tiistaina, kesäkuuta 23, 2009

Pihlajanmarjasta vihreisiin kuuliin

Kesä on vienyt meikäläisen siinä määrin mennessään, että nettimaailmaan palaaminen on sujunut juhannuksen jälkeen harvinaisen nihkeästi. Mutta tässä nyt viimein pari juhannuskuvaa, ihan vaan sen kunniaksi, että tänäänhän se varsinainen Jussinpäivän Aatto viimein on.

Juhannusaatto on aina yksi oman kalenterivuoteni kohokohdista, pääseehän silloin mökkeilemään ja syömään siskosten kokkauksia (perhe on paras!). Tällä kertaa meidät toivotettiin tervetulleiksi Sorbuksella. Perinteisen pihlajanmarjaviinin ja kuohuviinin sekoitelma olikin juhlalle sopivan ammattimainen aloitus (kyseisen juomayhdistelmän ainesosia on kuulemma aina yhtä hauska arvuuttaa pätevillä viiniasiantuntijoilla).

Me olimme viikonlopun lihavastaavia, mistä syystä marinoimme mukaamme vartaaseen pujotettavaksi tarkoitettua nautaa ynnä karitsaa. Jo aiemminkin testaamamme vodkamarinadi pääsi uudelleen sovellukseen, ohjeistusta löytyi tällä kertaa Nigellan sivuilta. Lammas pääsi puolestaan uiskentelemaan öljyyn, valkosipuliin ja yrtteihin. Minä tein lisäksi kahdenlaisia lihapullia, joista lindströminpullat osoittautuivat varsinaiseksi hitiksi.
Lindströmin pyörykät

500 g paistijauhelihaa
4 rkl korppujauhoja
2 dl kermaa tai kasvisrasvavalmistetta
1 punasipuli
2 - 3 etikkapunajuurta
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl meiramia
0,5 tl mustapippuria
öljyä tai voita paistamiseen

Sekoita kulhossa korppujauhot ja kerma ja anna hetken aikaa turvota. Kuori ja hienonna punasipuli ja raasta punajuuret. Sekoita kaikki aineet kulhossa tasaiseksi ja kiinteäksi taikinaksi. Muotoile taikinasta kostutetuilla käsillä pyöreitä lihapyöryköitä ja paista pannulla pienissä erissä kauniin värisiksi.

Salaatiksi valitsin toukokuun piknikkihaasteeseen osallistuneen pähkinäisen parsasalaatin, josta tosin jouduin jättämään parsan pois (se sesonki on tältä vuodelta sitten jo ohi). Valitsin katkaravuista ja aurajuustosta viimeksi mainitun, ja sujautin sekaan myös muutaman lohkon muunlaista juustoa. Sinihomejuustoa oli eksynyt myös toiseen tarjolla olleeseen salaattiin, johon oli pilkottu muun muassa mukavan rouskuteltavaa kukkakaalia. Kastike oli sekoiteltu kermaviilistä ja sinihomejuustosta.

Sinihomejuustoa oli lisäksi tietenkin myös grilliin aseteltujen pekoniherkkusienten sisuksissa - kuinkahan moneen suomalaiseen grilliin samaiset herkkusienet mahtoivat juhannuksen mittaan päätyä? Ainakin oululaisen automarketin herkkusienilaarilla kävi torstai-iltana melkoinen kuhina.


Ja sitten jälkiruokaa: mansikka ja raparperi ovat toden totta makoisimmat mahdolliset liittolaiset. Tällä kertaa ne olivat päässeet täytteeksi täytekakkuun, joka sai kesäisen vihreät koristeensa kiivistä, viinirypäleistä sekä vihreistä kuulista. Niitä en ole uskoakseni koskaan aiemmin juhannuksena syönytkään. Ohje kakkuun löytyi Ruoka-Pirkasta:
Raikas kevätkakku

Pohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 pkt (350 g) Pirkka-raparperisosetta (sopivaa sosetta saa aikaan myös raparperista keittelemällä)
1 prk (200 g) Valio maustettua rahkaa, sitruuna

Kostutus:
1 3/4 dl vettä
2 rkl sitruunanmehua

Kuorrutus:
1 tlk (2 dl) kuohu- tai vispikermaa
1 tl vanilliinisokeria

Koristeeksi:
1/2-1 rs (à 500 g) Fazer vihreitä kuulia
n. 150 g viinirypäleitä
1-2 kiiviä
sitruunamelissaa

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija 24 cm). Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa hieman jäähtyneenä. Leikkaa pohja 3 osaan.
2. Sekoita raparperisoseen joukkoon sitruunarahka.
3. Kostuta alimmainen pohjalevy sitruuna-vedellä ja levitä päälle puolet täytteestä. Nosta toinen pohjalevy päälle, kostuta ja täytä se samoin. Nosta kansilevy kakun päälle ja kostuta myös se.
4. Peitä kakku kelmulla ja pane päälle pieni paino esimerkiksi leikkuulauta. Anna kostua vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.
5. Vaahdota kerma ja mausta se vanilliinisokerilla. Levitä vaahto kakun reunoille ja pinnalle.
6. Koristele halkaistuilla vihreillä kuulilla, rypäleillä, paloitelluilla kiiveillä ja sitruunamelissan lehdillä. (Lisää sitruunamelissan lehdet juuri ennen tarjoilua.)
Psst. Täytteeseen kannattaa lisätä tuoreita mansikoita!

8 Comments:

At 24/6/09 20:16, Blogger Johanna said...

Oi kun näyttää mahtavalta menulta..

Ne sienet on aivan taivaallisen hyviä. Mutta kannattaa kokeilla myös maustettua tuorejuustoa, meidän suosikki tänä kesänä on Romeo-tuorejuusto, joka on paprikan ja chilin makuinen. Ai ai, se vie kielen mennessään (nytkin aiomme niitä askarrella grilliin!)!

Olemme kokeilleet myös mustapippurituorejuustoa, mutta kyllä se chili tekee oikean maun.

 
At 24/6/09 20:33, Anonymous Anonyymi said...

Keltaista kiiwiä? :o

 
At 28/6/09 11:16, Blogger Rosmariini said...

Siunattu hulluus: Noita herkkusieniä saa kyllä melkein joka kerta, kun menee jollekin kylään grillailutarkoituksessa. Ja aika moni tosiaan tuntuu laittavan juustoksi jotain muuta kuin sinihometta.

Ano: Oli tavallista keltaisempaa!

 
At 30/6/09 14:53, Blogger Lilje said...

Oi vitsi, pitääpä itsekin vihreiden kuulien fanina tunkea niitä jonkun kakun koristeeksi! Jänskää vähän, taas on jääkaapissa tekeytymässä semmoinen ihmekakku että ei paremmasta väliä, saa nähä joutuuko ite syömään koko hoidon vai kelpaako tyttöjenillan tyttärille ;)

 
At 30/6/09 21:33, Blogger Rosmariini said...

Täytyy myöntää, että itsekin taktikoin ja leikkasin kakkupalan ekalla kerralla just semmoisesta paikasta, että sain varmasti lautaselleni vähän vihreää kuulaa. :D

 
At 2/7/09 20:47, Anonymous Noora said...

Vesi kyllä tulee kielelle!

 
At 2/7/09 21:19, Blogger Aurinkotuuli said...

Mmm.. ihanan näköistä kesäruokaa! Mansikkakakkua pitää kyllä jo kohtapuoliin tehdä, koska se on kesän klassikko.

Itsekin on tullut tässä kokkailtua saati sitten bloggailtua aika kehnonlaiseen tahtiin. Tosin tämän kesän lemppari-idean postasin, nimittäin balsamicolla höystetyt kesäperunat. Suosittelen kokeilemaan.

Niin ja ehkä jossain vaiheessa postaan myös juhannuksena grillatut burgerit ja hampparisämpylät. Teilläkin näytti samanmoisia kokeiluita olleen :). Itse teen muuten aina taikinan osin jostakin kokojyvästä tai lisäilen leseitä. Pelkkä vehnä tuntuu jotenkin mauttomalta. Etukäteispaljastuksena, että tämänkertaiset tein kokonaan hiivaleipäjauhoista ja hyvää tuli!

Koskahan sitä jaksaisi osallistua kesä jazz-haasteeseen...

 
At 3/7/09 11:50, Blogger Rosmariini said...

Jokakesäinen mansikkakakku on kyllä must! Yksi resepti on ollut sitä varten jemmassa jo alkukeväästä lähtien.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails