tiistaina, kesäkuuta 13, 2006

Perinteinen makaro(o)nilaatikko

Minä en ole juurikaan harrastanut perinteisen makaronilaatikon tekemistä syystä, ettei jääkaapistamme löydy kovinkaan usein munamaitoon tarvittavaa maitoa. Toisaalta olen aina ajatellut, että makaronilaatikko on sen verran helppo sapuska, ettei siihen mitään ohjetta tarvita. Siksipä olen valmistanut makaronilaatikkoni jokseenkin näin: Sekoitetaan kattilallinen keitettyjä makarooneja tölkilliseen tomaattimurskaa sekä satunnaisia käteen osuvia mausteita, tuikataan seos vuokaan, minkä jälkeen paistetaan se uunissa rutikuivaksi. Ei kovinkaan herkullista.

Nyt kun sitten olen viime päivinä törmännyt makaronilaatikon ohjeeseen useammassakin blogissa, päätin viimein testata sen tekemistä itsekin. Hoksasin nimittäin, että makaronilaatikon tekeminen antaa loistavan tekosyyn ketsupin (ylen)syömiseen. Tämä ohje on keittokirjasta nimeltään Kotiruokaa:
Liha-makaronilaatikko

2 l vettä
200 g (5 dl) makaronia
1 tl suolaa
300 g jauhelihaa
2 sipulia
1 tl suolaa
1/3 tl valkopippuria
1 tl paprikajauhetta
2 munaa
6 dl maitoa
PINNALLE:
juustoraastetta

Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä. Kaada makaronit lävikköön valumaan. Ruskista paistinpannulla jauheliha ja hienonnetut sipulit. Mausta jauhelihaseos. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää maito. Kaada liha-makaroniseos voideltuun uunivuokaan ja lisää vuokaan munamaito. Ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta. Voit myös sekoittaa juustoraastetta makaronien joukkoon. Paista 175 asteen lämmössä uunin alatasossa noin tunnin ajan. Laatikko on valmis, kun munamaito on täysin hyytynyt. Tarjoa salaatin kera.
Pitäydyin ohjeessa muuten aika uskollisesti, mutta lisäsin jauhelihaseoksen joukkoon vielä tölkillisen herkkusieniä, jotka ovat notkuneet säilykehyllyssä ikuisuuden vailla mitään järkevää käyttötarkoitusta. Porkkanaraastetta olisi voinut lisätä myös, mutta porkkanapussista löytyi vain yksi porkkana ja sekin oli mennyt jotenkin nuljun oloiseksi. Tomaattipyreen käyttäminen oli niin ikään suunnitelmissani, mutta päätin sitten keskittyä tomaattituotteissa tällä kertaa pelkkään ketsuppiin. Ihan hyvää laatikkoa (ei tosin ollenkaan yhtä hyvää kuin äidin tekemä), vaikka en ehkä olekaan mikään suuri munamaidon ystävä. Sen voi kyllä käsittääkseni korvata lihaliemelläkin, mutta mahtaneeko sapuskan rakenne jäädä sitten hieman löysäksi, en osaa sanoa.

24 Comments:

At 13/6/06 12:10, Anonymous Anonyymi said...

Munamaidon sijaan lihalientä, johon sulatat sulatejuustoa, sitten vaan muutama muna perään ja makaronilaation päälle. Tulee parempaa kuin maidolla. Mitenniin muka asun laktoosivammaisen kanssa?

 
At 13/6/06 12:19, Blogger Rosmariini said...

Laktoosivamma vaivaa itseänikin, siinäpä syy maitokielteisyyteeni. Tuo lihaliemiviritelmä kuulostaa tosi hyvältä! Laatikosta mahtaa tulla sulatejuuston avulla tosissaan mehevää.

On se muuten vaan kumma, miten meikäläinen on näissä makaronilaatikoissa ja lihapullissa sun muissa jämähtänyt siihen, miten ne joskus kotikotona tehtiin. Jos ei maistu täsmälleen samalta, niin harmittaa. Taidan olla vähän outo. :)

 
At 13/6/06 12:30, Blogger sea said...

Juu, lihalientä kanamunalla, paljon parempaa. :)

 
At 13/6/06 12:38, Blogger Rosmariini said...

Jee, kyllä tämä tästä lähtee. En tullut ollenkaan ajatelleeksi, että lihaliemenkin sekaan voi tunkea kananmunia. Kannattaa kyllä ruokablogata, kun koko ajan oppii niin paljon uutta.

 
At 13/6/06 12:59, Anonymous Anonyymi said...

Olen melkoinen ortodoksi makaroonilaatikon suhteen, enkä hyväksy mitään muita mausteita kuin suolan ja pippurin. Munamaidon teen suhteessa 1 muna yhtä maitodesiä kohden ja pinnalle tulee korppujauhoa.

Muuten suhteet ovat: 400 g jauhelihaa (paisti), 500 g makaronia keitettynä, 5 munaa + 5 dl maitoa, vain yksi sipuli, joka kuullotetaan jauhelihan ruskistamisen loppuvaiheessa.

 
At 13/6/06 13:36, Blogger Rosmariini said...

Kiitos vinkeistä! Tuo korppujauho on minulle ihan uusi idea. Minäkin arvoin aikani noiden mausteiden kanssa, mutta kun ei tämän sapuskan tekemisestä ole kamalasti kokemusta, niin noudattelin sitten tuota Kotiruokaa-kirjan reseptiä siltäkin osin.

 
At 13/6/06 16:18, Anonymous Anonyymi said...

Minä olen useasti korvannut munamaidon munatomaattimurskalla. Se antaa sapuskalle mukavan punaisen sävyn.

 
At 13/6/06 16:20, Anonymous Anonyymi said...

Ja makarooneja ei saa keittää kypsiksi...

 
At 13/6/06 16:53, Blogger Rosmariini said...

pni: Erittäin kannatettava ajatus! :) Punainen on sapuskoissa suosikkivärini.

ais: Hih, täytyy tunnustaa, että kypsäksi menivät. Hieman noloa alkaa opettelemaan makaronilaatikon tekemistä näin kolmekymppisenä, mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan.

 
At 13/6/06 20:48, Anonymous Anonyymi said...

Makaronilåda kuuluu meidän kahden aikuisen keittiössämme sarjaan Kerran kahdessa kuussa - tai ainakin silloin, kun ei muuta keksitä tehdä. Viimeksi täräytin jauhelihan sekaan jo purkillisen salsakastiketta ja toisen tomaattimurskaa. Oli heti parempaa kuin ortodoksiversioni :p

Upea on tämä bloginne, rosmariini: ennen kaikkea taustavärien ja älyttömän hyvien valokuvien yhdistelmä!

 
At 13/6/06 22:10, Blogger Rosmariini said...

Pitää alkaa kyllä harrastaa makaroonilaatikon tekemistä enemmän itsekin. Se on kuitenkin evässapuskanakin poikkeuksellisen kätevä, ja muuntelumahdollisuuksiakin on ihan riittämiin.

Ja kiitoksia vaan kehuista. ;) Kaikkein parhaista valokuvista kiitos lankeaa edelleenkin tuolle minun miehelleni.

 
At 14/6/06 08:19, Blogger katinkontti said...

Vierailenpa minäkin aina neuleblogien lukemisen välissä kurkkaamassa mitä herkkuja on syntynyt, hyvältä aina näyttää! Minä olen kotona oppinut tekemään makaronilaatikon niin että makaronit keitetään maidossa al denteksi, ja sitten sekoitetaan ruskistettuun jauheliha-sipuli-mauste sakoitukseen, ja sitten uuniin. Munaa ei laiteta missään vaiheessa, hyytyy makaronin tärkkelyksen(?) ansiosta varsin hyvin, yleensä tarvii "löystyttää" maidolla ennen uuniin laittamista. Tämä ei maito-ongelmaa ratkaise, mutta jos munamaidossa tökkii ne "munapallerot" mitä ruokaan tulee, niin tämä toimii. En sitten tiedä toimisiko lihaliemessä keittäminen.

 
At 14/6/06 10:57, Blogger Rosmariini said...

Niin, en oikein osaa sanoa, mikä siinä munamaidossa häiritsee. Jotenkin se ei vaan näytä hyytyneenä hyvältä, ja maistuuko se edes erityisemmin miltään.

Kävin vastavierailulla Katinkontissa. Lempiruokien joukossa mainittu Yakisoba kuulosti mainiolta - pitääkin selvitellä, mitä se mahtaa olla. ;) Olisi kiva oppia uusi tapa valmistaa nuudeleita, etenkin kun japanilainen ruoka on aina yhtä hyvää.

 
At 18/6/06 01:09, Blogger Oskari said...

Itsekin tuli kirjoitettua ohjeentapainen tuohon lihaliemiversioon. Mun mielestä se vaan maistuu paremmalta.

 
At 18/6/06 11:39, Blogger Rosmariini said...

Hyvältä kuulostaa! Ja ohjeistus oli varsin seikkaperäinen. Jos tuon reseptin avulla ei saa tehtyä hyvää makaroonilootaa, niin ei sitten millään. :)

 
At 6/10/07 21:54, Blogger mikita said...

Oma makronilaaitkko on tätä tyyliä mutta mausteisiin lisään itse vielä oman maun mukaan (=melko runsaasti) curry-jauhetta. Siis ihan sitä tavallista.

 
At 26/10/07 16:27, Anonymous Anonyymi said...

Blogia olen seurannut jo jonkin aikaa, mutta pistänpä nyt omankin lusikkani soppaan!
Meillä makaronilaatikko tehdään seuraavalla reseptillä:

1 pss makaroneja (niitä perinteisiä)
500 g naudan paistijauhelihaa
2 isoa sipulia
valkosipulia maun mukaan
pippurit ja suolat
1 prk Creme Bonjour Cuisine - ruokafrechea maun mukaan

Makaronit keitetään al dente, ja laitetaan jauhelihan, sipulin ja Bonjourin sekaan. Itse käytän yleensä vihreäkantista purkkia (olisiko yrtit+vs). Ei munaa eikä maitoa, päälle sopii parhaiten juustokuorrutus esim. punaleima.

Uunissa 200 ja noin 15 min, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin ruskean pinnan. Itse laatikkohan on jo kypsää ja kuumaa.

Kiitos vaan uudesta vinkistä laittaa tomaatteja kuorrutukseksi, nehän toki sopivat juustonkin kera.!

 
At 27/10/07 12:16, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset, kuulostaa hyvältä! Ne Creme Bonjour Cuisine -purnukat tekevät ruuasta aina niin mahdottoman mehevää, joten takuulla toimii hyvin makaronilaatikossakin.

 
At 7/10/08 21:49, Anonymous Anonyymi said...

Kaikista helpoin tapa tehdä makaroonilaatikko on mielestäni seuraavanlainen.

Kiehautetaan litra vettä, jossa puolikas lihaliemikuutio, lisätään pussillinen perusmakaroonia, keitetään 3-4 minuuttia. Lisätään sekaan pieneksi silputut sipulit (määrä oman maun mukaan) sekä raakaa naudan paistijauhelihaa 500 grammaa. Annetaan kiehua pari minuuttia, jonka jälkeen lisätään sekaan tuorejuustoa, esim paprika ja valkosipuli sopivat erinomaisesti. Odotellaan hetki, että juusto sulaa.

Mukaan voi myös lisätä hieman jotain maukasta juustoa, esim mustaleimaa tai vaikka ihan tuoretta mozzarellaa, jos haluaa juustoisen makaroonilaatikon. Samoin tomaattipyre antaa mukavan maun laatikolle.

Ripautetaan sekaan vielä mustapippuria, paprikajauhetta ja halutessa valkosipulijauhetta. Tarvittaessa voi lisätä myös suolaa. Sitten vain koko komeus paistovuoassa uuniin, paistoaika uunista hieman riippuen 175 asteessa n 40 minuuttia.

Ja on hyvää!

 
At 8/10/08 15:38, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaapa ihanan juustoiselta, ja kaikkea muutakin hyvää on aineslistalla. Kypsytelläänkö jauhelihakin siis tässä ohjeessa keittämällä?

 
At 27/10/08 21:35, Anonymous Anonyymi said...

Jauheliha kypsytetään ohjeessa samassa vedessä keittämällä, jolloin itse oikea lihaliemi jää mauksi laatikolle. Myös helpottaa tiskin määrää yms, kun ei tarvi kaikkea esikypsentää erikseen! Ainut ohjeen trikki unohtui mainita - nimittäin sopivan al denteys asteen jättäminen makaroonille ennen uuniin laittoa, jottei laatikosta tule kovin ylikypsää. =)

 
At 28/10/08 08:37, Blogger Rosmariini said...

Kiitos paljon vinkeistä! Tässä oppi nyt kerralla paljon uutta. Pitääpä kokeilla ohjeistusta pikapuoliin.

 
At 15/8/09 14:40, Anonymous Anonyymi said...

Makaroonit keitä pelkän veden sijaan, niin että rovautat joukkoon sipulikeittoainekset. Pikantti maku

 
At 30/12/11 19:42, Anonymous Anonyymi said...

Sanoikohan jo joku...mutta lootan päälle voi myös lisätä tomaatinsiivuja, paksuja tai ohuita. Siitä piiru kosteuttakin,eikä ehkä koveta päällimmäisiä makarooneja- mikäli niitä ei vasiten halua.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails