torstaina, kesäkuuta 15, 2006

Grillivartaat possunfileestä

Edellisen postauksen pääosassa esiintynyt raparperichutney oli sen verran maistuvaa syötävää, että pakkohan sitä oli päästä testaamaan myös grilliruuan kanssa. Kotiin palannut perheen lihamestari marinoi (öljy, balsamico, worcestershire, suola, pippuri, basilika) porsaan sisäfileestä kaasugrilliin lihavartaita, joiden seuraksi sain ängettyä myös tomaatti-sipulivartaat kumpaisellekin. Lisäkkeenä oli riisiä, ja tietenkin sitä mainittua chutneytä. Vartaita grillattiin suoralla keskilämmöllä (kaikki polttimet päällä, puoliteholla) noin vartti. Kuten aina, kaasugrilli esilämmitettiin suhuuttamalla sitä täysillä kymmenen minuuttia.

Omatekoisten grillivartaiden syöminen on toisinaan melkoisen hankalaa puuhaa, kun tikkuun on tungettu jos jonkinlaista eri aikaan kypsyvää kasvista ja lihanpalaa. Pahimmillaan lihat jäävät puoliraaoiksi pehmeimpien kasvisten huidellessa samaan aikaan aivan liian ylikypsinä. Me olemme ratkaisseet ongelman tunkemalla etenkin lihat aina kokonaan omaan vartaaseensa, jos kohta ne näyttäisivät erilaisten kasvisten kavereina paljon hauskemmilta ja kenties myös herkullisemmilta.

Ravintolassa en mielelläni grillivartaita enää tätä nykyä tilaa. Parikin kertaa on nimittäin käynyt niin, että pahaa aavistamattoman ruokailijan vartaasta on singonnut lihanpala aivan jonnekin muualle, kuin on ollut tarkoitus. Miten ne voivatkin olla joskus niin tiukassa? Vai pitäisiköhän lihat popsia vartaasta suoraan, eikä edes pyrkiä irrottelemaan niitä erilleen? Mene ja tiedä.

6 Comments:

At 15/6/06 11:43, Anonymous Anonyymi said...

Kuullostaa hyvalta, pitaisi varmaan tehda ekskursio jonkun kaupan sikaosastolle ja pistaa myos paistumaan grilliin. Voisi tuoksua ihan hyvalta naapurien muslimien nenassakin...

Yleensa ostan sikaosastolta raakamakkaraa, tosi hyvaa. Tai sitten ilmakuivattua kinkkua IRTOTISKISTA. Possun sisafile vaan tuntuu olevan melkein tuplasti kallimpaa kuin naudan eli sita tulee harvemmin laitettua.

Siina dilemma, miten syoda vartaita "natisti", yhdessa lahiravintolassa varras riippuu sellaisen koukun nokassa ja siita on kiva niita napia jannityksen vallassa.

Millaisia varrastikkuja muuten kaytatte? Empiirien tutkimuksen jalkeen olen huomannut etta litteat metallitikut ovat kaikkein parhaat ja niita nayttaa myos monet ravintolat kayttavan. Yleensa vartaat ovat tarjolla ilmat tikkuja, ts lihapalat ovat rivissa.

Eikos Suomen kesaan kuulu etta puisista varrastikuista jarsitaan puoliraakaa lihaa suupielet rasvassa...? Omat suosikkini ovat lohivartaat sopivien kasvisten kera!

 
At 15/6/06 13:20, Blogger Pippurimylly said...

Litteitä metallitikkuja käytetään meilläkin. Niitä tosin taitaa olla vain kolme kappaletta talossa. Nytkin jouduttiin jatkamaan puutikuilla, jotta saatiin kaikki neljä varrasta yhtä aikaa grilliin. Puutikkuja kannattaa liottaa ennen grillausta vedessä, niin ne eivät pala hetikään niin herkästi - ja on edes jotain toivoa saada ruoka sitten aikanaan irtoamaan.

 
At 15/6/06 19:25, Anonymous Anonyymi said...

*Maiskuttelee*. Näyttää todella hyvältä :)

 
At 15/6/06 20:43, Blogger Hallatar said...

Raparperista on siis moneksi!! =)

 
At 15/6/06 22:40, Blogger Rosmariini said...

Sitä ei vielä tiedäkään, mihin kaikkeen raparperi vielä tänä kesänä taipuu. :)

Suomessa possun sisäfilee on muuten puoli-ilmaista (tai ei ainakaan yhtä kallista kuin nauta). Mahtaako arabimaissa olla sianliha kalliimpaa kuin muualla?

 
At 26/6/10 22:03, Anonymous tom said...

Koska liha vaatii kasviksia pidemmän kypsytysajan, pyöräytän ne jo kevyesti pannulla grillausta valmistellessa.

Sitten vartaat läjään & kaasugrillin ylätasolle, jossa niitä käännellään ja sivellään grillaiskastikkeella.

Alatasot on yleensä varattuna muille tuotoksille ...

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails