tiistaina, huhtikuuta 24, 2007

Leipätikut

Leipätikkuja tulee tehtyä aina silloin tällöin leipätaikinan lopuista leivinuunin jälkilämmöllä. Paistoajasta tai lämpötilasta en osaa sanoa oikeastaan mitään sen täsmällisempää, mutta tikut kannattaa joka tapauksessa voidella ennen uuniin laittamista vedellä, jolloin pinnasta tulee mukavan rapsakka.

Taru kertoo, että eräänä leivontapäivänä parisen vuotta sitten perheemme naispuolinen jäsen alkoi käydä hieman äreäksi, kun ruuan valmistuminen kesti oletettua pitempään eikä koko päivänä ollut tullut syödyksi juurikaan mitään. Verensokerihan siinä laskee. Onneksi aviomies sai viime tingassa kaivettua leipätikut uunista ja istutettua eukkonsa tikkujen ja pestopurkin kanssa pöydän ääreen, ja niin saatiin taas rauha maahan.

Leipätikkuja voi dippailla peston sijasta muunkinlaisiin maittaviin sooseihin. Näin kaupassa viime viikonloppuna purkitettua tomaattihilloa, joka vaikutti ajatuksena niin herkulliselta, että taidan tehdä jolloinkin paholaisen hilloa ihan omatoimisestikin.

4 Comments:

At 24/4/07 22:57, Blogger Polkkapossu said...

Paholaisen hillo vaikuttaa aika siistiltä ohjeelta. Voisi itsekin tulisen ystävänä tehdä purkillisen tai vaikka parikin. Paholaisen hillosta tuli muuten mieleeni indonesialainen Sambal Olek. Jopa pirkalla on hinta-laatusuhteelta mielestäni aika hyvä versio myynnissä. Sitten on olemassa vielä astetta tujumpi Sambal Setan. Ja jälkimmäistä sanaa ei kai ole vaikea suomentaa. Väkevää -> kyllä.

 
At 24/4/07 23:24, Blogger Rosmariini said...

Tomaattinen chilihillo (tai ehkä oikeammin chilinen tomaattihillo) kuulostaa kyllä loistavalta lisäkkeeltä etenkin näin grillikauden kynnyksellä.

Muistin muuten, että sain aikoinani noihin leipätikkuihin (= leipätangot) vinkin Alastomasta kokista, ja sieltähän se virallinen paistoaikakin löytyi. 200 astetta ja noin 10 minuuttia. Sitä ennen kannattaa antaa tikkujen kohota puoli tuntia jauhotetulla pellillä

 
At 25/4/07 09:05, Anonymous Anonyymi said...

Oulussa ainakin kauppahallista jostain puodista saa sellaisia ruistikkuja. Todella kivoja illanistujaisiin dipattavaksi ja päiväkahvilla pullan sijasta.
Tuossapa vielä linkki.
http://tinyurl.com/2xsuks

 
At 25/4/07 09:10, Blogger Rosmariini said...

Nuo kainuulaiset grissiinit ovatkin tosi hauskoja, myös nuo kuitupiikit ja pettupuikot. :) Kiitos vinkistä, en ole tuommoisia Kauppahallissa huomannutkaan. Pitääpä katsella niitä seuraavan kerran siellä käydessä.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails