torstaina, heinäkuuta 16, 2009

Aprikoosin maihinnousu

Anna ja Fanny Bergenströmin Rakkautta, oliiveja ja timjamia on tällä hetkellä yksi eniten selailemistani keittokirjoista. Takuuvarmoja kasvis-, kala- ja lammasreseptejä. Sekä tietenkin leivontaa: jos minulla vaan olisi kuviokaulin, kokeilisin saman tien kirjan näkkileipäohjetta. Vähän aikaa sitten tein kirjasta täytettyjä paprikoita, joiden täyteriisi sopisi lisukkeeksi sellaisenaankin:
Paprikoita Annan tapaan (kahdeksalle)

8 isoa punaista paprikaa
50-100 g pinjansiemeniä
3 todella isoa keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
3 dl pitkäjyväistä tummaa riisiä
6 dl vettä
vähän suolaa
12 kuivattua pehmeää aprikoosia
2 isoa tomaattia
4 rkl hienonnettua persiljaa
2-3 rkl minttua tai vajaa 2 rkl rosmariinia
vajaa 1 tl jauhettua kanelia
1 tl juustokuminaa
mustapippuria
1 kana- tai kasvisliemikuutio
5-6 rkl rusinoita

Paahda pinjansiemenet (varovasti, ettei pala). Pane sivuun.
Kuori & pilko sipulit ja valkosipulit. Pane kattilaan 1 rkl oliiviöljyä ja paista 1/3 sipuleista ja valkosipuleista. Kaada sekaan riisit ja sekoita sipulien joukkoon. Lisää vesi ja suolaa kevyesti. Kiehauta ja alenna sitten lämpöä. Hauduta kannen alla 15-25 minuuttia tai kunnes riisi on valmista. Valmistele loput ainekset sillä aikaa.
Pilko tai leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi. Pilko tomaatit. Hienonna persilja, rosmariini tai minttu. Pane sivuun.
Leikkaa jokaisesta paprikasta kansi pois. Poista siemenet ja leikkaa pois pikkuruiset palat kantapuolesta, jotta paprikat pysyvät pystyssä uunissa. Säästä paprikoiden kannet kokonaisina tai pilko ne ja sekoita myöhemmin kasvisten joukkoon.
Kaada loput (2 rkl) öljystä vokki- tai paistinpannuun. Lisää sipulit ja valkosipulit. Mausta kanelilla, juustokuminalla ja ripauksella mustapippuria myllystä. Paista melko kuumalla sekoittaen 2-3 minuuttia (tuoksuu ihanalta). Murenna sekaan liemikuutio. Lisää rusinat, aprikoosinpalat, pilkotut tomaatit ja lopuksi mahdollisesti pilkotut paprikan kannet. Vokkaa ilman kantta melko kuumalla pannulla. Sekoita ahkerasti. Lisää lopuksi pinjansiemenet + persilja, minttu tai rosmariini. Nosta sivuun.
Sekoita joukkoon keitetty riisi. Maista. Tarvitaan ehkä lisää suolaa ja mustapippuria. Tai ehkä vähän minttua tai rosmariinia.
Täytä paprikat isoa lusikkaa apuna käyttäen. Pane ne tiiviisti uunivuokaan. (Pane kannet takaisin.) Pane paprikat uuniin 190-200 asteeseen noin 45 minuutiksi. Tarjoa lämpimänä tai vastajäähtyneenä, toisin sanoen saman päivän aikana.

Täyteriisissä oli aprikoosien ja rusinoiden ansiosta ovelaa makeutta, ja juustokuminan ja kanelin ansiosta juuri sopivaa mausteisuutta. Ruokaseuralaiseni arveli täytteessä olevan myös kermaa tai juustoa, mikä kertoo jotain lopputuloksen mehevyydestä. Kannattaa kokeilla (miinuksena ainoastaan se, että tiskiä tässä tuli tosi paljon).

Samalle lautaselle pääsi kyseisestä kirjasta muutakin: valkosipulilla, mintulla, kanelilla ja oreganolla (tai meidän tapauksessamme meiramilla) maustetut köfte-lampaanlihapihvit. Mahtavia makuja!

9 Comments:

At 16/7/09 00:18, Anonymous Kirsi said...

Vaikuttaa herkulliselta! Täytetyt paprikat on iki-suosikkeja, mutta uudet täyteideat piristävät kummasti!

Täytynee hankkia tuo kirja. Juuri tänään mietin karitsan jauhelihan kanssa, että mitä siitä tekisi - pullia tai vartaita teki mieli. Kaivelin sitten teidän arkistosta sopivan reseptin ja hyvää tuli. Mutta tuo kirja voisi olla hyvä hyllyssä... Täytynee suunnata huomenna kirjakauppaan.

 
At 16/7/09 06:24, Blogger Meri, Helsinki said...

Te ootte ihan liekeissä! Just lappasin aamiaisen naamariin ja oon ihan täys, mutta SILTI noi paprikat on UPEITA :-O Pinjansiemeniäkin on kaapissa. Ja niitä aprikooseja :-D Viikonloppuna grillailin just täytettyjä paprikoita ja sieniä, ne on kyllä aina hyviä. Vaikkei varmasti NOIn hyviä :-P

Hyvä mieli tuli kun luin tämän <3 AUttaa maailmantuskaan, hyvä ruoka. Ja hyvät ihmiset, ennen kaikkea.

 
At 19/7/09 22:38, Anonymous Hanna said...

Tätä paprikaohjetta oli heti pakko kokeilla. Kertakaikkiaan herkullista!

 
At 20/7/09 19:10, Blogger Rosmariini said...

Noniin, kesälomareissusta palattuna ja takaisin blogissa. Ruokakuulumisia luvassa taas lähipäivinä.

Kirsi: Hyvän reseptin valitsitkit kokeiluun. Ja suuret kiitokset myös varrasvinkeistä - Istanbul-matkakuume ei tästä ainakaan laannu. :)

Ylimuuli: Hyvää ruokaa ja hyviä ystäviä, mitäpä sitä ihminen muuta tarvitseekaan.

Hanna: Kiva kuulla, että maistuu muillekin!

 
At 21/7/09 16:53, Blogger Fakta ja Farfalle said...

Täytetyistä paprikoista tulee aina mieleen lapsuus - hyvällä tavalla :)

Milloin muuten tulee seuraava ruokablogihaaste? Kiinnostaisi osallistua, lukenut blogistanne hauskoja lopputuloksia!

 
At 22/7/09 14:49, Blogger Rosmariini said...

Uusi haaste tulee joka kuukausi. Tällä kertaa järjestelyvuorossa on Piemonten keittiö ja aiheena jazz. Kommenttipuolelta pääsee tarkastelemaan tämänkertaisten osallistujien kokkauksia, ja jos kiirettä pitää, ehtii vielä osallistumaankin.

 
At 25/7/09 01:08, Anonymous Anonyymi said...

Anna ja Fanny Bergenströmin Rakkautta, oliiveja ja timjamia on yksi lempikeittokirjoistani. Myös Annan Joka kokin keittokirja on kovassa käytössä meikäläisen taloudessa. Se ei ole ikinä jättänyt pulaan.

 
At 25/7/09 12:18, Blogger Rosmariini said...

Joka kodin keittokirjassakin on tosissaan ihania ohjeita, esimerkiksi tämä osso bucco.

 
At 3/8/09 10:18, Blogger Aurinkotuuli said...

Ai täälläkin täytettyjä paprikoita! Minä juuri postailin yhden ohjeen, joka kehittyi itsestään kaapista löytyvien tarvikkeiden pohjalta - so. itse surautettua salsaa ja briejuustoa. Mutta tässäkin olisi ihanan kuuloinen ohje. Täytetyt kasvikset ovat todella ihania. Esimerkiksi kesäkurpitsaveneet ja tätetyt tomskut... NJAMSKIS!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails