perjantaina, tammikuuta 30, 2009

Helpotusta tomaattituskaan

Nyt kun en ole ostanut tomaatteja vähään aikaan kaupasta ollenkaan, tilanne ajautuu toisinaan siihen, että vedän aamupalaruisleipääni pelkän päällyskalkkunan kanssa ilman minkäänlaista kasvispuolta. Ei hyvä. Lisäksi tomaatintuska alkoi käydä jo sen verran ylivoimaiseksi, että käyttöön oli otettava järeämmät aseet eli aurinkokuivatuista tomaateista laadittu tujakka leivänpäällystahna.

Ideasta on kiittäminen lettupannulaisia, jotka vähän aikaa sitten kyselivät, miltä ajatus Tasty Palettes -blogissa nähdystä tomaattitahnasta kuulostaisi. (Hyvältähän se kuulosti ilman muuta. Ja näytti myös.)
Tahna aurinkokuivatuista tomaateista

aurinkokuivattuja tomaatteja – ½ cup
saksanpähkinöitä – ¼ cup
valkosipulia – 1 kynsi
sitruunamehua – 2-4 rkl
extra virgin oliiviöljyä – 4 rkl
yrttejä (esim. basilikaa) n. 2 rkl
suolaa

Pehmitä tomaatteja hauduttelemalla niitä esim. lämpimässä vedessä, kunnes ne ovat pehmenneet. Laita sitten kaikki ainekset sekoitussilppuriin ja hurauta tasaiseksi.

Jätin tuohon ohjeeseen alkuperäiset mitat, kun tulin ajatelleeksi, etteivät nuo välttämättä olekaan jenkkimittoja (ei kun näyttäisivät ne ilmeisesti olevan, eli 1 cup on sitten ilmeisesti suurin piirtein sen 2,4 desiä). Itse en pahemmin ryhtynyt mittailemaan, kun sekä aurinkokuivattuja tomaatteja että saksanpähkinöitä oli molempia sopivat pussinpohjalliset jäljellä.

Lieneekö sitten johtunut epämääräisestä mittapolitiikastani, ettei lopputulos ollut ehkä aivan niin punainen kuin olisin alkujaan olettanut (vaan pykälän verran pähkinäisempi). Maussa pähkinä ei tullut juurikaan esiin, sillä tahna maistui tiukalta aurinkokuivatulta tomaatilta ja valkosipulilta. Pitäisi oikeasti kehitellä jokin ei-valkosipulinenkin leivänpäällyste, kun luottoporkkanatahnanikin on melkoisen valkosipulista tavaraa. Kun ei ihan joka aamu arvaisi sitä valkosipuliakaan vetää.

6 Comments:

At 30/1/09 13:50, Blogger Jael said...

Nami nami, punainen pesto on ihanaa ja reseptisi kuulostaa hyvältä;varmaankin lievittää sitä tomaattituskaa....

 
At 30/1/09 14:12, Blogger Rosmariini said...

Unohdin tietenkin taktisesti mainita, että on täällä toki tomaattimurskaa syöty ja muitakin tomaattisia tuotteita. :) Voisinkin viikonloppuna yrittää ennättää postata yhdestä semmoisesta murkinasta.

 
At 30/1/09 20:50, Anonymous Anonyymi said...

Oi kuulostaa taivaalliselta ja helpolta. Aurinkokuivatut tomaatit on kyllä ainakin itselle varsinainen himoitsemiskohde usein, joita työnnän lähes joka paikkaan, mutta samalla ne vahingoittaa vähän hinnallaan opiskelijabudjettia :D

 
At 30/1/09 22:16, Blogger Rosmariini said...

Jamie Oliver taisi muusata Onnenpäivät-shoussaan (josta DVD-postasimme muutama viikko sitten) aurinkokuivattuja tomaatteja pizzan päälle, siis tomaattikastikkeen korvikkeeksi. Pitäisi kurkata se kohta uudestaan (ja kokeilla joskus käytännössäkin).

 
At 31/1/09 20:08, Anonymous Anonyymi said...

Kokkiystäväni neuvoi minulle äskettäin hienon keinon välttää valkosipulin haisevan antisosiaalisia sivuvaikutuksia: kynnen sydän on syytä poistaa ennen käyttöä. Itse en ollut asiasta ikinä kuullutkaan, mutta voihan se olla, että homma on kaikille muille tuttu.
Vinkki on mullistanut maailmani ja tuonut avun omaan valkosipulituskaani. Nyt syön raakaa valkosipulia päivittäin eikä kukaan huomaa (lue: haista) mitään.

 
At 1/2/09 23:21, Blogger Rosmariini said...

Ainakin minulle tuo ajatus oli kokonaan uusi! Valkosipuliset vinkit ovat kyllä tervetulleita: Nykyään tuntuu, että mitä tärkeämpi palaveri on luvassa, sitä enemmän tulee epähuomiossa syötyä edellisenä iltana valkosipulia. :)

(Montakohan valkosipulinkynttä olen mahtanut taas tämänkin viikonlopun aikana hienontaa...)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails