keskiviikkona, syyskuuta 30, 2009

Tattipatongit

Parin viikon takainen sieniretki vakiosaareemme osoittautui edellisvuotista yllättävän paljon satoisammaksi. Tällä kertaa metsä nimittäin tarjoili tavanomaisten rouskujen ohella kasamäärin tatteja, jotka ymmärtääkseni kuuluvat himotuimpiin metsäsieniin!

Toki kangasrouskujakin kerättiin - niitä ei sovi ylenkatsoa tattipaljoudenkaan keskellä. Niissä on nimittäin ainakin minun mielestäni perisuomalainen sienen maku puhtaimmillaan. Rouskut säilöimme pahan päivän varalle, mutta tatteja päätimme nautiskella lyhytjänteisesti samoin tein, tuoreeltaan. Kaurismäkihän aikoinaan osuvasti ilmaisi kaupunkilaisten olevan hetken lapsia, eikä hänen viisautensa eteen sovi asettua poikkiteloin.

Laadimme tateista iltapalapatongit telkkarisivuilta löytynyttä Henri Alénin reseptiä mukaillen. Sienet ovat sen verran tuhtia syötävää, että kumpainenkin jauhaja tuli yhden patongin syötyään siltä illalta ravituksi. Puolikaskin riittänee pikkunälkään tai välipalaksi.

Sienipatongit

esipaistettu patonki
150 g tatteja tms. sieniä pilkottuna
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
2 rkl balsamicoa
parmesaania
rucolaa
salaatinlehtiä
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Laita uuni lämpenemään patonkipakkauksen mukaiseen kuumuuteen. Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla oliiviöljyssä. Lisää tatit ja paista, kunnes ne ottavat kevyelti väriä. Mausta suolalla, pippurilla ja balsamicolla.

Kannattaa maistella tatinpalasia tässä vaiheessa ja säätää maku suunsa mukaiseksi. Balsamicoa ja suolaa voi huoleti lisätä, jos makua ei ohjeen mukaisilla määrillä löydy riittävästi. Eri balsamicomerkeissä on suuria pitoisuus- ja makueroja, ja nykyään suolaakin on niin monta sorttia, että oma suu on luotettavampi kuin missään ruokaohjeessa mainittu ruokalusikka- tai maustemittamäärä.

Halkaise esipaistettu patonki ennen paistamista ja pirskottele väliin oliiviöljyä. Paista ohjeen mukaan ja täytä se sitten sienipaistoksella. Painele väliin vielä rucolaa ja parmesanista vuoltuja lastuja.

Alén suositteli tarjoamaan patongit "raikkaan salaatin kanssa", emmekä uskaltaneet toisinkaan tehdä. Hyvältä maistui!

6 Comments:

At 1/10/09 08:02, Blogger -stjtr- said...

Mie raasu en ole päässyt vasta kuin pari kertaa metsään, toistaiseksi olemme keskittyneet vain syömäsienien keräykseen. Onneksi sain polkkaavalta possulta annoksen mustatorvisieniä ja toisen annoksen työkaverilta (niitä kun kuivasin töissä, niin oli työkavereilla hauskaa kustannuksellani...).

Tatit ovat ihania! Jos löydätte niitä paljon, kuivatkaa! Säilyvät sillä tavoin parempana kuin pakkasessa.

 
At 1/10/09 09:12, Blogger Jael said...

Pääsisinpä minäkin metsään...Täälläkin on tatteja,mutta kaupan hyllyllä ja taitavat olla viljeltyjä..Kuulostaa herkullselta tuo tattipatonki!

 
At 1/10/09 09:27, Blogger Rosmariini said...

Tuo meikäläisen puolisko joutui kyllä yhden kerran metsässä varsinaisen tattimanian valtaan. Piti tosissaan houkutella, että ehdittiin pois ennen pimeän tuloa.

Tattipatonki oli mainiota myös. Liian usein sienistä tulee tehtyä (kalan tms. kaveriksi) kastiketta tai muhennosta, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi vaikka kuinka paljon.

 
At 1/10/09 10:05, Blogger Virpi said...

Minä en oo päässyt metsään ollenkaan tänä syksynä :(

Pitää siis tyytyä kaupan sieniantimiin. Tuollainen patongi maistuis kyllä! Herkulta näyttää.

 
At 1/10/09 17:36, Blogger Rosmariini said...

Tänäänkin olisi ollut aivan mahtavan aurinkoinen metsäpäivä. Omituista, että on jo lokakuu!

 
At 2/10/09 02:33, Anonymous fileerausveitsi said...

ensimmäistä kertaa jätän kommenttia tänne, ja syystäkin! oli todella hyvä resepti! helvetin hyvä blogi, eli tullut lueskeltua, ja otettua pieniä vinkkejä sieltä sun täältä, jatkakaa samaan malliin! pastanjauhantaa 4 life!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails