torstaina, huhtikuuta 03, 2008

Vähäkalorinen salamahaaste

MonkeyFoodilasta aikanaan alulle pantu salamahaaste napsahti lomailusta ja reissailusta tointuvaan jauhantakeittiöömme. Liemessä-blogin laatimana tehtävänantona oli valmistaa mahdollisimman vähäkalorinen ruoka, mikä sopi reissun aikana koetun pakollisen nestepaaston jälkitunnelmiin varsin mainiosti. Aineksia ei ollut rajattu tai määritelty, joten asetin itselleni lisätehtäviä:

-tomaatit tai tomaattisäilykkeet saivat olla sapuskassa hallitsevassa roolissa (nimim. tyylilleen uskollinen)
-murkinasta oli löydyttävä myös linssejä, jolloin siitä tulisi tavallista tomaattikeittoa täyttävämpää
-mausteita sai olla mukana reilusti (mielellään idän suuntaan vivahtavia, chiliä unohtamatta)
-ainesten oli löydyttävä omista kaapeista, millä keinoin onnistuin kätevästi välttämään kaupassa käynnin

Ehdot täyttävä ruoka löytyi kätevästi suosikkiblogistani Nami-Namista. Eli mausteisella linssikeitolla mentiin (minun mielestäni) varsin makoisaan lopputulokseen. Kokkailin keittoa vain puoli annosta, mutta tomaattimurskan, sipulin ja valkosipulin määriä en lähtenyt suotta puolittamaan. Tässä keitto alkuperäisine mittoineen:
Mausteinen linssikeitto

3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 tl cumin seeds -maustetta (miten tuo nyt käännetäänkään?), kevyesti murskattuna
1,5-2 tl korianterin siemeniä, kevyesti murskattuna
1 tl chililastuja tms. (chilli flakes)
400 g tomaattimurskaa
400 g punaisia linssejä, huuhdeltuna
2 keskikokoista porkkanaa, karkeana raasteena
2 l kanalientä
suolaa
jauhettua mustapippuria myllystä
puolikkaan sitruunan mehu

Tarjoiluun: hienonnettua korianteria & luonnonjogurttia (itse unohdin keiton koristelun kokonaan)

Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli ja paista miedolla lämmöllä 7-8 minuuttia, kunnes sipuli pehmenee. Lisää valkosipuli, kuminansiemenet, morttelissa murskattu korianteri sekä chililastut. Sekoita ja paista hetken aikaa.
Lisää tomaatit, punaiset linssit, raastetut porkkanat ja kuuma kanaliemi. Kiehauta, pienennä lämpoä ja anna hautua puoliksi peitettynä 30-45 minuutin ajan, kunnes linssit alkavat hieman hajoilemaan (omat linssini tuntuivat puolen tunnin keittelyn jälkeen vielä kohtuullisen kovilta, mistä syystä jatkoin keittoaikaa reilusti). Hämmennä sekaan sitruunamehu, suola ja pippuri. Jos keitto on kovin paksua, sitä voi laimentaa keitetyllä, kuumalla vedellä.

Keiton kaveriksi olisin halunnut leipoa yhdeltä lukijalta saamamme ohjeistuksen mukaista terveysleipää (jyvillä höystettyä ruisleipää), mutta en sitten ehtinyt mahduttamaan monipäiväistä leivontaprojektia viikon mittaiseen ruokahaasteeseen. Palaan aiheeseen jolloinkin paremmalla ajalla!

12 Comments:

At 3/4/08 23:37, Blogger Ari Makela said...

cumin seeds jäi vähän ihmetyttämään, mutta se vähän selvisi kun kävin Nami-Namissa. Ensin ajattelin, että kyseessä on aivan varmasti juustokumina aka jeera, mutta toisaalta en ole koskaan nähnyt juustokuminaa kuin hienonnettuna. Raholakaan ei tällä kertaa auta, mutta wikipedia sanoo http://en.wikipedia.org/wiki/Cumin, että myös juustokuminasta käytetään siemen.

Kumpaakohan tuossa tarkoitetaan?

 
At 3/4/08 23:45, Blogger Rosmariini said...

Minulla on maustehyllyssäni cumin seeds -purkki, ja nyt kun kävin kurkistelemassa sitä tarkemmin, sen kerrottiin sisältävän "kokonaista juusto kuminaa". :) Juustokumina lienee lähempänä keiton makumaailmaa, joten tavallisen jeerankin kuvittelisi käyvän tähän hyvin.

 
At 4/4/08 07:56, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä se "cumin seeds" on ihan yksinkertaisesti kokonainen jeera. Itse ostan aina jeeran kokonaisena ja sitten jauhan tarpeen mukaan, maku laimenee jauhetussa aika pian. Kumina ja jeera ovat aika saman näköisiä kokonaisina eli siemenenä, mutta maku täysin eri.

Tuntuu, että puolet keittokirjoissakin on käännetty väärin tuon osalta.. Meikäläistä kuminaa ei monessa suunnassa käytetä, joten lähes poikkeuksetta voi päätellä, että jos ohjeessa lukee kumina, on syytä käyttää jeeraa, ettei saa outoa makua ruokaansa.

Itse en voi sietää mustaa kuminaa (paitsi varrasleivässä), mutta jeera saa veden kielelle!

 
At 4/4/08 08:54, Blogger Rosmariini said...

Meikäläinenkin roikkuu jeerapurkilla yhtenään, mutta milloinkahan lienen viimeksi käyttänyt meikäläistä pohjoista kuminaa mihinkään. En oikein edes tiedä sille mitään käyttötarkoituksia.

Muistan, että yläasteen kotitaloustunnilla kuminaa ripoteltiin halkaistujen uuniperunoiden pinnalle, ja se tapa jäi muutamaksi kerraksi kotioloihinkin, kunnes se sitten korvaantui paprikajauhella (juustokuminasta en ollut vielä silloin kuullutkaan).

 
At 4/4/08 09:43, Blogger Jenni said...

Kuulostaa tosi kevyeltä, supermaukkaalta ja kovin intialaiselta! Hyvä niin, sillä nyt pitäisi itse laittaa resepti kokeiluun. Taidan ostaa vaan kaupanhyllyltä sellaisen purkin jonka kyljestä voi tavata "Cumin seeds"...
- Jenni liemessä

 
At 4/4/08 09:57, Blogger Rosmariini said...

Minä tykkäsin tästä keitosta kyllä kovasti (ilmankos, kun sain valita reseptin + vielä säätää maut mausteiden avulla täsmälleen omaan makuuni sopiviksi), mutta tuo miekkoseni ei ehkä ole näiden meikäläisten linssiviritelmien ylin ystävä (söi kyllä kohteliaasti lautasensa tyhjäksi). :)

Linssit imivät mukavasti mausteiden makua itseensä, ja tomaatista ja porkkanasta tuli soppaan sopivia sattumia. Jauhettukin juustokumina sopii tähän keittoon tosiaan varmasti mainiosti.

Lempilinssikeittoni ohje löytyy muuten täältä.

 
At 4/4/08 15:53, Anonymous Anonyymi said...

Kävin katsomassa tuon linkkaamasi lempilinssikeitto-ohjeen, ja kappas! Tein tuota juuri pari päivää sitten ja mietin, että mistäköhän olen mahtanut kyseisen reseptin ottaa... Teiltähän se, näemmä. Oli kyllä ihan huippuhyvää. Tähtianis toi linssiruokaan ihan uudenlaisen vivahteen. Joten kiitoksia vain kovasti tuosta reseptistä.

 
At 4/4/08 18:51, Blogger Rosmariini said...

Joskus nuo omatkin suosikit menevät mielestä pois kokonaan ja unohtuvat pitkäksi aikaa. Pitäisi selailla ahkerammin parin vuoden takaisia ruoka-arkistoja, ties mitä sieltä löytysikään.

 
At 7/4/08 11:23, Blogger Ketturouva said...

Linssikeittoa voisikin laittaa pitkästä aikaa, ja vaikkapa vaihteeksi tällä ohjeella. :) Linssit ovat lopussa, mutta vierailu Hämeentien etnokauppoihin on muutenkin pitänyt tehdä jo pitkän aikaa.

 
At 7/4/08 15:07, Blogger Rosmariini said...

Täällä pitäisi puolestaan pohdiskella pikkuhiljaa parsakauteen siirtymistä. :) Juuri nyt olo ei ole kyllä ollenkaan keväinen, kun ulkona tulee kylmästi ja sataa jotain rännänsukuista. Mutta jospa se kevätaurinko taas jonain päivänä näyttäytyisi.

 
At 8/4/08 16:18, Blogger Pille said...

Kiva, että maistui!!
I prefer using whole spices, so these are whole cumin seeds aka jeera aka juustokuminaa (virolaisten-suomalaisten kumina on "caraway" englanniksi:) I crush the whole seeds slightly with a pestle&mortar before adding to the saucepan.

Re: kumina ('köömned'/caraway seeds) - these are excellent with sauerkraut and beetroot dishes, so I use both a lot in my kitchen.

 
At 9/4/08 19:15, Blogger Rosmariini said...

Kiitos hyvästä ohjeesta, jälleen kerran!

"Caraway" ei resepteissä kieltämättä kovinkaan usein tule vastaan, tai en muista ainakaan itse semmoiseen englanninkielisissä resepteissä törmänneeni.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails