sunnuntaina, tammikuuta 11, 2009

Taatelinen tagine

Nigella Christmas -kirja oli joulukuussa meillä jatkuvassa selailussa. Vuodenvaihteen tienoilla laitoin sen viimein takaisin keittokirjahyllyyn vain kaivaakseni sen sieltä loppiaisen lähestyessä taas takaisin esille. Joululta oli jäänyt nimittäin vajaan rasiallisen verran tuoreita taateleita, ja halusin tehdä niistä taginea Nigellan tapaan. Ja kyllä kannatti. Lopputulos oli niin mehevä, että melkein itketti.

Taateleiden mukanaan tuoma makeus tai jouluisten mausteiden käyttäminen ei välttämättä sovi kaikille, mutta meille tämä maistui ihan mahdottoman hyvin:
Taatelinen lammastagine

oliiviöljyä (tai hanhenrasvaa)
2 sipulia, kuorittuna ja pilkottuna
1 tl kanelia
1 tl kurkumaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua maustepippuria
1 kg luullista lampaanlihaa paloiteltuna (alkuperäisessä ohjeessa diced leg of lamb)
250 g (kuivattuja) taateleita (itse poistin kivet omistani)
250 ml granaattiomenamehua
250 ml vettä
2 tl Maldon-suolaa (tai maun mukaan)

Lämmitä öljy (tagine)padassa ja paista siinä sipuleita miedolla lämmöllä noin kymmenen minuutin ajan, silloin tällöin sekoitellen. Lisää kaneli, kurkuma, inkivääri, juustokumina ja maustepippuri ja sekoita sipulien sekaan.
Laita levy kuumemmalle ja lisää joukkoon lihat. Kääntele paloja niin pitkään, että ne ruskistuvat joka puolelta.
Lisää taatelit, mehu ja vesi ynnä suola ja anna kiehahtaa. Laita kansi päälle, alenna lämpöä niin pieneksi kuin mahdollista ja hauduttele pataa lempeästi parin tunnin ajan.

Padan päälle suositeltiin ripoteltavaksi relissiä, joka syntyi suikaloidusta punasipulista, limenmehusta, granaattiomenan siemenistä ja mehusta, tuoreesta korianterista sekä ripauksesta suolaa. Tässä tämänkertainen lautasmalli:

Ja kun kokkailemaan ruvettiin, niin kokeilin tehdä myös kirjassa taginen jälkiruuaksi suositeltua vaahterasiirappista juustokakkua. En ole muistaakseni ennen paistanut juustokakkua uunissa, enkä ajatellut paistaa tämän jälkeenkään. Lopputulos ei nimittäin ollut ihan oman makumme mukainen (emme kamalasti tykkää rahkastakaan paistetussa muodossa).

Lisäksi tykkään enemmän hapokkaista kuin makeista juustokakuista (pitäisi etsiskellä ohje limetillä maustettuun juustokakkuun), mistä syystä sokerin ja vaahterasiirapin yhdistelmä ei ollut ihan minun juttuni. Mutta tulipahan testattua.

Nyt yritän ihan oikeasti olla kokkaamatta jouluruokakirjasta muutamaan kuukauteen yhtään mitään, vaikka eihän sitä koskaan tiedä. Muutama resepti jäi nimittäin vielä sen verran kutkuttamaan mieltä, että ehkä palaan kirjan pariin kevään mittaankin muutamaan otteeseen.

14 Comments:

At 11/1/09 23:21, Blogger Heidi said...

Kaikki muut ainekset löytyisivät kaapista, mutta mietin että saisiko tästä kasvisruokailijalle sopivaa syötävää jos lampaanlihan jättäisi pois ja laittaisi tilalle linssejä? Tai soijarouhetta? En osaa oikein ajatella että sopisivatko maut yhteen, juuri taatelit ja linssit yhdessä...Täytyy varmaan vain rohkeasti kokeilla :).

 
At 11/1/09 23:35, Blogger WeeTee said...

Cooking for Engineer -sivun juustokakkureseptistä tuli ainakin ihan hyvää. Itse tein tämän niin, että korvasin tuon reseptissä olevan sitruunamehudesin kahdella desillä limemehua, koska kaipasin enemmän limen makua.

http://www.cookingforengineers.com/recipe/89/Cheesecake-Plain-New-York-Style

Oma lopputulokseni oli tosin aavistuksen liian löysä. Ensi kerralla pitänee pitää vähän pidempään uunissa.

Ai niin, ja kannattaa jättää kohoamistilaa - nimim. uunini pohja on hieman juustokakussa...

 
At 12/1/09 08:02, Blogger Rosmariini said...

Heidi: Kaikki taginet ovat onnistuneet meillä aina sen verran hyvin, että ryhdyin itsekin pohtimaan myös kasvistaginen tekoa. Marokkolaisessa keittokirjassa kasvistagineen käytetään mm. latva-artisokkia, perunoita ja herneitä. Itse tosin voisin edetä ennemmin munakoisolla tai kesäkurpitsalla, hmmm, pitänee kehitellä ideaa. Ja linssejä voisi tosiaan laittaa myös.

WeeTee: Olin ehtinyt unohtaa kokonaan tuon Cooking for Engineer -sivun, kiitos muistutuksesta. Ja tuo kakku näyttää kyllä tosissaan hyvältä. Kenties annan uunikypsennykselle sittenkin uuden mahdollisuuden. :)

 
At 12/1/09 08:54, Blogger Aurinkotuuli said...

Kuulostaapa jännältä pataruualta. Taidan toistaa itseäni, mutta tulisipa kunnon pakkaset niin hyvin haudutettu pata olisi ihan parhautta! Minähän en tunnetusti välitä kuivahedelmistä, mutta tämmöisessä eineessä voisivat upotakin :).

 
At 12/1/09 10:18, Anonymous Anonyymi said...

Puristitteko granaattiomenamehun itse? Suomesta ei taida saada valmista mehua?

 
At 12/1/09 16:29, Blogger Rosmariini said...

Aurinkotuuli: Täälläkin on nyt vaihteeksi mittari plussan puolella. Ja arvatenkin mukavan liukasta. Eli pakkanen & pataruoka kelpaisi tännekin.

Jukka: Muistaakseni Marlin mehupurkeissa löytyy yhtenä makuna granaattiomena, ja sitä tuohon sitten laitettiin. En kyllä muista, että olisiko allkuperäisessä ohjeessa suositeltu mehutiivisteen käyttöä, mutta ihan hyvin toimi vähän laimeampikin versio.

 
At 16/1/09 14:36, Anonymous Anonyymi said...

Tuosta juustokakusta sen verran, etten itsekkään ole tykännyt yleensä uunissa kypsennetyistä versioista. Mieli kuitenkin muuttui kun kokeilin Polkkiksen muinoin haastekakkuna blogaamaa valkosuklaa-vadelma-ricottajuustokakkua. En tiedä johtuuko se kakkuun käytettävästä ricottajuustosta, valkosuklaasta, vai mistä, mutta koostumus on ihanan pehmoinen ja kermainen. Siinäpä sitä on ainakin satavarma resepti, jos haluatte vielä antaa juustokakulle mahdollisuuden. :)

 
At 16/1/09 16:08, Blogger Rosmariini said...

Valkosuklaan, ricotan ja vadelman yhdistelmä kuulostaa kyllä sen verran hyvältä, että sen täytyy toimia vaikka keitettynä. :) Joten ehkäpä ei tosiaan kannata luovuttaa vielä tässä vaiheessa.

 
At 16/1/09 23:26, Anonymous Anonyymi said...

Oli herkullista! Meillä myös oli joulusta jäänyt vajaa taatelipaketti ja sehän piti käyttää tähän.

Kiitoksia mahtavasta blogista!

 
At 17/1/09 07:42, Blogger nona said...

Jamien ensimmäisessä kirjassa "Alaston kokki" on yksi kaikkien aikojen luotto-ohjeistani: sitruuna-limettipiirakka. Kreemitäytteestä saa juustokakun tapaisen raikkaan ja puhtaan valkoisen kypsentämällä piirakkaa folion alla 150C 25min (ohjeessa 180C 45min, mutta lopputulos on silloin todella paistettu). Piirakan on annettava hyytyä kunnolla ennen leikkaamista, uunista otettuna se tutisee, kuten hyvä crème brûlée. Syvään vuokaan leivottuna eli amerikkalaisen juustokakun malliin limettipiirakka on superhyvää!

 
At 17/1/09 08:20, Blogger nona said...

Korostaakseen limetin makua kannattaa noudattaa reseptin lisäohjeistusta eli raastaa neljän limetin kuoret täytteen joukkoon jo heti alkuvaiheessa.

 
At 17/1/09 12:38, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi: Pitänee ensi joulunakin jemmata osa taateleista sivuun, niin pääsee taas tammikuussa hauduttelemaan. :)

Nona: Taitaa olla meikäläisenkin aivan pakko ryhtyä limettipiirakan leivontapuuhiin, kun Uneliaassakin blogissa postattiin just tällä viikolla key lime pie. Eli täytyypä kaivaa Alaston kokki kirjahyllystä.

 
At 31/1/09 17:03, Anonymous Anonyymi said...

En pidä lampaanlihasta. Kävisikö tähän nauta?

 
At 31/1/09 17:30, Blogger Rosmariini said...

Lammas toimii ilmeisesti hyvin nimenomaan kanelin ja taateleiden kanssa yhdistettynä, eli naudanlihan kaveriksi voisi ehkä miettiä ihan omia makupareja. Esim. Marokkolaisessa keittokirjassa naudanlihatagineen laitetaan herneitä, tomaatteja, oliiveja ja sahramia.

Aika usein ohjeissa esiintyvän lampaan joutuu kyllä korvaamaan naudalla ihan vaan sen vuoksi, että lammasta pystyy ostamaan niin harvoista paikoista. Eli mikseipä sama toimisi tässäkin.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails