keskiviikkona, helmikuuta 23, 2011

Oluthaaste

Tämänkertaisen Top Chef -haasteen kanssa meinasi tehdä vähän tiukkaa, koska olemme nyt helmikuussa päässeet viettämään kotikeittiössämme ihan liian vähän aikaa. Haaste oli kuitenkin sen verran hauska, että käytin maanantaina muutaman tunnin sopivan haasteruuan toteuttamiseen. Kyseessä on nimittäin oluthaaste, eli tehtävänä oli toteuttaa oluen kanssa sopivia naposteltavia.

Minulle tuli haasteesta välittömästi mieleeni blogiguru Pioneer Woman ja hänen taannoinen Super Bowl -koosteensa, joka sisälsi kaikenlaista pientä sormisyötävää, kuten pikkuruisia sandwichejä ja erilaisia dippikastikkeita. Sekä quesadilloja. Viimeksi mainittuihin juustolättysiin päädyin sitten itsekin, kunhan ensin löysin netistä tarpeeksi kiinnostavan reseptin.

Kaivoin pakasteesta palan taannoisesta chilistä jäänyttä paistia (sain sen jopa sulatettua sen jälkeen, kun taivuin kaivelemaan esiin uuden mikromme käyttöohjeet).

Hieroin lihan pintaan suolaa, pippuria, murskattua valkosipulia sekä chilijauhetta ja pistin sen uimaan Dr. Pepperiin, koska meillä sattui kaikeksi onneksi olemaan taloudessamme kyseistä nörttilimsaa. Uuni miedolle lämmölle ja liha sinne muutamaksi tunniksi muhimaan.

Illemmalla jatkoin kokkailua ja laadin quesadilloihin tarvittavan kastikkeen:
Mango-barbecuekastike:

1 1/2 rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli pilkottuna
2 pientä valkosipulinkynttä
1,2 dl ketsuppia
2 rkl sitruunamehua
1 1/2 rkl worcestershirekastiketta
1 1/2 tl sinappia
suolaa
pippuria
0,6 dl mangochutneytä

Kuumenna oliiviöljy ja lisää sipuli. Hauduttele miedolla lämmöllä viiden minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja kuullota hetki. Lisää loput ainekset ja anna hautua viiden minuutin ajan. Tämän jälkeen kastikkeen olisi voinut vetää esim. sauvasekoittimella tasaiseksi, mutta minä halusin vähän rouheamman lopputuloksen.

(Veikkaanpa, etteivät Top Chef -kokit käytä omissa olutsyötävissään ollenkaan tuommoisia aineita. Ainakin ketsuppi on ammattikokkien paheksuma raaka-aine.)

Lopullisen kokkailun hetkellä kasasin kahden tortillalätyn väliin mureaksi paistettua lihaa, raastettua cheddarjuustoa sekä edellä mainittua mangokastiketta, minkä jälkeen paistoin tuplalättyä kuivalla pannulla niin pitkään, että juusto suli sopivasti.

Asensin quesadillat taktisesti tarjolle avatun oluen kanssa, ja koeyleisönä toiminut oluenystävä eli jauhantatiimimme toinen osapuoli tykkäsi keitoksestani kovasti. (Pohjoissuomalaisena paheksun tietenkin Lapin Kullan siirtämistä Torniosta pois, eli tuotesijoittelu ei ole mitenkään harkittu juttu.)

Minua itseäni vähän häiritsi maussa valmistuotteen eli tässä tapauksessa mangochutneyn käyttö. Oli omituista, kun ruuassa maistui korianteri siitä huolimatta, etten sitä itse siihen laittanut. Pitää ilmeisesti tehdä kyseinen chutneykin tästä lähtien itse.

Lisäksi yritin tehdä vielä porkkanasipsejä, mutta niihin en onnistunut saamaan kaivattua rapeutta. Porkkana on siitä huolimatta parasta:

12 Comments:

At 23/2/11 01:02, Blogger Aki Latvamäki said...

Ketsupista ja muista vastaavista käytetään nimitystä "Salainen ainesosa". Tottakai kaikkea epäsopivaa pitää käyttää aina kun sopiva tilaisuus tulee ;)

 
At 23/2/11 01:06, Blogger Rosmariini said...

Kukaan ei vaan kehtaa tunnustaa ääneen olevansa ketsuppikokki. :)

 
At 23/2/11 08:07, Blogger Liina said...

ketsuppi <3 näyttää ihanalta. olenko ikinä sanonut, että muuttaisin mielelläni teille. onko ylimääräistä komeroa?

hei miten teit porkkanasipsejä? öljyllä ja suolalla valelun jälkeen uuniin vaan?

 
At 23/2/11 08:25, Blogger Uusano said...

Minä olen huomannut käteväksi sen, että läpyskän täyttää vain puoliksi ja taittaa sitten toisen polen päälle ikäänkuin puolikuun muotoon, tätä on helpompi pannulla tai parilalla kääntää, ei tule niin paljon täytteet ulos. Se on vähän ehkä hitaampaa, jos syötävää pitää nopsasta saada tarjolle enemmän. Mutta silti:)

 
At 23/2/11 09:25, Blogger Rosmariini said...

Liina: Kellarinportaiden alle voisi raivata Liinan mentävän kolon. :)

(Kunhan tulisit nyt joskus edes käymään!)

Just niin tein sipsejä. Porkkanat olivat vain tarkoitukseen aika kapeita, ja öljyä tuli sitten suhteessa vähän liikaa. Mietin muuten, että joskus voisi kokeilla korianteri-porkkanasipsejä.

Uusano: Hyvä huomio. Ison läpyskän kääntäminen oli kyllä vähän haastavaa (ja niin kuin tuosta näkyy, niin täytteet ovat vähän valahtaneet).

 
At 23/2/11 10:04, Anonymous Anonyymi said...

Kokin kumppanina voin kertoa, että omassa keittiössä lähestulkoon kaikki ruoat saavat päällensä kevyen ketsuppihunnun.. :D

Maria

 
At 23/2/11 10:16, Blogger Rosmariini said...

Ooh, keittiössä oikea kokki ja runsaasti ketsuppia. <3

Ketsuppihuntu on muuten ihan hillittömän hyvä sana. :)

 
At 23/2/11 21:48, Anonymous Anonyymi said...

Minulla olisi hyvä ohje punajuuripaistikkaista, mihin tulee piparjuurikastike väliin..nam. pitää laittaa joskus vaikka tänne.

 
At 23/2/11 22:08, Blogger Rosmariini said...

Joo! Hyviä ohjeita voi laittaa joko tänne kommenttilooraan tai sitten sivupalkista löytyvään gmail-osoitteeseen.

 
At 24/2/11 13:06, Blogger Rosmariini said...

Olivathan ne ohjelman kokkaukset taas vähän erityylisiä kuin nämä omat väkerrykset, huhhuh.

Jääkiekkoruokaa pitää päästä testaamaan: Jos vaikka alkuun seesamipaahdettua lohta ja hummusta + jälkeen kahden suklaan moussea.

 
At 25/2/11 11:43, Anonymous Anonyymi said...

Ketsuppeilua...
Vaikka tousta ihanasta punaisesta mössöstä saakin aikaan ihan kelpo herkkuja, en itse ole ihastunut ketsuppiseen bbq-kastikkeeseen. Taidan kokeilla jostin muinoin löytämääni ohjetta mangoversiona. Mutta tässä oma (wwwstä kopioitu) ohjeeni, jos haluaapi vertailla.

2 dl makeaa chilikastiketta (gourmetkokkien toinen salainen raaka-aine?)
1 dl siirappia
½ dl soijakastiketta
4 rkl balsamiviinietikkaa
kiehautetaan ja annetaan jäähtyä, sitten lisätän ½ dl colajuomaa.
Nam.

Anne

 
At 25/2/11 12:02, Blogger Rosmariini said...

Makea chilikastike on kyllä toinen semmoinen aine, jolla saa kaiken maistumaan hyvältä. :) Kiitokset ohjeesta!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails