sunnuntaina, joulukuuta 18, 2005

Helppo ja herkullinen chutney-kana

Lupailin joskus muinoin esitellä Pastanjauhannassa eteläafrikkalaista kokkausta, ja nyt viimein ryhdyimme sanoista tekoihin. Alku oli oikein lupaava: Lehla Eldridgen eteläafrikkalaisesta keittokirjasta valikoitui kokkauslistalle näin ensialkuun helppo ruokalaji nimeltään Flora's Chutney Chicken. Sapuskaa luonnehditaan kirjassa herkulliseksi Cape Malay -vaikutteiseksi xhosa-murkinaksi. Tässä siitä sovellettu suomennos:
Flora's Chutney Chicken

12 pientä kuorittua perunaa
1,25 dl vehnäjauhoja
1 murskattu kanaliemikuutio
puoli kiloa isohkoja kananpaloja
voita taikka oliiviöljyä paistamiseen
mietoa curry-jauhetta
2,5 dl makeaa hedelmächutneytä
1 rkl lihafondia
1/2 litraa maitoa
suolaa ja pippuria

Keitä perunoita noin seitsemän minuuttia. Sekoita lautasella jauhot ja murskattu kanaliemikuutio. Pyörittele kananpalat huolellisesti jauhoseoksessa. Kuumenna voi pannulla melko kuumaksi ja ruskista kananpalat kunnolla joka puolelta. Siirrä kanat uunivuoan keskiosaan ja asettele keitetyt perunat kanojen ympärille. Sekoita chutney, curry, lihafondi sekä maito kulhossa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos kanojen ja perunoiden päälle. Chutney-kanaa paistetaan tunnin verran 180-asteisessa uunissa.
Ohjeessa suositeltiin tarjoilemaan ruoka riisin ja vihannesten kanssa, mutta me jätimme riisit keittämättä, kun sapuska tuntui jo yksistäänkin niin ruokaisalta. Ruoka näytti lautasella melko tavalliselta lihakastike-peruna-yhdistelmältä, mutta se toden totta maistui monta kertaa herkullisemmalta. Kana oli imenyt haudutuksen aikana uskomattoman paljon makuja itseensä. Perusmeininki oli sopivalla tavalla mausteinen ja chutney toi ruokaan sopivasti raikkautta. En osaa ruuan makua tuon paremmin selostaa - kannattaa kokata ja maistaa itse.

Mistä ruoka, sieltä juoma - eli ruokajuomaksi nautimme luonnollisesti eteläafrikkalaista viiniä. Lasiin kaadettiin Pinotage- ja Shiraz-rypäleistä tehtyä Dumisania. Dumisani on xhosan kieltä ja tarkoittaa ylistystä. Onneksi luin koulussa pitkän xhosan, niin osasin tuonkin noin helposti suomentaa. Sama asia oli tosin sattumalta mainittu myös Dumisani-pullon etiketissä, mikä onkin hyvä, koska kaikki eivät välttämättä osaa xhosaa.

En nyt voi sanoa perehtyneeni eteläafrikkalaiseen keittotaitoon vielä mitenkään syvällisemmin, mutta kovasti se näyttää saaneen vaikutteita eri puolilta tulleilta siirtolaisilta. Esimerkiksi Intian suunnalta kulkeutuneita ruokakäytäntöjä on Etelä-Afrikassa kosolti.

10 Comments:

At 30/12/05 23:58, Anonymous Anonyymi said...

Testattiin tänä iltana tämä kanaruoka ja hyvältä maistui. Chutneynä meillä oli "Crushed pineapple & sweet pepper chutney", ja toimi hyvin. Mukana tuossa on vähän chiliä ja se antoi ruolla pikkuisen tulisuutta. Curryjauhetta ei saanut laittaa, kun kaveri ei tykkää siitä (en nyt tiedä onko siinä mitään omansalaatuista makua vai onko tämä nyt sitä ukkojen vouhotusta :), mutta korvattiin se sitten Thai Green curry pastella, ja eiköhän tuo toiminut kuten pitikin. Me kans jätettiin riisit ja vihannekset tekemättä, ruokaa oli kyllä ilman noitakin riittävästi. Tätä tehdään toistekin!
Dj N & Mela

 
At 31/12/05 17:03, Blogger Rosmariini said...

Eikö vaan ollutkin hyvää. :) Pitää tehdä siitä kirjasta lähiaikoina muitakin ruokia, jos niissäkin ois tuota samaa meininkiä.

Taisin muuten itsekin laittaa tuohon currytahnaa enkä -jauhetta. Jauheen mausta tulee meikäläiselle mieleen aina koulussa syöty karrikana, joka oli ihan kamalan makuista sapuskaa. Kanaviillokki oli toinen kammotus.

Täällä jo raksut paukkuu, vaikka viralliseen paukutteluaikaan on vielä tunti. Hyvät uudet vuodet teille molemmille!

 
At 9/12/10 00:25, Anonymous Anonyymi said...

Aivan loistava resepti! Itse tuunasin sitä kahdella ruokalusikallisella lusikoitavaa kermaa (double cream), mutta en usko että teki isoa muutosta. Taatusti teen uudemman kerran ja kokeilen ilman kermaa. Nam!

 
At 21/6/12 19:10, Anonymous Anonyymi said...

hei!
onko taa ohje kahdelle hengelle? vai..? Kiitos :)

 
At 28/6/12 23:17, Blogger Rosmariini said...

Kahdelle ja seuraavaksi päiväksi toiselle sopiva lämmitettävä lounas. :)

 
At 27/5/13 15:03, Anonymous Anonyymi said...

Vaikutti mielenkiintoiselta reseptiltä! Jostain syystä lähikaupoistamme, S-market ja K-market, ei löytynyt mitään chutneytä. Onko tuota vain suuremmissa kaupoissa ja mikä sopisi sen korvaamaan?

Sinällään chutneyt ovat itselle täysin vieraita. En ole niihin lainkaan törmännyt.

 
At 23/6/13 20:47, Blogger Rosmariini said...

En ole hetkeen vieraillut chutneyhyllyllä, mutta minulla on sellainen mielikuva, että esim. Pirkka-sarjasta saattaisi löytyä jonkinlainen mangochutney-purnukka.

 
At 17/11/15 17:59, Anonymous Anonyymi said...

Olipa herkullinen ruoka. Itse tykkään tuosta perunoiden hauduttamisesta samassa padassa muun ruuan kanssa. Maistuvat niin paljon paremmalta kuin pelkästään keitettynä. Resepti pääsi heittämällä "tehdään uudestaan" -kirjaseen :) Prismasta en löytänyt meidän kylällä yhtään chutney purkkia, mutta mangochutneytä oli useammankin merkkistä sitten Citymarketin puolella.

 
At 21/1/16 16:53, Blogger Peppiina said...

Tämä on suosikkien listalla ollut jo pitkään! Vakiosapuska, jota tulee tehtyä uudestaan ja uudestaan ja silti edelleen joka kerta melkein nuollaan vuoka kun on niin pirun hyvää. Suosittelen! Ekalla kerralla jäi perunat vähän raaoiksi mutta se taisi johtua pottujen liian suuresta koosta - sen jälkeen on aina onnistunut. Ja tiedoksi gluteenittomille: vehnäjauhojen korvaaminen gluteenittomalla jauhoseoksella ei myöskään haittaa makua, tosi hyvää tulee silti. :)

 
At 21/1/16 16:54, Blogger Peppiina said...

Niin ja tosiaan - aina on riittänyt tämä resepti ilman riisiä tms. lisuketta!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails