maanantaina, lokakuuta 31, 2011

Mitä tekisit suppilovahveroista?

Tuttavamme äiti tietää kuulemma hillittömiä sienipaikkoja - ja lisäksi hänellä kerrotaan olevan täysin pitelemätön into niiden poimimiseen. Kun sukukunnan pakastimet eivät enää vetäneet, pääsimme osalliseksi tästä sienestämisen lahjasta ja saimme haltuumme valtaisan määrän suppilovahveroita!

Sattuneesta syystä kuulisimmekin siis mielellämme lukijoiden suosikkireseptit, ohjeet ja tavat säilöä kyseisiä sieniä. Suppilovahveroita on sen verran iso laatikollinen, että niistä riittää useammankin reseptin kokeilemiseen.

45 Comments:

At 31/10/11 00:16, Anonymous Anonyymi said...

Itselleni uusi kokemus tänään oli suppilovahveropizza (ilman tomaattikastiketta). Pizzapohjan päällä smetanaa, sipulia, suppiksia ja juustoa. Aika jänskä/kiva yhdistelmä!

 
At 31/10/11 00:17, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaapa kyllä hyvältä. Tomaatti ei tuohon makumaailmaan kovin hyvin tosiaan istuisikaan.

 
At 31/10/11 06:14, Anonymous Anonyymi said...

ihan parhautta on tietysti suppis-pekonikastike pastalle.

Noin pienen määrän suppiksia voi pakastaa valmiiksi silputtuna ja pannulla nesteet poistettuna, mutta jos pakastin on täynnä, kuivaaminenkin on hyvä tapa säilöä.

 
At 31/10/11 06:57, Anonymous Sinttu said...

Suppisrisotto on ykkönen, ja hyvänä kakkosena suppispizza, tosin tomaattikastikkeella! Passaa oikein hyvin siihen. Säilöminen onnistuu joko kuivaamalla (ei mene kasvikuivurilla kovinkaan pitkään) tai pannun kautta pakkaseen. Kokeiltiinpa joskus muuten johonkin kinkki-/thairuokaankin niiden autenttisten sienien tilalle suppiksia, toimivat siinäkin!

 
At 31/10/11 08:58, Anonymous MukaEllen said...

Mun vakkari on suppilovahverokeitto, johon tulee pekonia, sipulia ja savuporokoskenlaskijaa. Musta kätevin tapa säilyttää on kuivattaminen, pakastin on muutenkin melko turvoksissa.

 
At 31/10/11 09:01, Anonymous Anonyymi said...

perinteinen suppilovahvero-koskenlaskijakeitto on hyvää. vähän sherryä ja persiljaa (tosin rakuunakin on vaihtelun vuoksi tosi ok)

 
At 31/10/11 09:23, Anonymous Anonyymi said...

Itse säilön suppilovahverot niin, että sellasenaan aina litra paistinpannulle, ja vedet haudutetaan pois (Tai keitetään tai miten se pitäisi sanoa) ja sitten minigrip-pussiin ja pakkaseen. :) Tietää että joka pussissa on n. yhden sienikeiton ainekset. :)

Enimmäkseen siis käytän sieniä keittoihin, ihana juustoinen sienikeitto lämmittää talvella.. <3

 
At 31/10/11 09:55, Anonymous Anna said...

Olen kerännyt tänä syksynä noin 80 litraa suppiksia. :)

Mun sienireseptit löytyy täältä:
http://koemaistaja.fi/?tag=sienet

Suosittelen testaamaan ainakin tuota risottoa.

 
At 31/10/11 09:56, Blogger -kummitus- said...

Sienilasagnehan on aina hyvää...

Kuivaaminen paras tapa säilöä paljon sieniä. itse olen käyttänyt 5 - 6 vuottakin vanhoja kuivattuja sieniä, eivätkä ne ole menneet miksikään.

 
At 31/10/11 09:59, Anonymous Anonyymi said...

Mulla on kanssa itsellä mieletön määrä kuivattuja suppiksia, kiitos sedän sienenkeräys innon. Mie vaan mietin, että kuinka ne kuivatut sienet saadaan taas käyttökelpoisiksi? Sis kun heittelin niitä ihan semmosenaan pannulle ja tein kastiketta, niin siitä tuli sellasta hurjan kitkerää ja ei niin kovin hyvän makuista :(

 
At 31/10/11 10:06, Anonymous Anna said...

Anonyymi, ne kuivatut sienet pitää ensin liottaa (kuumassa) vedessä. Murentelet niitä ensin himean, niin ei jää sitkeäksi. Suppiksille riittää puolisen tuntia, tatit vaatii pari tuntia.

 
At 31/10/11 10:28, Blogger Amalfin sitruuna said...

Tekisin kermaista kastiketta pastalle. Ei pekonia, sillä jostain syystä olen suht herkkä savun maulle. Tai sienipiirakkaa. Pizzassa tosiaan voisi mennä myös erinomaisesti.

Jos säilöntää ajattelee, niin minäkin kuivaisin tai heittäisin paistamisen jälkeen pakkaseen.

En tiedä, olisiko öljyynsäilöminen hyvä idea näiden kohdalla. Jotenkin tuntuu, että suolasieniksi suppilovahverot ovat liian mietoja ja etikkakin saattaisi haitata?

Suppilovahveroöljyä? Onhan sitä tryffeliöljyäkin.. Tai suppissuolaa?! MIelikuvitus näemmä lentää :-)

 
At 31/10/11 10:39, Anonymous Sirkkutäti said...

Oi, miten ihana laatikollinen suppilovahveroita! Itselläkin pakastin täynnä lähinnä kanttarelleja yms. sieniä, joten suppilovahverot on säilötty kuivaamalla (meillä kiertoilmauunissa). Tuoreista tein ihan eka kertaa kevyesti kermaisen kastikkeen spagetille ja se toimi aivan ihanasti. Myös kuhan päälle tein kevyesti juustoisen suppiskastikkeen ja koko komeus uuniin kypsymään. Ja sitten väsättiin suppispaistos, johon ensin paistoin sienistä nesteet pois, pannulle oliiviöljyä, voita, sipulia, valkosipulia, ja reilusti tuoretta persiljaa, sitruunanmehua, ripaus suolaa ja pippuria, nam! Ja... näitähän ohjeita riittäisi, on ne vaan niin ihania, nuo sienet!

 
At 31/10/11 11:18, Anonymous Mikko said...

Kuivattaa kannattaa ehdottomasti jos meinaa säilöä, eikä syö kaikkia heti! Me ollaan saatu useampi ämpärillinen suppiksia tänä syksynä ja kuivattiin kaikki mitä ei heti käytetty. Aiemmin on pakastettu, mutta noita kuivia on jotenkin helpompi käyttää. Ja ne näyttää kivoilta läpinäkyvissä purkeissa. :D

Suppiskeitto, -lasagne, -pastakastike ja risotto taisi mennä jo, mutta kermaisen keiton lisäksi tilaa on minusta vielä toiselle. Eli aikaisemmin syksyllä kokeilemallemme tuliselle tomaattipohjaiselle keitolle. Oli yllättävän hyvää. :)

 
At 31/10/11 11:25, Anonymous turska said...

Kuivattuja suppiloita voi käyttää myös ikäänkuin mausteena lihapulliin. Hienontaa niitä oman maun mukaan pieneksi ja itse olen laittanut sitä hienonnettua tavaraa noin desin per 400g jauhelihaa.

 
At 31/10/11 11:39, Blogger Rosmariini said...

Tuo lasti oli kyllä ihan ällistyttävä. Luulin, että sieltä olisi ehkä pari pussillista tulossa. Eläköön sienihullut ihmiset!

Paljonkohan kasviskuivuri mahtaisi maksaa...

 
At 31/10/11 11:40, Blogger Hiidenuhma said...

Suppilovahverot sopivat lähes ruokaan kuin ruokaan. Tuossa yllä useita erinomaisia ehdotuksia. Olen lisäksi tehnyt sieni-jauhelipihvejä suppiksista.

Suppilovahverot ovat sen verran ohkaisia sieniä, että ne voi helposti kuivata levittämällä sanomalehden päälle kuivumaan. Kuivina sitten purkkiin tai pussiin.

 
At 31/10/11 13:06, Anonymous koo said...

Heips,
ei suppisten kuivaamiseen edes tarvi kuivuria.
Senkun levittelee sanomalehdille ja antaa ajan kulua. Itse olen hifistellyt ja levittänyt ne sanomalehdet saunan lauteille, sauna ei tosin ole päällä mutta lattialämmitys on :)

 
At 31/10/11 13:12, Blogger Linda said...

Itse kuivaan nykyään kaikki suppikset huoneenlämmössä, vaikka omistan sienikuivurinkin. Kuivurin kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä kymmenille litroille suppiksia.

Ohjeen olen ottanut mysi lahtisen kirjasta, ja se on niin helppo, että en enää edes mieti muita tapoja säilöä. Eli laita hesarin päälle puhdistettuja suppiksia, halkaise isot yksilöt. Ensimmäisenä päivänä suppikset ovat kutistuneet yllättävän paljon ja kolmantena päivänä niiden pitäisi olla valmiita. Mulla on mennyt välillä yli kolme päivää- riippuu ilmeisesti ilman kosteudesta tms. Mun mielestä kuivatut suppikset on itse asiassa parempia, kuin tuoreet.

Eniten oon tehnyt tänä vuonna suppispiirakkaa (johon tulee purjoa, tuorejuustoa, ranskankermaa ja emmentalia) ja -keittoa.

 
At 31/10/11 13:32, Anonymous Anonyymi said...

Suppilovahverocarbonara on maistuva ja kasvissyöjälle sopiva versio italialaisesta klassikkoruuasta. Kuten nimestäkin voi päätellä, korvataan perinteiseen reseptiin kuuluva kinkku/pekoni voissa ruskistetuilla suppilovahveroilla, jotka lisätään viimeiseksi pasta-kerma-kananmuna -seokseen. Mustapippurit ja suolat tietty tarvitaan myös. Eikä saa unohtaa parmesaaniakaan.

 
At 31/10/11 13:56, Blogger Mira said...

minäkin olen kerännyt varmaan jonkuu 80-100litraa suppiksia ja kuivannut niitä ja meinaan jouluna antaa kauniissa lasipurkeissa kuivattuja suppiksia lahjaksi ystäville. ja meillä on tänä syksynä löytynyt suppiksia kyllä vähän joka ruoasta: jauhelihamurekkeessa, kaalikääryleissä, kaalilaatikossa, borshkeitossa, suppiskiusausta, keittoa,muhennosta,kastiketta, piirakkaa,pasteijaa,kanapataa,lihapataa,wokkia... sitten olen tehnyt etikkasäilöttyjä suppiksia ja jossain näin ohjeen suppilovahverohillokkeelle jota meinaan kokeilla jos vielä viitsin sieneen lähteä ;)

 
At 31/10/11 14:03, Anonymous Anonyymi said...

Hirvipaistin päälle kastike:
Tarvitaan
-kourallinen kuivattuja suppilo- vahveroita
-vajaa kourallinen kuivattuja mustia torvisieniä
Liota sienet ei-ihan-kuivassa sherryssä (esim. RT Amontillado tai Dry sack). Turvonneista sienistä haihdutetaan loppu sherry kuivalla paistinpannulla. Lisätään desi-puolitoista kanalientä, jonka myös annetaan haihtua noin puoleen. Sitten perään kermaa (tai oikeastaan olen laittanut 4% Kevyt & Paksua).

Keitetty hirvipaisti(naudanpaisti myös ok):
-paisti (n. 1 1/2 kg) keitetään liemessä, jossa on
1/2 l vettä
1 lihaliemikuutio (tai vasikanfondia vastaava määrä)
1 1/2 dl laimentamatonta mustaherukkamehua (esim. Pirkka)
1 1/2 dl soijaa (esim. Kikkoman)
1 sipuli lohkoina
kourallinen valkosipulinkynsiä
ruokalusikallinen kuivattua timjamia
Paistia keitetään noin 3 tuntia.

Kastikkeen voit tehdä keittoliemestä siivilöimällä sen, keittämällä sen kokoon (noin puoleen)ja pyöristämällä kermalla. Tarvittaessa suurustus ruskealla kastikesuurusteella.

 
At 31/10/11 14:58, Blogger Nanna said...

Mun suosikki on ollut tänä syksynä tämä sipulikeittoa mukaileva kirkas suppiskeitto.

Menee mulla jo kermaisen ja koskenlaskijajuustoisen edelle. ja se on aika paljon sanottu se...

Söpöliinit sopassa

 
At 31/10/11 15:08, Blogger Ansku said...

Tämän syksyn ehdottomat herkut perinteisen sienikastikkeen ja pastakastikkeen lisäksi ovat olleet sienilasagne- ja cannelonit. Hesarin sivuilla on tosi kiva lasagneohje: http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/Sienilasagne/1135244632089

Muokkasin tuota sen verran, että laitoin reilusti enemmän sieniä ja lisäksi kokonaisen pekonipaketin, pekonista ei tullut liian hallitseva tällä määrällä. Lisäksi maitokastikettakin tein vähän enemmän kuin ohjeessa, tuosta olisi tullut muuten vähän nafti annos.

Viime viikolla syödyt lämpimät sienileivät olivat myös ihan huippuja! Pannulle valkosipulia ja voita, sienet perään, suolaa ja pippuria, ja kun neste on haihtunut, pari ruokalusikallista creme fraichea. Hyvää, vaaleaa leipää, sienisoosi leivän päälle ja parmesaania pinnalle, koko höskä uuniin 10-15 min 200 astetta ja salaatin kanssa tämä on aivan mielettömän hyvää! Suppikset <3

 
At 31/10/11 15:15, Anonymous Paula said...

Yleensä tulee kuivatettua suppikset. Niitä voi ihan kuivatettunakin jauhaa murekkeen ja lihakastikkeen sekaan. Tietysti ei saa jäädä kovin isoja paloja. Toinen vaihtoehto on liottaa ja sen jälkeen käyttää ne.

Juuri kokeilin pikkelöidä suppiksia. En ole niitä kyllä vielä maistanut. Osassa oli chiliäkin, joten maku saattaa olla mitä vain. ;)

 
At 31/10/11 15:16, Blogger Nanna said...

Ei vinetto, mä en osaa tehdä noita linkityksiä...! Tässä vielä tuohon toiseksi edelliseen

http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.com/2011/09/sopoliinit-sopassa.html

 
At 31/10/11 16:42, Blogger Liinu said...

Suosittelen ehdottomasti tätä herkuksi koettua pastaa: http://kotikoirajakokkaus.blogspot.com/2011/09/jamie-oliverin-sienipasta.html

 
At 31/10/11 17:51, Anonymous Geranium said...

Minä sain lahjaksi ihanaa suppilovahverosäilykettä, joka oli tehty tällä ohjeella:
http://www.dansukker.fi/fi/Reseptej%E4/Suppilovahverohillo_%E0_la_Marita/S%E4ilykkeet.aspx?gclid=CLP7xKKik6wCFeR-mAodYmLwlw

 
At 31/10/11 17:53, Anonymous Anonyymi said...

Pastaa tekisin! Salottisipulia, valkosipulia, suppiksia ja kesäkurpitsaa. Mausteeksi mustapippuri, suola, sitruuna ja hunaja. Kostukkeeksi ruokakermaa/vettä ja Lindahlsin venäläistä jogurttia ruokalusikkakaupalla. Kyytipojaksi hyvää spaghettia. Ehkä parmesaania. On tuhtia ruokaa!

Tai sitten vaihtaisin kastikkeen suurustajan vehnäjauhosta kananmuniksi ja kippaisin mössön piirakkapohjan päälle, juustoraasteen alle hautumaan hyväksi...

 
At 31/10/11 17:55, Blogger Pippurimylly said...

Aivan mahtavia ohjeita, kiitokset! Kuivuri juuri hankittiin - tämä ilta suhistellaan siis sieniä kuivemmiksi.

 
At 31/10/11 17:58, Anonymous Anonyymi said...

Suppilovahverokastike sopii myös erinomaisesti paneerattujen ahventen kanssa. Kermaa vaan reilusti ja ei mitään ruokakermaa, vaan ihan sitä ehtaa kamaa :)

 
At 31/10/11 19:49, Anonymous Veera said...

Kuivaan suppilovahverot. Löysin komeron perältä viisi vuotta vanhoja suppiksia, haju ja maku oli vielä aivan hyvä peltipurkissa säilytettynä. Kuivattuja suppilovahveroita käytän keittoihin, lihamurekkeisiin, lihakääryleiden täytteisiin ja kaikkiin ruokiin joihin voi kuvitella sienten sopivan. En liota niitä, hienonnan vaan ja lisään ruokaan. Helpot käyttää ja tulee kokeiltua moneen ruokaan.

 
At 31/10/11 22:17, Blogger Rosmariini said...

Nyt on maha täynnä suppiskastiketta + sieniä sekä kuivatuksessa että pakastuksessa. Seuraavaksi voisi sitten valikoida täältä uutta reseptiä huomiseksi.

 
At 31/10/11 22:23, Anonymous Fiiliksellä said...

Naudan ulkofileen kaveriksi teki poikani lisukkeen, jossa oli
- 2 ltr siivottuja, tuoreita suppiksia
- rasia vihreitä neulapapuja
- pari kookasta banaanisalottisipulia
--> em. kypsennettiin pannulla ja papujen ja sipulin kypsyttyä sopivasti lisättiin pyöräytys tai kaksi mustaa pippuria ja suolaa, liraus balsamicoa ja ripaus sokeria
- lopuksi rasiallinen kirsikkatomaatteja puolikkaiksi leikattuna (vain lämmityksen ajaksi)sekä vähän persiljaa.

Kaunis, värikäs ja taivaallisen makuinen lisuke lihalle!

Jos lisuketta jää yli, siitä saa aivan loistavat täytetyt patongit...

 
At 31/10/11 22:44, Anonymous Anna said...

Tuoreet suppikset säilyy useamman päivän viileässä. Ei siis kannata kaikkia kuivata.

 
At 1/11/11 10:47, Blogger Maja said...

Meillä keitettiin eilen suppilovahveropikkelsiä. Monikäyttöinen, säilyy hyvin ja siihen saa kulumaan paljon sieniä...

http://villasandi.blogspot.com/2011/10/suppilovahveropikkelsi.html

Suosittelen!

 
At 1/11/11 12:53, Blogger Villikataja said...

Sinihomejuuston ja makaronin kaveriksi sopivat ainakin oivallisesti: http://villikataja.blogspot.com/2011/09/sieniherkuttelua.html

Myös pekonista, muista juustoista, salamista ja yrteistä saa suppiksien kanssa loistavia makuyhdistelmiä!

 
At 1/11/11 14:45, Anonymous Anonyymi said...

http://poikkitieteellinenkokkaus.blogspot.com/2011/09/sienestajan-lounasleivat-kahdelle.html

Itse tein muutaman kerran näitä lounasleipiä vähän aina reseptiä muutellen. Suppilovahveroilla se onnistuu vielä helpommin kuin monilla muilla sienillä :)

Toinen mikä on hyvä treenien jälkeen illalla on uunimunakas suppilovahveropaistoksen kanssa.

 
At 2/11/11 09:47, Blogger Rosmariini said...

Oujee, kiitos taas hyvistä vinkeistä! Just oli suppilovahveromunakasta lautasella, eli kaikki sienet eivät menneet kuivuriin.

 
At 4/11/11 13:14, Anonymous Anonyymi said...

Äitini säilöntäresepti: Paista kuivalla pannulla (ehdottomasti ilman rasvaa) ja kun ovat kärynneet kypsiksi, pakkaseen. Helppo käyttää myöhemmin. Rasvan käyttö haittaa säilymistä.

 
At 7/11/11 18:01, Blogger se mutsi said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 
At 7/11/11 18:05, Blogger se mutsi said...

Meillä vegetaivaassa kuivataan sienet joko äitini lämpimässä pannuhuoneessa tai vaihtoehtoisesti uunissa pienellä lämmöllä kiertoilmalla. Voipaperia alle. Uuninluukku raolleen. Sitten vaan lasipurkkiin, säilyvät pitkään.
Itse kokeilin suppistäytteisiä vatruskoita. Hyvää oli.

 
At 8/11/11 18:46, Anonymous Anonyymi said...

Pyykinkuivauskaapissa voi kerralla kuivata useita litroja suppiloita. Kaappiini mahtuu neljään tasoon uunipelti, verkko tai ritilä, jolle sienet pilkottuna levitetään. Kolmessa tunnissa valmista tavaraa.

 
At 15/11/11 21:02, Blogger Simo said...

Sienipiirakka on aina onnistunut valinta, samaten risotto.

Molemmat onnistuvat hyvin niin tuoreista, pakastetuista kuin kuivatuista sienistä.

 
At 2/1/13 23:44, Anonymous Anonyymi said...

Hello. And Bye.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails