lauantaina, huhtikuuta 07, 2007

Pääsiäisen munajuttu

Varhaisimmat pääsiäismuistoni eivät liity suklaamuniin vaan ihan oikeisiin kananmuniin, joihin tehdyn reiän kautta puhallettiin ensin sisukset pois ja maalattiin niihin sitten vesiväreillä tai tusseilla satunnaisia kuvioita. Taiteelliset taipumukseni ovat sittemmin hiipuneet (tai totta puhuen niitä ei ollut olemassa alun alkaenkaan), joten kaikenlainen pääsiäiseen liittyvä koristelupuoli on jäänyt viime vuosina vähemmälle.

Varsinaiset syötävät kananmunat keitettiin aina pääsiäisen aikaan vedessä, johon oli lisätty sopiva määrä sipulinkuoria. Tällä tavoin saatiin aikaiseksi ruskeiksi värjäytyneitä munia. Päätin värjätä kananmunia pitkästä aikaa pitkänäperjantaina. Aluksi meinasin hölmistyä, kun ostamani luomumunat olivat jo valmiiksi ruskeita, mutta onneksi jääkaapista löytyi myös rasiallinen valkoisia vapaan kanan munia. Pääsiäisen pakolliseksi munareseptiksi valikoitui tällä kertaa Kultamunasta löytynyt kananmunat skagen, joka taitaa olla jotain sukua ruotsalaiselle klassikkoreseptille nimeltään toast skagen:
Kananmunat skagen

4 kpl kovaksi keitettyä kananmunaa
mustapippuria myllystä
siianmätiä koristeluun
silputtua ruohosipulia ja tilliä
1 tl dijon-sinappia
1 dl maustamatonta majoneesia
200 g isoja katkarapuja

Kuori katkaravut ja sekoita kaikki aineet keskenään. Nostele seos munanpuolikkaiden päälle. Koristele mädillä ja ripauksella mustapippuria.

8 Comments:

At 9/4/07 11:20, Blogger Aurinkotuuli said...

Oletko koskaan kokeillut punasipulin kuoria värjäämiseen? Minäkin olen tuolla perinteisellä tavalla tehnyt joskus, mutta tulipa mieleeni, että violettiin vivahtavat munat olisivat varmasti vielä kauniimpia. Jos värjääminen siis onnistuu yhtä hyvin kuin kuin keltasipulilla... Ainakin sipulista irtoaa yleensä kovasti väripigmenttiä mm. leikkattaessa. Hmm, kunhan täällä ääneen pohdiskelen :).

 
At 9/4/07 11:21, Blogger Aurinkotuuli said...

Niin siis tarkennuksena, että PUNASsipulista irtoaa kovasti väriä.

 
At 9/4/07 11:25, Blogger Rosmariini said...

Mietin muuten täsmälleen samaa yhtenä päivänä. En siis ole koskaan kokeillut, mutta äkkiäkös sitä testaa, jos on joskus punasipulin kuoria sopivasti saatavilla. Pitää muistaa vaan raportoida tuloksista tännekin.

 
At 9/4/07 11:35, Blogger Aurinkotuuli said...

Ai niin, nytpä muuten tein vihdoin leipää niistä mainostamistani kaljamaltaista. Tuotos oli tosin limppua, mutta käyvät ihan hyvin kaikenlaisiin leipiin. Kuvaa ei nyt valitettavasti ole vielä saatavilla, mutta laitan mahdollisimman pian kunhan saan räpsittyä muutaman esittelykelpoisen. Tällä kertaa annoin maltaiden itse asiassa muhia tavallista pidempään. Mutta jos tosiaan haluaa vain rukiisen makuista nestettä niin kiehumispisteessä olevaan veteen vaan hetkeksi maltaat, kunnes seos on tumman ruskeaa ja tuoksuu rukiiselle. Sitten vaan leipomaan piirakkapohjia tai mitä nyt ikinä :).

 
At 9/4/07 13:22, Blogger Rosmariini said...

Oi, kun onkin hyvännäköinen pääsiäislimppu. Ja jälleen kerran loistavasti ideoitu resepti!

 
At 9/4/07 20:49, Blogger Aurinkotuuli said...

Hei! Innoissani kokeilin tänään sitä punasipulivärjäystä, mutta harmikseni pitää todeta, että lähes yhtä ruskeita (ehkä hitusen punertavampia) tuli kuin keltasipulillakin. En tiedä pitäisikö kuorta sitten olla enemmän tai laittaa ihan sipuliosaakin reilusti joukkoon. Kokeilepa sinäkin, josko onnistuisit. Violetit munat olisi niin kauniita :).

 
At 10/4/07 10:48, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä yrittää. Tosin nyt sain hetkellisesti kiintiön täyteen keitetyistä munista, mutta eiköpähän niitä vielä tässä kevään mittaan tule keiteltyä. :)

 
At 24/4/07 20:56, Blogger Rosmariini said...

Pakko laittaa vielä linkki Nami-Namin hieman eri tavalla värjättyihin pääsiäismuniin. Ihan vaan muistutukseksi ja vinkiksi itselle tulevia pääsiäisiä varten.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails