keskiviikkona, joulukuuta 28, 2005

Hedelmät hyötykäyttöön

Joulun jälkeisiin lieveilmiöihin kuuluvat ainakin täällä pastanjauhajien pesäkolossa puoliksi syötyjen karkkirasioiden ohella nurkissa pyörivät klementiinit sekä satunnainen otos punaposkisia jouluomppuja. Omenoista keksin tehdä jo joulupäivänä uuniomenoita, joiden sisään survottiin satsi pipareita, mutta mitä tehdä liioille klementiineille? Parhaat ratkaisut ovat onneksi yksinkertaisia. Jamie Oliver ohjeistaa nimittäin lukijoitaan Alastoman Kokin Onnenpäivissä seuraavasti:
Viime jouluna meillä oli liikaa satsumia, tangeriineja ja mandariineja. Niin paljon, että tiesimme niiden pilaantuvan ennen kuin ehtisimme syödä ne kaikki. Niinpä jätin syötäviksi vain muutaman ja puristin loput mehuksi. Kaadoin sen harvan siivilän läpi, jotta sain siemenet pois. Sitten vain mehu kannuun, mukaan pari tuoretta mintunlehteä ja kannu jääkappiin.

2 Comments:

At 28/12/05 15:34, Blogger Anna said...

Minun uudenvuodenaattoni pyhä jälkiruokatriadi, italialaisilta tuttavilta omaksuttu, on klementiinejä, pandoroa ja proseccoa. Koska noina päivinä on tapana syödä myös kolikoita muistuttavia vihreitä linssejä tuomaan varallisuutta uudelle vuodelle, lounaana on yleensä vihreä linssimuhennos prosecon kanssa. Sopiihan hernekeitto ja shamppanjakin yhteen.

Vihreä linssimuhennos

3 dl vihreitä linssejä
2 l vettä
1 rkl suolaa
1 tl soodaa
laakerinlehti
1/2- 1 kanaliemikuutio, tai korvaa osa vedestä itsekeitetyllä kanaliemellä

Keitä linssit näissä mausteissa 25 min tai kunnes ovat pehmeitä.

Ruskista eri pannulla
1 sipuli ja lisää myöhemmin kuullottumaan
2 valkosipulin viipaloitua kynttä.

Kaada linsseistä melkein kaikki neste pois, lisää kypsä sipuli ja 1 dl hakattua persiljaa linsseihin. Tarkasta mausteet, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Mieheni kaivaa kaapista prosciutto crudoa tai pekonia tämän ruoan kyytipojaksi, koska se on muuten melkein kasvisruoka.

 
At 28/12/05 17:35, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, kiitti vinkistä! Pitäisiköhän panna linssimuhennos uuden vuoden kunniaksi tulelle - pieni vaurastuminen ei nimittäisi haittaisi lain. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails