maanantaina, maaliskuuta 22, 2010

Kasvisliemessä

Olen suunnitellut omatoimista liemien keittämisen aloittamista jo lähemmäs vuoden ajan. Aluksi liemiä ei tarvinnut mihinkään (kesä), välillä laiskottelin (syksy) ja lopuksi (talvella) paikallistin kaupasta Puljongin, jolle voisin mielihyvin myöntää vaikka ruoka-aiheisen mitalin.

Mutta hohoo: nyt keitin viimein kasvislientä! Liemeen tuli sipulia, valkosipulia, fenkolia, varsiselleriä, porkkanaa, timjamia sekä sitruunaa. (Sienistä vähän haaveilin, mutta en nyt viitsinyt niitä erikseen tätä varten ostaa.) Pyysin miespuolista pastanjauhajaa ottamaan ainesvalikoimasta kuvan, mihin hän tietenkin humoristiseen tyyliinsä totesi, että postauksen aiheeksi taitaa tulla "hedelmäkassi kaatui pöydälle".

Emme sattuneista syistä harrasta juurikaan lavastettuja kuvia. Siis semmoisia, joissa pöydän reunalle on jätetty muutama sipuli tuomaan vähän kotoisampaa tunnelmaa.

Liha- ja kalaliemessä on ehkä kasvislientä enemmän ideaa, koska sillä keinoin kallisarvoiset raaka-aineet tulee käytettyä luita ja ruotoja myöten. Kasvisliemenkin kasvikset voi toki muusata vaikka sosekeitoksi, mutta on sen keittäminen silti vähän omituista. Eikö satunnaisten kasvisten keitinvedenkin voisi periaatteessa tulkita jonkinsorttiseksi kasvisliemeksi.

Mutta tokihan liemille on aina käyttöä, ja tätäkin lientä kipattiin saman tien seuraavaan kokkaukseen makua antamaan.

(Tämä oli taas näitä meikäläisen perinteisiä "postaanpa ilman minkäänlaista johtoajatusta tai punaista lankaa". Mikäli liemiasiat kiinnostavat vähän asiaatuntevammaltakin kannalta, kannattaa lukea vaikkapa Molekyyligastronomia-blogin muutaman päivän takaisesta lihaliemitestistä.)

20 Comments:

At 22/3/10 22:44, Blogger FunkyAiski said...

keittelin juuri tänään itse ekaa kertaa lähinnä koemielessä kanalientä (tai broilerinkoipiahan siellä lillui) ja hyvää tuli! :)

 
At 23/3/10 07:59, Anonymous heikku said...

mistäköhän Puljonkeja mahtaa saada? olisin kiinnostunut kokeilemaan, mutta en ole ainakaan itse bongannut niitä kaupan hyllyiltä. laiskuus estää liemien keittelyn :)

 
At 23/3/10 08:27, Anonymous TiV said...

Pulkonki on huippuhieno tuote, mutta olen nähnyt sitä vain tukkukaupoissa. Toivottavasti löytää tiensä vähittäiskauppojenkin hyllylle.

Liemiasioista: olenko koskaan maininnut sanaa painekattila?!?! :)

Tulee nimittäin ihan mahtavia liemiä, maku on syvempi ja hehkeämpi. Ja ennenkaikkea valmistuu paljon, paljon nopeammin.

 
At 23/3/10 09:55, Blogger Rosmariini said...

Huomasin just, että meikän parin viime postauksen teemana on ollut laiskuus & joutilaisuus. :) Mitäs muita kuolemansyntejä niitä taas olikaan, kääk. (No, joskus lähiaikoina on aikomukseni kirjoittaa kateudesta, niin saadaan vähän vaihtelua.)

Puljongit putkahtivat jossain vaiheessa näyttävästi Oulun Stokkalle. Minua vähän hämmästyttää niissä se, että ne ilmeisesti säilyvät myös huoneenlämmössä, mutta muuten tykkään kyllä kovasti.

Hihii, painekattilasta on saattanut olla pariin otteeseen puhetta. :)

 
At 23/3/10 11:32, Blogger Nelle said...

Vähän menee aiheesya sivuun, mutta mua joskus oikein hävettää, että ei jaksa lavastaa kuvia. Välillä tuntuu että pitäisi nähdä vähän enempi vaivaa niiden kuvien eteen.

Kesällä tulee vietyä joskus ruokia ulos kuvattavaksi. Tämäkin lähinnä siksi, että mökillä sisällä on liian pimeää ottaa kuvaa--> tärähtää.

Selitykseksi voisi tietysti sanoa, että aina on vaan niin kiire kokkauksen lomassa kuvata kun perhe odottaa ruokaa jne... ;)

Mutta en mä tiedä, lienee turhaa koko syyllisyys. Vaikka välillä olisi kiva leikkiä kuvaamisella niin haluan silti syödä ruokani lämpimänä ;)

 
At 23/3/10 11:51, Blogger Rosmariini said...

Valaistuksen kanssa on Suomen oloissa pakkokin leikitellä (nyt on onneksi taas enemmän aurinkoa, jihuu!), mutta meiltä ei oikein luonnu semmoiset "ruokaa rustiikkisessa saviruukussa, ympärillä tuoreita yrttejä" -tyyppiset kuvat.

Ihan vaan sen takia, että semmoinen ympäristö ei ole meidän oikeaa elämäämme. :) Toisaalta sekin on tietenkin vähän tylsää, että yli 90 % Jauhannan kuvista on otettu täsmälleen samalla paikalla ruokapöytämme keskellä (tämän postauksen kasvikset ovat harvinaisesti sivupöydällä... ja viime viikon vuokaruokakuva oli vaan napattu hellan reunalta, kun oli niin kova kiire syömään).

Teikäläisen kuvat ovat muuten tätä nykyä ihan mahtihyviä! Niitä jää aina ihan vahingossa tuijottelemaan vaikka kuinka pitkäksi aikaa.

 
At 23/3/10 13:25, Anonymous Anonyymi said...

Moro,
eksyin blogiin "jolukinkku leivinuunissa" -hakusanalla, koska tulisijan valinta on kovin kuuma aihe rakennuttajaperheessämme. Kysymys siis: millainen uuni teillä on, minkä kokoinen tulipesä, kuinka korkea suuluukku?

-Meirämmuari

 
At 23/3/10 13:48, Blogger Rosmariini said...

Uuni on (muistaakseni) Uuniseppien kaakeliuuni, jossa on toisella puolella takka ja toisella leivinuuni. Suuluukun korkeudesta en osaa äkkiseltään sanoa mitään, mutta sisäosa on pinta-alaltaan vähän tavallista uunipeltiä suurempi (reunoissa on peltejä varten urat samaan tapaan kuin sähköuunissa).

 
At 23/3/10 16:42, Blogger Maxi said...

Noista puljongin tuoteista, olen jo monen vuoden ajan suosinut. Ensin niitä sai Sukulan VIA lieminä. Ja nyt sitten itse tehtaan tekeminä, olen siinä onnellisessa asemassa että saan paikallisesta kaupasta niitä. Tosin puljongin tuotteita o muilla tuotemerkeillä mm portin kasikkeet on puljongin tekemiä. Paholaisen hillo on yksi parhaimmista tuotteista mitä puljonki tekee.

 
At 23/3/10 17:15, Anonymous Salla said...

Mahtavaa! Mullakin on ollut mielessä kasvisliemen teko itse. olen saanut ohjeeksi että kuutioita kasviksia pitää hauduttaa kuin teetä: vesi ei saa kiehua kovin kovaa, juuri ja juuri poreileva on parempaa. Vielä en ole ehtinyt, sillä pikaratkaisu minullekin oli Puljongin tölkki Stockan herkun hyllystä! Muistan kuulleeni kehuja siitä, hienoa että vahvistitte käsitykseni. :) Viikonloppuna meinaan Puljongit testailla.

Kalalientä, kanalientä ja lihalientä olen uskaltautunut kokeilemaan, hyvällä menestyksellä. Loppujen lopuksi liemien teko on tosi helppoa, mikään työvaihe ei ole millään lailla vaativa. Ja lopputulos on mahtava! Viimeksi tein riistalientä: teeripataa varten pilkotun teeren jämistä keittelin liemen. Se odottaa pakastimessa käyttöä...

 
At 23/3/10 17:16, Anonymous TiV said...

Olen seitsemättä päivää sitruunamehupaastolla, olo on loistava, mutta jo ajatus tulevasta pelkästä kasvisliemestä saa suun makiaksi! :)

 
At 23/3/10 17:57, Blogger Rosmariini said...

Maxi: Ai nekö on vanhaa Viaa! Ilmankos Via-liemiä ei ole hetkeen kaupan hyllyllä näkynytkään.

Salla: Etkö voisi kutsua muutaman ruokabloggaajankin syömään siinä vaiheessa, kun saat seuraavan kerran teeripadan tulelle? :) :)

Kiitokset liemivinkeistä! Pitäisi saada hommaan kunnon rutiini päälle, niin kyllä se siitä lähtisi.

TiV: Sitruunamehupaasto! Kuulostaa melko hapokkaalta. :D

 
At 23/3/10 20:57, Anonymous TiV said...

Suorastaan simaisaa!!! http://www.madalbal.fi/fi/MadalBal/Lemon%20Detox%20-sitruunamehupaasto/

 
At 23/3/10 21:08, Blogger Rosmariini said...

Minä jo luulin, että olet juonut seitsemän päivän ajan silkkaa sitruunoista puristettua mehua. :D

Tässä vaiheessa vuotta (ennen pääsiäisen mässäilyjä!) olisikin kyllä harvinaisen järkevä aika pikkuisen paastota.

 
At 23/3/10 21:35, Blogger Sotkuholisti said...

Olis tosi nastaa saada tarkat ohjeet onnistuneiden liemien keitolle. Olen yrittänyt kasvis- , liha- ja kalaliemiä monta kertaa, mutten koskaan saa niihin sanottavaa makua. Oliskohan toi MG:n testissä käytetty painekattila ratkaisu tähän ongelmaan? (Tosin mun uuteen raivausfiloofiaan ei oikein sovi lisää tavaran hankkimista nurkkiin...)

Ainoa onnistunut itse tehty liemi on tullut fasaanista, mutta siinä olikin mukana punaviiniä ja muistaakseni voitakin.

 
At 23/3/10 22:29, Blogger Rosmariini said...

Pitää rustata tänne joku kerta vähän tarkempaakin liemiohjeistusta (luurasin itse tällä kertaa useampaakin keittokirjaa, kunnes sitten vaan lykkäsin ainekset nesteeseen ja kiehuttelin jonkin aikaa).

 
At 23/3/10 23:29, Blogger Nelle said...

Rosmis: Kiitos ihkuista sanoistasi :) Itsestä tuntuu, että jotenkin jämähtää kuvien kanssa kun on kiire... ja ruokakin syödään välillä kasarista kun on niin nälkä ja kello on paljon... :)

Ainakin on autenttista, ja ehkä se on tavallaan hyvä niin? Pääosassa on ainakin ruoka.

Teidän retkikuvat on ihkuja:)

 
At 24/3/10 08:11, Blogger Virpi said...

Itsehän en ole kummoinen kuvaaja, mutta minusta on paljon mukavampi katsella aitoja ruokakuvia, kuin niitä lavastettuja/lavastetun oloisia!

Tulee sellainen "tätä minäkin saan, jos nyt tartun tähän ohjeeseen" -olo, eikä sellainen vähän huijattu fiilis, niin kuin joskus kun oikeen jonkun hienonnäköisen reseptin nappaa ja oma lopputulos näyttää lähinnä joltain jo kerran elimistön läpikäyneeltä (näin vähän kärjistettynä!).

Eli tarkotus oli sanoa, että tykkään tosi paljon teidän (ja myös Nellen!) tavasta kuvata, kun ne on laadullisesti hyviä, mutta kuitenkin aitoja :)

 
At 24/3/10 09:40, Blogger Rosmariini said...

Ugh, hyvin puhuttu.

 
At 21/11/10 14:06, Anonymous Anonyymi said...

Kaikkihan me liemessä ollaan, mutta ajattelin kertoa teille ilo uutisia Puljongin kastikkeiden osalta. Stokka on käsittääkseni lanseeraamassa uutta kastike sarjaa, joka on parasta mitä Puljongilla on tarjota. Kaikki tuotteet ovat käsittääkseni luonnollisesti lisä- ja säilöntäaineettomia.

Huomasin jonkin täällä ihmetelleen, että liemet ja kastikkeet säilyvät huoneenlämmössä. Kyllä asia on juuri näin ja sen mahdollistaa UHT-käsittely ja steriilin pakkaamiseen tarkoitetut pakkauskoneet. Itse asiassa myös moni maitohyllyn kylmäsäilytys tuotteista säilyisi lämpimässä, mutta säilytyspaikalla halutaan luoda mielikuva tuoretuotteesta.

Joku myös kertoi täällä Puljongin muista tuotteista, joita todellakin ovat mm. Paholaisen hillo, Portti-sarja, Stokkan uusi tuleva sarja, Valion ruokakeitot ovat käsittääkseni Puljongin tekosia, nämä tosin taiavat olla vain raapaisu Puljongin tuotteista.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails