinen kiinalainen bambukori. Toisaalta sitä koria ei kai voi pestä astianpesukoneessa, mistä syystä laiska tiskaaja kallistui tällä kertaa tuon tylsähkön teräksisen höyryttimen puoleen.

Ja sitten se toinen tapa, joka on peräisin Ruokalan reseptiarkistosta. Tässä ryöpätty pinaatti saa pannulla kyytiä parin hienonnetun salottisipulin, voin ja kerman kanssa. Mausteeksi suositeltiin lisäämään rakuunaa, muskottia sekä suolaa ja pippuria. Mainio lisäke vaikkapa samalla pannulla paistetulle kuhalle. Kuhafileen paistamisessa ei kai sen kummempia niksejä tarvita. Suolaa ja pippuria päälle, ja jossain vaiheessa käännetään. Hyvää, helppoa ja nopeaa.

5 Comments:

At 5/5/06 23:50, Anonymous Anonyymi said...

Kiva nähdä, että kokeilitte tuota ruokaa;) Onkos teillä siellä Oulussa etnisiä kauppoja? Kokeilkaapa "la lot" lehtiä jonkun ruoan kääryleraaka-aineena, siinä on tosi jännä maku, itse pidän kovasti!

-Lintunen

 
At 6/5/06 12:00, Blogger Rosmariini said...

Toki kokeiltiin! ;)

Minäkin selailin tuossa aasialaista keittokirjaa, ja kaikki nuo käärylejutut (esim. banaaninlehteen käärityt) ovat tosi kivoja. Tuommoisista "la lot" lehdistä en ole kuullutkaan, mutta pitääpä olla tarkkana, jos tulee joskus vastaan. Täällä oli vielä vähän aikaa sitten thai-kauppa, mutta se joko lopetti tai siirtyi toiseen osoitteeseen. Kauppahallissa on ollut joitakin putiikkeja, mutta en ole käynyt sielläkään aikoihin. Jospa nyt kesällä ehtisi käydä enemmän, niin voisi katsastaa valikoimia tarkemmin.

 
At 6/5/06 18:26, Blogger Rosmariini said...

Ehdin sitten tänään kuitenkin piipahtamaan ohimennen Kauppahallin aasialaisessa kaupassa. La lotit eivät osuneet silmiin, mutta pinaatinlehtiä myytiin säilykepurkissa. Kenties niissä olisi ollut enemmän kokoa.

 
At 7/5/06 22:26, Anonymous Anonyymi said...

Tein pekoniviikon kunniaksi pekoni-pinaattisalaattia. Eipä tullut julkistettua missään, joten laitetaanpa teille vinkiksi. Tämä tosin vaatii nuorta pinaattia, ei vanhaa, sillä pinaattia ei kypsennetä. Muistaakseni Suomesta saa ainakin baby-pinaatin nimellä sellaisissa valmiissa salaattipusseissa, täällä herkkua myydään laarikaupalla torilla vastakerätyn tuoreena :)
Mikään ei tietty estä laittamasta ihan tavan salaattia, hyvää tulee silti, uskaltaisin luvata.

Ja pitkän intron jälkeen siis itse asiaan:

Ainekset:
nuorta pinaattia
herkkusieniä viipaloituna
kevätsipulia
pekonia viipaloituna
(paahto)leipää kuutioituna
reilusti oliiviöljyä
balsamicoa
valkosipulia hienonnettuna
(avocadoa)

Pinaatit ja herkkusienet laitetaan astiaan odottamaan.
Pekonit kärtsätään pannulla rapeiksi, siirretään sivuun vähän jäähtymään ja leipäkuutiot paistellaan rapsakoiksi pekonin rasvassa (jos rasva ei riitä, lisää oliiviöljyä). Pekonit ja leipäkuutiot sekoitetaan salaattiin.

Valkosipulimurska paistetaan öljyssä. Lopuksi sekaan lorautetaan balsamicoa (varo, roiskuu!).
Kastike kaadetaan salaatin päälle ja ruoka nautitaan heti. (kuuma kastike veltostuttaa muuten salaatin)

Resepti löytyi netistä, kirjoittaja tituleerasi anopin pinaattisalaatiksi. Avocado sopii kuulema myös salaatin sekaan, itse en testannut kun ei kaapeista löytynyt. Seuraavalla kerralla taidan itse lisätä vähän chevreä sekaan, luulen, että se istuisi mukavasti pinaatin, pekonin ja balsamicon seuraan.

 
At 7/5/06 23:52, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset ohjeesta! Olenkin etsiskellyt tässä viime päivinä hyviä salaattireseptejä, joten tulee tarpeeseen.

Pinaattia tosiaan saa täällä semmoisissa valmiissa pussukoissa. Mahtaakohan olla merkkiä Dole.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails