maanantaina, elokuuta 11, 2008

Lohihampurilaiset tilli-tartarkastikkeella

Hampurilaisia tulee grillattua muutamia kertoja kesässä, vaikka sitten sataisi viikkoja putkeen. Nyt kuitenkin teki mieli jotain samantyyppistä, mutta hieman kevyempää murenta. Al Dente -blogin 4th of July -resepti lohipurilaisista tilli-tartarilla kuulosti täsmälleen siltä, mitä haettiin.

Resepti täytti odotukset erinomaisesti - tillillä ja sitruunankuorella maustettu tartarkastike toi hampurilaisiin juuri sitä kaivattua kesäisyyttä ja raikkautta. Jos aikaa ja viitseliäisyyttä on, tartarkastike kannattaa luonnollisesti tehdä itse. Tällä kertaa kuitenkin menimme orjallisesti alkuperäisen ohjeen mukaan ja käytimme (ehkä hyvinkin tyypilliseen amerikkalaiseen tapaan) kaupan valmista purkkikastiketta.

Lohihampurilaiset tilli-tartarkastikkeella
(ohje on kahdelle)

300 g nahatonta lohifileetä paloiteltuna
pari desiä kaupan tartarkastiketta (itsekin voi tietenkin tehdä)
2 rkl hienonnettua tilliä
1 tl raastettua sitruunankuorta
punasipulia renkaiksi leikattuna
salaatinlehtiä
hampurilaissämpylät (esim. seesaminsiemenillä kuorrutettuja)
suolaa, mustapippuria

Laita kuutioiksi paloiteltu lohi, 3 rkl tartarkastiketta, 1 rkl tilliä sekä ripaus suolaa ja pippuria monitoimikoneeseen ja sekoita (esim. pulssitoiminnolla), kunnes ainekset ovat sekoittuneet kunnolla ja kalakin pilkkoutunut vähän pienemmäksi. Ihan tahnaksi ei kannata ajella, hyvä lohi siinä vain turhaan menettäisi mehukkuuttaan. Ilman konettakin varmasti onnistuu: silppua vain kala veitsellä ja pyöritä ainekset sekaisin vaikka lusikalla.

Muotoile taikinasta kaksi pihviä ja laita ne jääkaappiin lepäämään siksi kunnes olet valmis grillaamaan.

Laita grilli kuumenemaan suoralle keskilämmölle. Sekoita sillä välin reilu desi tartarkastiketta, 1 rkl tilliä ja raastettu sitruunankuori hampurilaiskastikkeeksi.

Grillaa sämpylänpuolikkaita hetki, kunnes ne saavat vähän väriä pintaansa. Tämä vaihe yllättää minut joka kerralla! Miten voi niinkin iso esine kuin sämpylä palaa niin nopeasti? Jälleen kerran ne saivat hieman turhan tumman pinnan. Pienet mustumat tosin vain parantavat makua, eli turhan hötky ei kannata olla.

Grillaa pihvejä, kunnes kala on kypsää. Tähän kuluu grillin lämmöstä ja pihvien paksuudesta riippuen 2-3 minuuttia per puoli. Taikina on sen verran löysää, että pihvien siirtely voi olla varsinkin alussa kohtalaista temppuilua. Auttaa, kun öljyää ne kunnolla molemmilta puolilta ja käyttää leveää lastaa eikä kapeita pihtejä. Grilli kannattaa myös lämmittää kuuliaisesti ennen paistamista. Riittävän kuuma ritilä paistaa pihvin pinnan kerralla kunnolla niin, että sen saa irti ja ympäri.

Kasaa lopuksi hampurilaiset: levitä sämpylöiden alapuoliskoille kunnon knölli tilli-sitruunankuori-tartaria, pihvit päälle, sitten muutama punasipulirengas, pari salaatinlehteä ja sämpylän kansi. Jos kastiketta vielä jäi, sen voi tarjota hampurilaisten kaverina.

8 Comments:

At 13/8/08 19:44, Blogger Aurinkotuuli said...

Main Gott, kun näyttää hyvältä. Tämän pistelisin poskeeni mihin vuorokauden aikaan tahansa... vaikka ei ois nälkäkään! Lohi ja grilli ovat vain vastustamaton yhdistelmä.

 
At 13/8/08 21:11, Blogger Rosmariini said...

Olihan tämä kyllä oikeinkin maistuva purilainen. Rutkasti tillä ja sitruunaa, niin lopputulos on mukavan raikas ja kalaisa.

 
At 14/8/08 15:25, Anonymous Anonyymi said...

Nam, nam, vaikuttaa herkulliselta!

 
At 15/8/08 20:36, Blogger Rosmariini said...

Semmoista tuli vielä mieleeni, että vuosi elokuussa sitten teimme lohimurekepihvejä, eli vähän sama ilman sämpylää. Herkullisia olivat myös ne.

 
At 18/8/08 08:34, Blogger Katti said...

kylläpä maistui makoisilta!
Pihvit ei vaan meinanneet pysyä koossa käännettäessä, auttaisiko jos lisäisi kananmunan taikinaan?
vaihdoin myös ällö-höttö-hampurilaissämpylän fatzerin kaurapuikulaan, ja tuli mukavamman makuinen!

 
At 18/8/08 09:37, Blogger Rosmariini said...

Pihvien koossapysyminen taisi olla tosiaan tässä se ongelmakohta. Etenkin grillissä se on yleensäkin vielä hankalampaa kuin pannulla. Noihin aiemmin linkkaamiini lohipihveihin tuli kananmuna + raastettua paahtoleipää sidosaineeksi, ja oikein hyvältä maistuivat nekin.

 
At 27/8/08 21:58, Blogger Janne said...

Vaimo teki ilokseni purilaisen, ja oli muuten aivan erinomainen. Suosittelen lämpimästi. Slurps!

Kuulemma pannulla paistettaessa ei ollut ongelmia pihvien koossapysymisessäkään.

 
At 28/8/08 10:50, Blogger Rosmariini said...

Jotenkin ne oman aviopuoliskon kokkailut maistuvat muutenkin aina paremmalta kuin mikään muu. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails