maanantaina, kesäkuuta 26, 2006

Mansikkaa ja vaahtokarkkeja

Vaahtokarkit ovat mukavaa ja nopeaa grillattavaa - ja hyvää vaihtelua tuhdille lihalle, jota kesäaikaan kuuluu olla sommittelemassa grilliin aina, kun ei olla töissä tai nukkumassa. Jos lähipiirissä on pikkuväkeä, tämmöisellä värikkäällä ja makealla eväällä saa heiltäkin suut hymyyn, mikäli karski liha ei heille niin putoa.

Tällä kertaa vaahtokarkit ujutettiin vartaisiin tuoreiden mansikoiden seuraksi. Mansikoiden hedelmäinen raikkaus antaa hyvän vastuksen vaahtokarkeille, jotka sellaisenaan ovat melkein liian makeita tällaiselle enemmän suolaisesta kuin makeasta perustavalle grillaajalle.

Vaahtokarkkien paahtamisessa on kyse sokerin karamellisoitumisesta, aivan samalla tavoin kuin vaikkapa Crème Brûléessa ja sen sukulaisissa. Vartaita paahdetaan lyhyen aikaa kuumassa grillissä. Myös avotuli tai hiillos toimii mainiosti. Ideana on saada karkkien pinta karamellisoitumaan rapsakaksi. Samalla sisus lämpenee ja pehmenee (ja tarttuu ihan joka paikkaan - näillä sotkee vaatteet varmasti).

PS. Sattui, että lähipiiristä paljastui spontaani Pastanjauhannan lukija ihan yllättäen! Terveisiä vaan Antille ja perheelle!

9 Comments:

At 26/6/06 00:46, Blogger Maurelita said...

Aaaaaaaaaaah no nyt tuli armoton makeanhimo... En sentään viitsi laittaa grilliä (heh) mutta kaapille on pakko mennä.

=P

 
At 26/6/06 00:57, Blogger sea said...

Ja ei kun pahempaa vaan! Oijoijoijoi vaahtokarkkeja paahdettuna ja mansikoita. Paahtaminen onnistuu muuten myös tuikun päällä, tuli talvella testattu. :D

 
At 26/6/06 10:09, Blogger Rosmariini said...

Meni tosiaan vähän namipuolelle tämä meidän kirjoittelumme. :) Sitä se juhannus vaahtokarkkeineen teetti. Eiköhän tässä taas arjen tultua palata perinteiselle suolaisemmalle linjalle.

 
At 28/6/06 14:27, Blogger Maurelita said...

Suolaista ? Salmiakkihyvää ??? Jeeeeee.... =D

 
At 28/6/06 15:07, Blogger Rosmariini said...

Hihii! Mitäköhän kaikkea salmiakista voisikaan kokata? :D

 
At 28/6/06 15:48, Anonymous Anonyymi said...

Eiei... älkää nyt vaan alkako hehkuttaa salmiakkiherkuilla kun mun salmiakkivarastot on jo tuhottu ja tulen Suomeen vasta kuukauden päästä! :)

Vaikka kyllä sitäkin namia varmaan saisi postitse tilattua. Pienenä anekdottina kerrottakoon kuinka jokin aika sitten Maailman Paras Ystäväni oli bongannut webbipalvelun, josta pystyi tilaamaan Fazerin sinistä kaukomaille. Niinpä eräänä päivänä postilaatikossani odotti kauniisti paketoitu iso levy sinistä suklaata. Olkoonkin, että jonkun mielestä saattaa olla hassua lähettää tähän suklaamaahan suklaata, niin kyllä se vain hyvälle (=kotoisalle) maistui!

 
At 28/6/06 16:36, Blogger Rosmariini said...

Jätetään salmiakkipostaukset syksymmälle. Jos kaikki ulkosuomalaiset saisivat siihen mennessä varastonsa täydennettyä. ;)

Tosin en tiedä, olisiko minulla mitään postattavaakaan, kun omaa suosikkisalmiakkiani ei ilmeisesti enää edes valmisteta. Olin joskus 2000-luvun alussa kaksi (2) vuotta karkkilakossa (uskomaton saavutus), ja sen jälkeen niitä karkkeja ei enää löytynyt mistään (semmoisessa mustavalkoisessa pussissa ihanan suolaisia vinoneliön muotoisia salmiakkeja). Jotain vastaavannäköisiä saa edelleen, mutta ne ovat ihan mauttomia ja nuljuja noihin suosikkikarkkeihini verrattuna. Höh. Samanlainen takaisku oli oikeiden merkkareiden valmistuksen lopettaminen joskus kahdeksankymmentäluvulla.

 
At 29/6/06 15:19, Anonymous Anonyymi said...

Ah, niin hyvä yhdistelmä! Vaahtokarkki tosiaan on erittäin tahmaista tavaraa grillattuna. Oletko kokeillut sitä vaahtokarkkitaikinaa? Siinä pääsee oikein todella tutuksi tuon tahman kanssa? ;)
Mansikka antaa kivasti vastapainoa tuolla makealle vaahtokarkille ja ulkonäkökin on ihana!

 
At 29/6/06 15:39, Blogger Rosmariini said...

Vaahtokarkkia grillatessa saa olla kyllä tarkkana. Ihanan täydellisestä paahtuneesta kuoresta on niin lyhyt matka lursuilevaan ja venyvään vonkaleeseen (sain juhannuksena yhden semmoisen sandaalilleni). Ja noita vartaita grillatessani meinasin käräyttää käteni, kun ryntäsin pelastamaan ekaa varrasta juuri ennen kuin namit olisivat lurahtaneet hiillokselle. :D

Vaahtokarkki vaikuttaa olevan kyllä yllättävän monipuolinen raaka-aine. Olen seuraillut kiinnostuneena Sinun & Lintu75:n vaahtokarkkikokeiluja, ja niiden perusteella vaahtiksesta saisi näköjään aikaan vaikka mitä. Itse en ole vielä ryhtynyt leipomapuuhiin, mutta vieläpä tässä ehtii.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails