torstaina, lokakuuta 26, 2006

Munaleivät

Nyt on ilmeisesti päässyt käymään niin, ettei tänä syksynä tule telkkarista lainkaan Liemessä-ohjelmaa, joka on ollut minun mielestäni suomalaisten sapuskaohjelmien ehdoton helmi. Mistä tämmöiset taviskokit voivat nyt opetella kokkausniksejä? Kuka nyt kertoo meille, mikä on kirkastettu voi tai miten lihaa ei kannata tökkiä maanisesti pannulla paistamisen aikana? Aki Wahlmanin lauantaina alkava leivontaohjelmakin taitaa olla suunnattu enemmälti lapsiperheille.

Jamie Oliverin ohjelmiakaan ei taida tällä hetkellä tulla telkkarista, mutta onneksi on aina Strömsö. Liemessä-ohjelman paikalle torstai-iltaan tullut Köyhät ritarit ei ole toistaiseksi onnistunut vakuuttamaan meikäläistä vastaavalla tavalla (lieneekö alkukankeutta?), jos kohta monet ritareiden resepteistä ovat varsin kiintoisia. Me ehätimme tekemään yhtenä iltana näitä jalkapallojoukkueita:
Moldovalaiset futisjengit

4 vaaleaa paahtoleipäviipaletta
4 kananmunaa
voita
suolaa ja pippuria

Revi jokaiseen paahtoleipäviipaleeseen keskelle 4 cm reikä. Kuumenna voi pannussa. Laita paahtoleipäviipaleet kuumalle pannulle ja riko jokaisen keskelle varovaisesti kananmuna, niin että keltuainen asettuu reikään. Paista kunnes keltuainen alkaa hyytyä, käännä kerran ja paista nopeasti toiselta puolelta. Rouhi päälle pippuria ja suolaa. Syö esimerkiksi tabascon tai HP-kastikkeen kera.

28 Comments:

At 26/10/06 09:31, Blogger Mikko J. Kalavainen said...

No älä nyt, Köyhät Ritarit on ihan kiva ohjelma, jos ei muuten niin ainakin Meri-Tuuli (vaimikäsenytytönniminytoli) on ihan söpö.
Ja tuli käytettyä toissapäivänä pepparipihvireseptiä kyseisestä ohjelmasta. Hyvää tuli. Ja yhden hyvän levybongauksenkin muutama viikko sitten tein.

Tosin ei se Liemeä ja Kokkisotaa voita. Hans Välimäki takaisin ruutuun!

 
At 26/10/06 10:38, Anonymous Anonyymi said...

Strömsöstä huonoja uutisia, Mikael kuulema jää ainakin vuoden tauolle. Voi nakki!

 
At 26/10/06 15:29, Anonymous Anonyymi said...

miksi lihaa ei kannata tökkiä maanisesti pannulla?

 
At 26/10/06 15:33, Anonymous Anonyymi said...

Juu, kyllä Köyhille Ritareille kannattaa antaa vielä mahdollisuus :-) Juontajien esiintyminen kameran edessä ei ole ollut kovin luontevaa, mutta ne reseptit joita olen kokeillut ovat kyllä toimineet.

 
At 26/10/06 17:14, Anonymous Anonyymi said...

Noita Moldovalaisia on tullut tehtyä useammankin kerran. Vielä kun viimeistelee nipulla rucolaa, niin kyllä lähtee...

 
At 26/10/06 18:07, Blogger Rosmariini said...

Toki Ritareille annetaan vielä mahdollisuus, kun sapuskaa kuitenkin tekevät ja vieläpä aika omantyylisiä juttuja. (Plus pisteet siitä, että monet murkinoista vaikuttavat olevan semmoisia, joita he ovat kokanneet omissa keittiöissään jo vuosikausia. Ilmankos sitten toimivatkin.) Ehkä siinä eniten tökkii se kielenkäyttö, etenkin "haluutsä vispaa tän" -tyyppiset ratkaisut. Eipä sillä, etteikö oma oululainen murteeni kuulostaisi aivan yhtä kamalalta eteläsuomalaisten katsojien korvissa. :)

Lihaa - tai oikeammin pihviä ei kannata kuulemma tökkiä paistamisen aikana pannulla vaan sen pitää antaa paistua paikallaan kaikessa rauhassa. Kanssabloggaava Pippurimylly on kirjoittanut aiheesta muinaisessa pihvipostauksessamme seuraavasti:

"Kun pihvi on pannulla, älä sohi tai töki sitä hetkeen. Jostain syystä suomalaisten näkee usein hämmentävän hermostuneena kaikkea pannussa tirisevää. Kun liha saa olla hetken rauhassa paikoillaan, se todella paistuu eikä vain pyöri ja lämpene."

Olen yrittänyt opetella tuota itsekin. Tosin pihvejä en paista, mutta muuten olen varsinainen hämmentäjä. Pitäisi uskaltaa luottaa siihen, ettei sapuska pala, vaikka se olisi vähän aikaa paikallaankin.

 
At 26/10/06 20:33, Anonymous Anonyymi said...

Näitä leipiä meillä kesäisin myös grillataan parilalla. On muuten mukava aamupalaherkku. Samalla yleensä grillataan myös pekonia tai possun kylkisiivuja. Nam. Nam. Ai niin. Samalla voisin kai kiittää mukavista sivuista. Olen keväästä lähtien seuraillut kokkauksianne ja useita reseptejä (varsinkin grillisellaisia) on tullut tehdyksi. Eräs huikeimmista resepteistänne lienee oluttölkkibroitsu :-)

 
At 26/10/06 20:45, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kommentista! Aina yhtä mukavaa, kun joku uusi lukija esittäytyy ja heittää kommenttilootaan omia ruokajuttujaan.

 
At 27/10/06 02:19, Anonymous Anonyymi said...

Muistan nuo leivät lapsuudestani. Jossain (olisiko peräti joku klassikko) elokuvassa noita oli paistettu ja isäni siitä elokuvasta napannut tuon tekemisen. Siksi hyvin muistissa koska isäni ei juuri muuta ruokaa osannut laittaakkaan :) Itsekkin näin aikuisena noita teen silloin tällöin. Mikä hitto sen elokuvan nimi jossa noita tehty? tietääkö kukaan?

 
At 27/10/06 08:57, Blogger Rosmariini said...

Minä kiinnitän aina kovasti huomiota elokuvien ja kirjojen ruokakohtauksiin, mutta tuommoista en kyllä muista. Tosin klassikkoelokuvat taitavat olla meikäläisellä vähän hataralla katselulla muutenkin.

Mutta muistaako kukaan muu?

 
At 27/10/06 09:05, Blogger Ville said...

Liemessä takaisin! Montakohan tuskastunutta kommenttia Maikkarille tarvittaisiin?

Köyhät ritarit eivät ole niitä luentevimpia. Avec Saran myötähäpeään verrattuna ritareilla on kuitenkin lähes luonnoton karisma.

 
At 27/10/06 09:12, Blogger Rosmariini said...

Tulin nyt vasta ajatelleeksi, että Liemessä on voitu lopettaa KOKONAAN. Toiveajattelin, että se jatkuu taas keväällä tai joka tapauksessa jolloinkin. Äh, pakko laittaa palautetta itsekin.

 
At 27/10/06 20:14, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos vastauksesta pihvien paistoon! Olen vasta hiljattain tutustunut tähän blogiin ja innostuin suunnattomasti kokkaamaan itsekin! Kiitos teille!

 
At 28/10/06 19:33, Blogger Rosmariini said...

Hauska kuulla, että Pastanjauhannasta on iloa. Kosolti kokkailuterveisiä täältä Oulusta!

 
At 29/10/06 19:57, Anonymous Anonyymi said...

Jopas on hauska nimi toasteilla kerrassaan :-). Ikuna en ole moisista kuullut. Taidan kokeilla joku päivä. Kiitti taas vinkistä!

 
At 29/10/06 21:08, Blogger Rosmariini said...

Köyhissä ritareissa on kyllä kerrassaan hyviä reseptivinkkejä. Niin kuin edellisessä jaksossa tehty haalea linssisalaatti. Sitä on pakko päästä kokeilemaan lähiaikoina.

 
At 31/10/06 16:37, Blogger Aurinkotuuli said...

Ja lisää huonoja uutisia niille Strömssisfaneille, joilla ei ole digiboksia. Ohjelma näyttäytyy analogisena nimittäin enää 5 jaksoa. Voi surkujen surku ='(, se on nimittäin ainakin minun lempiohjelmani!! Siinä on juuri sellaista kaikenlaista näpertelyä (ruuanlaiton lisäksi), josta pidän. Pakko kai ostaa digivehje...

 
At 31/10/06 16:44, Blogger Aurinkotuuli said...

Niiin ja sen verran vielä, että Köyhissä ritareissa on todellakin jotain omituista... en oikein osaa sanoa mitä. Ainakin ohjelma on aika pätkitty ja tavarat heitellään melko nopsasti pannuun sen kummemmin raaka-aineita selittelemättä. Jotenkin ehkä saisi olla aavistukseen enemmän aikaa itse ruualle ja vähemmän muille höpinöille/kohtauksille. Tulee ehkä enemmin sellainen kuva, että siellä vaan hääräillään kuten kotikeittiössä ja selitetään kamulle samalla jotakin, mutta unohdetaan yleisö. Hmm... ehkä se on sellainen tietynlainen selkeys mitä kaipaisin - ei tietenkään tarvitsisi asioita a:sta ö:hön selittää, vaan jotenkin keskittyneempää tatsia hommaan.

 
At 31/10/06 16:49, Blogger Aurinkotuuli said...

Ja muuten mat med Tina on ihana. Tinalla on sopivasti lavakarismaa, homma selkeää ja ruuat kiintoisia. Katsokaapa vaikka reseptejä http://www.yle.fi/matochfritid/program.php?id=2

Ohjelma tulee vähän hassuun aikaan, ke 20.50, mutta katsokaapa joskus.

Ja nyt lopetan höpinät =)

 
At 31/10/06 16:54, Blogger Aurinkotuuli said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 
At 31/10/06 17:16, Blogger Aurinkotuuli said...

Niin ja huom vielä, että ohjelmaa voi katsoa vain digiboksilla. Itse en ole sitä siis viimeaikoina katsellut, mutta entuudestaan tiedän hyväksi ohjelmaksi.

Ja nyt oikeasti lopetan =D!

 
At 31/10/06 19:37, Blogger Rosmariini said...

Hihii, ihana viestiketju, kiitoksia! :)

On kyllä kenkkua koukuttaa suomalaiset Strömsöhön ja sitten heivata se kokonaan digipuolelle. Saisivat ainakin tehdä vanhoista tuotantokausista dvd-bokseja. Me olemme aika tuoreita Strömsön ystäviä, joten aikaisemmista jutuista on suuri osa näkemättä.

 
At 6/11/06 18:44, Anonymous Anonyymi said...

Viimeisin klassikkoelokuva jossa olen näitä (myös nimellä "munareikä" vastaan tulleita) herkkuja nähnyt oli sellainen hienous kuin V for Vendetta.

 
At 6/11/06 22:04, Blogger Rosmariini said...

Munareikä muuten onkin rutkasti hauskempi nimi kuin tuo futisjengi! :)

Missä vaiheessa elokuvasta tulee klassikko?

 
At 7/11/06 14:59, Anonymous Anonyymi said...

Leffasta tulee klassikko ainakin siinä vaiheessa kun viikon sisään ensi-illasta lähestulkoon kaikki vastaantulijat ovat nähneet elokuvan ja hehkuttaneet sitä.

Mikäli tuo ei ole riittävän tarkka määrittely, voidaan tietty sopia että se tapahtuu "sitten kun minä sanon" :D

 
At 7/11/06 20:54, Blogger Rosmariini said...

Etenkin tuo jälkimmäinen määrittely on ihan ykkönen - pidetään siitä kiinni! :D

 
At 16/11/06 23:15, Anonymous Anonyymi said...

Kyllähän nyt! Tina on megabeibe.

Liemessä oli kans hyvä, ja Kokkisotakin. Vahtera-Wahlman-Välimäki lienee Suomi-kokkauksen Harlamov-Mihailov-Petrov.

 
At 20/11/06 16:32, Blogger Pippurimylly said...

Se Wahlman vaikuttaa ihan tolkun mieheltä, ainakin television välityksellä. Rauhallinen ja riittävän nöyrä asenne tekivät hänestä mainion opettajan Liemessä-ohjelmaan. Nythän Wahlmanilla on jonkinlainen kokoperheen leivontaohjelma, mutta ainakaan yhden nähdyn jakson perusteella se ei kamalasti vakuuttanut. Rauhallinen Aki ei nimittäin saanut eloisia lapsia ja aikuisvierasta pysymään katsojien kannalta riittävän ruodussa.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails