tiistaina, toukokuuta 03, 2011

Gotlantilainen sahramipannukakku

Minun on jo pitkään ollut tarkoitus tehdä Ahvenanmaan pannukakkua, joka poikkeaa perinteisestä pannukakusta siten, että siihen käytetään pohjaksi puuroa. Ilmeisesti sekä riisi- että mannapuuro käyvät pannukakkuun oikeinkin mainiosti.

Gotlannin pannukakku on vastaavanlaista puuropohjaista pannukakkua, mutta siihen kuuluu vielä olennaisena osana sahrami. Sitä meillä tehtiin ruotsalaisen ruokaviikon kunniaksi:
Sahramipannukakku (lähde)

1,5 dl puuroriisiä
2 dl vettä
4 dl maitoa (en suosittele rasvatonta, koska se palaa turhan helposti pohjaan)
suolaa
0,75 dl hunajaa
1 paketillinen sahramia (siis semmoinen pikkuruinen pussukka)
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
4 munaa
1,5 dl mansikka- tai vadelmahilloa

Keitä riisiryynejä ja vettä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuutin ajan. Kippaa sekaan maito ja anna puuron kiehua (samalla sekotellen) niin pitkään, että ryynit pehmenevät, noin 20-30 minuuttia. Lisää suola, hunaja, sahrami, kaneli, kardemumma ja munat. Kippaa taikina uunin kestävään vuokaan (uunipelti oli ehkä vähän liian laakea; hieman pienemmässä vuoassa olisi päässyt paksumpaan lopputulokseen). Paista 200 asteessa puoli tuntia. Tarjoile hillon kanssa.

Gotlannissa pannukakun kaveriksi tarjotaan usein salmbär-nimisestä marjasta tehtyä hilloa. Suomessa marjasta käytetään nimitystä sinivatukka, ja se on ilmeisesti jonkinlaista sukua karhunvatukalle. Minulla ei sinivatukkaa tähän hätään sattunut olemaan (mahtaneeko se näin pohjoisessa edes menestyä), joten ihan mansikkahillolla mentiin tällä kertaa.

Tykkäsin kovasti pannukakun rakenteesta: Siinä oli riisipuuron ansiosta paljon enemmän pureskeltavaa kuin tavallisessa pannukakussa, mutta ehkä voisin jättää puuropannarista vastaisuudessa sahramin pois. Eli kallistun siis seuraavalla pannarikerralla näillä näkymin Ahvenanmaan pannukakun puoleen.

Siinä olisikin muuten syy keittää pitkästä aikaa mannapuuroa.

9 Comments:

At 3/5/11 15:51, Blogger Uusano said...

Tämän ohjeen bongasin ruotsalaisesta Syödään yhdessä-sarjasta! Pitää kokeilla tätä

 
At 3/5/11 16:03, Blogger Rosmariini said...

Syödään yhdessä... onko se sama kuin Halv åtta hos mig? Siis se, missä neljä ihmistä kokkaa vuoropäivinä toisilleen illallisen. (olen selvästi vähän pihalla näistä viimeaikaisista ruokaohjelmista)

 
At 3/5/11 16:51, Blogger Uusano said...

Juu, just se, en kyllä muista oliko sitä suomennettu juuri noin. Meillä on katsottu monenmaalaisia versioita, ne on aika hauskoja. Juuri tällä erää LIV-kanavalla näkyy brittien alkuperäistä (kai?) sarjaa, siltä ajalta, kun osanottajia oli vielä viisi ja jokaiselle oli puolen tunnin jakso. Niissä on joskus melko hulvatonta menoa, ruoka on joskus ihan sivuseikka:)))

 
At 3/5/11 17:14, Blogger Rosmariini said...

Harmittaa, kun en ole hoksannut katsella siitä tuota ruotsalaista versiota. Etenkin nyt tällä viikolla olisi kätevä tietää, mitä kaikkea ruotsalaiset kokkailevat kodeissaan.

 
At 3/5/11 18:51, Blogger Rauna said...

Se ruotsalainen versio on hulppea! Tykkäsin varsinkin siitä selostajasta. En ymmärrä, miksi suomalaisessa versiossa ei tajuttu sen olevan koko homman suola ja osattu panostaa oikeanlaisen sanailijan löytämiseen.

Ahvenanmaalaiset pannukakut tarjotaan perinteisesti taas hillottujen luumujen (vai mitä ne on? sviskonkräm joka tapauksessa) ja kermavaahdon kanssa, mutta olen enemmän mansikkahillon kannattaja. Nyt alkoi kovasti tehdä niitä mieli, ja harmittaa, kun hukkasin hyvän reseptini jonnekin lahden toiselle puolelle. Se oli hieman netissä olevista resepteistä poikkeava, mutta en ihan muista, miten. Loistava ruokaisa välipala kuitenkin.

 
At 3/5/11 20:50, Blogger Sussu said...

Tää on siis hei ihana blogi. Voi että. Kiitos kaikista kivoista resepteistä. Nytkin taas menee meillä laittoon tämä.

 
At 4/5/11 01:06, Anonymous Anonyymi said...

Jos asuisin teidän keittiössä olisin varmaan tosi lihava. Ihanan kuuloisia reseptejä :)

 
At 4/5/11 10:11, Blogger Rosmariini said...

Kiitos kivoista kommenteista!

Strömsö-kirjassa taisi tosiaan olla Ahvenanmaan pannukakun kaverina luumukiisseliä tai jotain muuta luumujuttua.

Emme ole muuten koskaan käyneet Ahvenanmaalla (paitsi siinä laivojen välisatamassa). Asia pitäisi korjata pikaisesti! Michael Björklund on vaan niin pop.

 
At 26/7/23 14:41, Anonymous Anonyymi said...

Juuri Gotlannista tulleena etsin paikalliseen pannukakkuun ohjetta ja tämä ohje kuulosti hyvälle, menee kokeiluun.
Hillosta sen verran, että gotlantilaisittain näytti olevan tarjolla paikallisessa luonnossa villinä kasvavasta vatukasta tehdyn hillon ja kermavaahdon kera.
Kerättiin vatukoita (oliko sitten karhunvatukka/boysenmarja tai joku lähisukuinen) itsekin ja herkuttelin useana aamuna lisäten vatukoita aamupalajogurtti/mysliini.... maku ehkäpä mustikan ja vadelman risteytys.
Boysenmarjahilloa löytyy Suomen kaupoista ja sitä itse ehdottomasti ostan näiden pannukakkujen kylkeen.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails