sunnuntaina, tammikuuta 11, 2015

Sunday roast, osa 3 ("tiskaa - älä tömistele")Eräänä taannoisena sunnuntaina jauhantakeittiössä toteutettiin ensimmäistä kertaa perinteinen englantilainen Sunday roast. Samalla porukalla sunnuntailounaan kokkaamista on tosin harjoiteltu kaksi kertaa aikaisemmin, ensimmäistä kertaa Englannin järviseudulla ja toisen kerran Englannin reissulta tutun tuttavapariskunnan oululaiskeittiössä.

Edellisellä kerralla suurimmaksi kompastuskiveksi osoittautuivat Yorkshire puddingit, jotka nyt tällä kerralla päätin vakaasti saada onnistumaan. Ohjeistusta otimme sopivasti käsillä olleesta Good Housekeeping -lehden edellisen vuoden joulunumerosta:

Yorkshire puddings

4 suurta munaa
1,5 dl (täys)maitoa
1,5 dl vettä
150 g jauhoja
1/4 tl suolaa
kasviöljyä paistamiseen
(metallinen, 12-koloinen muffinssipelti)

Riko munat kulhoon (käytin KitchenAidia) ja kaada päälle maito ja vesi. Lisää jauhot ja suola ja vatkaa niin pitkään, että ainekset ovat sekoittuneet. Taikina jäi yllättävän löysäksi, mutta se ilmeisesti kuuluu asiaan.
Peitä kulho ja anna sen tekeytyä jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan (tai esim. kolme tuntia, jos käytettävissä on runsaasti aikaa).
Lämmitä uuni 190 asteeseen. Ota metallinen muffinssipelti ja kaada pellin jokaiseen koloon öljyä (ohjeen mukaan 5 mm). Laita pelti öljyineen uuniin ja anna kuumentua 10 minuutin ajan.
Sekoita taikina. Ota pelti varovasti uunista ja kaada jokainen öljytty kolo puolilleen taikinaa. Laita pelti uudelleen uuniin ja paista 30-35 minuutin ajan niin, että leivonnaisista tulee kullankeltaisia ja hyvin kohonneita. Tarjoa heti.

Me varoimme vielä varmuuden vuoksi tömistelemästä uunin läheisyydessä (nostalgiamuisto lapsuudesta, kun tuulihattuja paistettaessa piti kulkea aina keittiössä hiukan hiippailemalla).

Ja ne onnistuivat! Edellisen kerran mahalaskun jälkeen oli mukava huomata, miten leivonnaiset ryhtyivät pullistumaan ja kohoamaan mukavan sienimäisiksi.Tällä kerralla suurin murheenkryyni oli varsinainen paisti, tuttavaperheen pihalla kasvanut kana, joka pekonihunnusta huolimatta jäi hiukan kuivaksi.

Kanan paistaminen myös kesti suunniteltua kauemmin, mutta koska meillä oli onnistuneita puddingeja, söimme niitä alkuun perinteiseen brittiläiseen työläistyyliin valuttamalla puddingeissa oleviin koloihin kastiketta (jos lihaa on ollut perheissä niukasti, lihaliemestä tehdyn kastikkeen avulla on kuulemma päästy sen makuun käsiksi).Kasvispuolta edustivat lytätyt perunat ja uunijuurekset. Teen uunijuureksia jatkuvasti, enkä koskaan katso niihin mitään ohjetta, mutta nyt (kun kerran oli oikein ruokavieraitakin) katsoin Jamie Oliverin vinkkejä uskomattomien uunijuuresten valmistamiseen. Hyviä ohjeita ne olivatkin.

Jamie nimittäin neuvoo maustamaan erilaiset juurekset erilaisin maustein. Perunoihin rosmariinia, valkosipulia, öljyä, suolaa ja pippuria. Porkkanoihin hunajaa, öljyä, suolaa ja pippuria. Punajuuriin balsamicoa ja öljyä, suolaa ja pippuria. Ja sitten vaan paahdetaan.


5 Comments:

At 13/1/15 10:16, Anonymous Nimetön said...

Mitä, eikö Jamie enää Harrastakaan timjamia? O.O Minä sen häneltä siis rosmosin, kun rupesin niin kovin käyttämään. :) Mun uunijuurekset kypsyy iloisesti sekaisin ja perään timjami, (musta)pippuri, suola, balsamico ja öljy.

Pikkuenkeli tervehtii pitkästä aikaa! Chili-kookos-kanakeittoresepti jaettu taas kerran eteenpäin! :)

 
At 13/1/15 17:52, Blogger Rosmariini said...

Jamien kuuluu kyllä harrastaa timjamia. Kun tuoretta timjamipuskaa voi käyttää Jamien ohjeen mukaan pullasutina, jolla voi vedellä hunajaa palsternakkoihin. Vai miten se meni. :D

Mukava, kun te vanhat vanhat kommentaattorit aina silloin tällöin kaivaudutte koloistanne.

 
At 14/1/15 17:16, Blogger Tuplaespresso said...

Onpa hyvän näköiset yorkshire puddingit!

Jossain vanhassa Aussien masterchefissä Gary teki näitä. Olisiko ollut kakkos- tai kolmoskaudella?... Muistaakseni hän käytti paistamiseen naudanrasvaa ja vielä jossain paistamisen loppupuolella käänsi pannukakut ja valutti niille vielä hiukan lisää rasvaa.

 
At 22/1/15 16:02, Anonymous Nimetön said...

mis on ton bannerin ohje, näyttää hyvält, onks se lohta ja joku kastike mm... onks sen ohje jossai tääl?:):)

 
At 29/1/15 22:37, Blogger Rosmariini said...

Tuplaespresso: Jee, eli vielä on tavoiteltavaa taas seuraavalle kokeilukerralle.

Anonyymi: Se on jokin muinainen kesäkuva, joka löytyy varmasti arkistostakin. Jokin mennyt vuosi juhannuksen tienoilla. Tosin kastike taitaa olla ihan vaan kotitekoista majoneesia. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails