maanantaina, tammikuuta 12, 2009

Pääosassa palsternakka

Innostuin viimeviikkoisen kommenttilaatikkokeskustelun jälkeen lueskelemaan lisää kasvissesongeista. Sitrushedelmät ovat näin tammikuussa parhaimmillaan, ja kotimaisista vaihtoehdoista kannattaa muistaa erilaiset juurekset, joista yksi on palsternakka.

Mutta mitä palsternakasta voisi tehdä? Keittoihin sitä voi kuutioida perunan ja porkkanan tavoin, mutta minne muualle sitä voisi käyttää?

Me olemme omassa kokkailussamme laiminlyöneet palsternakkaa ihan tosissamme. Uunissa paahdettujen kasvisten sekaan se on muutamaan otteeseen onnistunut pääsemään, mutta pääosassa se on esiintynyt ainoastaan kerran, kun teimme palsternakkakohokkoita. Voi nakkaparkaa. Se on tainnut jäädä suosiossa lähestulkoon jopa bataatin jalkoihin.

Tänä vuonna olisi tarkoitus päästää palsternakka pääosiin vähän tähänastista useamminkin. Tutkailin TasteSpottingin palsternakkareseptejä, ja vastaan tuli muun muassa palsternakkagratiini ja palsternakkaranskikset. Palsternakassa näyttäisi olevan myös se hyvä puoli, että se esiintyy useissa resepteissä yhdessä pekonin kanssa. Tuosta kuvan palsternakkakaksikostakin on tarkoitus tehdä lähipäivinä jotain kiintoisaa syötävää, joten jospa tämä vielä tästä.

28 Comments:

At 12/1/09 19:26, Blogger Jael said...

Palsternakka onkin sellainen juures jota olen vähän vierastanut, niin että jännää nähdä mitä tänne ilmestyy siitäkin nakasta;-)

 
At 12/1/09 20:53, Blogger Rosmariini said...

Hauska kuulla, ettemme ole ainoita palsternakan hyljeksijöitä. :) Minulla ei ole sinänsä mitään palsternakkojen makua vastaan. Ne on vaan perusvihannestiskillä pakattu usein ankean tiiviiseen muoviin >> nakka nahistuu sitten siellä sisällä.

Mutta nyt suunnitelmia on hiottu oikein urakalla, joten suhtaudun palsternakkaprojektiin varsin luottavaisesti.

 
At 12/1/09 22:23, Anonymous Anonyymi said...

http://ekku32.vuodatus.net/blog/1587343 tommosta tein aikoinaan palsternakasta ja oli todella hyvää.Täytyykin ottaa uusinta.Antoi mukavan pehmeän maun.

 
At 12/1/09 22:43, Blogger Nelle said...

palsternakkaranskikset ovat myös aivan oivallista karppiruolaa. Jos sellaisia vieraita tulee kylään... :)

 
At 12/1/09 22:53, Blogger Polkkapossu said...

Palsternakalla voi myös makeuttaa. Jouluksi sain saaristolaisleivän, johon oli käytetty vain minimaalisesti siirappia, mutta sitäkin enemmän palsternakkaa. Erittäin hyvää.

 
At 12/1/09 23:23, Blogger Rosmariini said...

Tännehän on putkahtanut kokonainen joukkio palsternakkataitureita, kiitokset kaikille vinkeistä!

 
At 12/1/09 23:34, Blogger Vaahteramäen Lina said...

Kerran Strömsössä tehtiin paahdettua pesto-palsternakkaa, minä perässä. Ihan hyvä lisäke, tosin kukaan pöydässä olleista ei tunnistanut nimenomaan palsternakkaa ruuasta. Osoite löytyy http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=395

 
At 12/1/09 23:44, Blogger Rosmariini said...

Kiitos! Tuohonkin ohjeeseen olisi kaikki ainekset kotona valmiiksi saatavilla (nyt kun on sitä nakkaakin). Ja opin samalla, mikä palsternakka on ruotsiksi. :)

 
At 13/1/09 08:08, Blogger Tanita said...

Anoppi on tuonut meille monesti palsternakkalaatikkoa, johon hän ensin keittää viipaloimansa palsternakat, sitten sulatejuustoa, mausteita ja uuniin.
Meinasin kerran yllättää mieheni ko. paistoksella. K-marketissa olivat jotenkin vihannestiskissä sekoittaneet piparjuuret ja palsternakat samaan kasaan ja minähän en sitä tajunnut. Onneksi kun pesin ja kuorin em. juureksia, maistoin yhtä ja hyi kamalaa, mikä maku. Siinä vaiheessa tajusin, että minulla oli kahdenlaisia juureksia... onneksi tajusin mokan tässä vaiheessa... siirsin sitten piparjuuret sivuun ja jatkoin palsternakkaa porkkanalla ja tuli ihan hyvä porkkana-palsternakkalaatikko. Piparjuuri käytettiin kalan kanssa.
Että olkaahan kaikki tarkkana, ettette osta vahingossa väärää juuresta, kun luulette ostavanne palsternakkaa, ovat yllättävän saman näköisiä!!!!!

 
At 13/1/09 08:19, Blogger Rosmariini said...

Olisihan tuommoinen piparjuurilaatikko takuulla ollutkin aikamoinen yllätys. :) Voisi olla aika tujua tavaraa. Maistelemisen merkitystä ei voi kyllä kokkailussa korostaa liikaa.

Mutta jotain tuommoista laatikkoruokaa voisin minäkin joku kerta väsätä. Virkistävää vaihtelua ainaisille uuniperunoille.

 
At 13/1/09 09:16, Blogger Tanita said...

Tuossa äsken join aamukahviani ja samalla muistin, että minullahan on Anopin virallinen PALSTERNAKKA PAISTOS-resepti, keittokirjan välissä:
3-4 palsternakkaa, jotka kuoritaan ja viipaloidaan lanteiksi, keitetään vesitilkassa 2-3 min. Palat vuokaan. Keitinvesi maustetaan yrteillä tai liemikuutioilla. Myös kermamaito tai sulatejuusto sopivat. Liemi vuoan pohjalle, ei tarvitse olla paljon. Pinnalle parmesan juustoa. Käy myös oltermanni juusto. Paistetaan 15-20 min 225 astetta eli kunnes kypsä.
- anopi 74-vuotta -

Tämän reseptin myötä olisi varmaan helppoa jokaisen alkaa kehittelemään omaa versiotaan.... ei muuta kuin kokeilemaan.

 
At 13/1/09 09:59, Blogger Seven said...

Palsternakasta kannattaa kokeilla valmistaa pyreetä tai muussia. Sopii hyvin liharuokien kanssa ja on vaihtelua perunamuussille. Muista käyttää peruna tai kaksi mukana niin sitkostuu sopivasti.

 
At 13/1/09 17:49, Anonymous Anonyymi said...

Palsternakka toimii mainiosti maa-artisokan parina keitossa:

n. 500g sokkia ja n. 200-300g nakkaa ja yksi sipuli keitetään kanaliemessä kypsiksi, soseutetaan, lisätään pari desiä ruokakermaa ja nokare voita ja maustetaan suolalla ja pippurilla

Eri hyvää!

 
At 13/1/09 18:13, Anonymous Anonyymi said...

Joo kiitos palsternakkapostauksia!!! Tämä soppa oli aivan loistavaa: http://dietdessertndogs.wordpress.com/2008/09/19/pear-and-parsnip-soup/

 
At 13/1/09 20:04, Blogger Rosmariini said...

Voi, kuinka kivoja vinkityksiä, kiitos kaikille! Noillahan pötkii jo pitkälle kevääseen.

Maa-artisokkakeittoon etsiskelin itse asiassa ohjetta joskus joulun aikoihin, mutta en oikein löytänyt mieleistäni. Ehkäpä laitankin palsternakkaa samaan pataan!

 
At 13/1/09 21:26, Anonymous Anonyymi said...

Palsternakka sopii mainiosti uunijuureksien joukkoon. Lohkotaan / kuutioidaan erilaisia juureksia, levitetään uunipellille paperin päälle, päälle vähän oliiviöljyä, rosmariinia, suolaa, pippuria ja uuniin. Kypsennetään. Syödään.

 
At 14/1/09 10:03, Anonymous Anonyymi said...

Palsternakka on joo kumman hyljeksitty siellä suomessa, mutta täällä enkuissa se on perusjuures ja sitä myös paljon käytetään keitoissa, uunissa paahdettuna, soseena muiden juuresten kanssa.

Yksi suosikkini on tälläinen currinen palsternakkakeitto, joka sopii hyvin talveen.
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2007/aug/04/recipes.familyandrelationships2

muitakin currisia reseptejä löytyy, toisissa laitetaan omenaa lisäksi ja esim. kermaa, kannattaa googlella kokeilla.

 
At 14/1/09 10:04, Anonymous Anonyymi said...

Ei tullut tuo linkki edelliseen kommenttiin kokonaan, josko nyt onnistuisi.
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2007/aug/04/recipes.familyandrelationships2

 
At 14/1/09 10:11, Blogger Rosmariini said...

Englantilaisissa ruokaohjeissa palsternakka tulee tosiaan jatkuvasti vastaan. Hankala kun tuo rivitys sotkee tuon linkin, mutta kysessä on ilmeisesti tämä Parsnip and curry soup. Kuulostaa ihanan valkosipuliselta.

 
At 15/1/09 06:25, Blogger Meri, Helsinki said...

Nakka on ihanaa! Mulla on jemmassa yksi puolukkapiiraan ohje, jonka pohjaan tulee raastettua palsternakkaa. Uottelee että jaksasin pykätä sen.. :-) Muuten ei ole killeri-ideoita, ite käytän paljon uunissa, ranskiksina ja raasteena mm. Monkeypiessa.

Mut pysyn siis kanavalla :-) Ja noi talvisalaatit <3 Mäkin olen vähentänyt tomaatinsyöntiä, kirsikkaa menee jonkin verran vielä... Dumdidum.

 
At 15/1/09 09:07, Anonymous Anonyymi said...

Meillä palsternakka on jo vuosia ollut yksi suosikkijuureksistamme. Edelliskesänä jopa kasvatimme sitä itse parin rivin verran.

Tässä yksi mainio resepti:

http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=3927&rname=palsternakka-vuohenjuustolaatikko

 
At 15/1/09 21:12, Blogger Pippurimylly said...

Palsternakka on aina ollut minulle äärimmäisen vaikea kasvis tunnistaa ja ymmärtää. Vaikka olen kantanut kotiin lukuisia kappaleita näitä kartioita, joudun käytännössä joka kerran tarkistamaan kaupan vaa'an pikkukuvista, minkänäköistä kasvista tulee laareista etsiä, kun ostoslistassa lukee "palsternakka".

Sama pätee myös toisinpäin: kun ruoassa tms. on palsternakkaa ja haluan viitata puheessa tuohon juurekseen, sana on takuuvarmasti hukassa. Yleensä pitää käydä läpi melkein vanhan ajan kasviollinen nimityksiä ennen kuin oikea termi löytyy.

 
At 15/1/09 21:21, Blogger Ketturouva said...

Meillä tehtiin hiljattain Saturnaliaan palsternakasta sosetta. Joskus olen keitellyt siitä myös sosekeittoa, josta tuli muistaakseni hyvää. Mutta nakkapa onkin yksi lempijuureksiani - valitettavasti viime vuosina oma sato on jäänyt huonoksi, ja kaupoissa sitä tosiaan ei tahdo saada kuin masentavasti muoviin käärittynä.

 
At 15/1/09 21:34, Blogger head isu said...

Olisko poro-palsternakkakeitto mitään? Tämä on ihan oma idea kts
www.headisu.blogspot com luokka keitot

 
At 17/1/09 12:48, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset taas herkullisista ideoista! Oman kasvimaapläntin vuokraaminen on alkanut houkuttaa kyllä tosissaan. Pääsisi kasvattamaan palsternakkaakin. Ja porkkanaa ja kesäkurpitsaa ja mitä kaikkea. Tai sitten voisi muuttaa omalla pihalla olevan kukkapenkin palsternakan kasvatusalustaksi.

(Mutta muulia on miltei mahdotonta kuvitella ilman kädessä/kaviossa olevaa tomaattia!;)

 
At 21/1/09 14:45, Anonymous Anonyymi said...

Olen syönyt Helsingissä Tori-ravintolassa hämmentävän hyvää palsternakka-sosekeittoa. Jos hyvä ohje löytyy, voisi kokeilla kotioloissakin.

-Liisa

 
At 30/1/09 11:04, Blogger Suklaasydän said...

Minä teen palsternakasta peruna-palsternakka muussia. Aiemmin käytettiin juuriselleria, mutta minun makuuni sopii paremmin tuo palsternakka. Ja muussiin tietysti raastettua muskottipähkinää joukkoon.

Tänä vuonna taidan koittaa palsternakan kasvattammista itse... :)

 
At 12/2/09 15:45, Anonymous Anonyymi said...

Palsternakka-pekonipasta kolmelle nälkäiselle

300-400 g palsternakkaa
paketti pekonia
2-3 kynttä valkosipulia
parmesanjuustoa
(rucolasilppua)

nauhapastaa

- suikaloi palsternakka
- leikkaa pekoni saksilla silpuksi
- paista pekonia pannulla sen verran, että se hieman ruskistuu
- lisää valkosipuliviipaleet ja palsternakkasuikaleet pannulle
- kypsennä noin kymmenen minuuttia
- tarkista suolan määrä

- keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan

- tarjolle laitettaessa raastetaan annoksen päälle parmesanjuustoa
- ruoka on aika hailakanväristä, rucolasilppu parantaa ulkonäköä

Tämä ohje muunnelma Jamie Oliverin ohjeesta, jossa oli parmankinkkua.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails