maanantaina, marraskuuta 07, 2005

Jazzbaarin muisto

Kerran reissussa ollessamme sain ravintolassa Marylandin kanaa, vaikka olin tilannut jotain ihan muuta. Ruoka näytti sen verran hyvältä, että päätin testata sitä uhkarohkeasti, vaikka en kanaa silloin vielä syönytkään. Tykkäsinkin sapuskasta niin paljon, että minusta tuli kerralla kanaruokien ystävä. Tämä on sikäli merkillepantavaa, että en ollut siihen mennessä koskaan suostunut syömään kotkoa (en ollut nuorempana suuri liharuokien ystävä). Sen jälkeen suosikiksi kohosi grillatusta broilerista tehty Lentävä Jaska, minkä jälkeen kana on taipunut moneen muuhunkin ruokalajiin. Vaikka sitten kaljatölkin nokkaan. :)

Riemu oli suuri, kun löysin sattumalta Marylandin kanaan ohjeen Vuosisadan keittokirjasta. Hyvää se on edelleenkin - ehkä juuri sen takia, ettei kyseessä ole todellakaan mikään terveysruoka. (Mörökölli ja kukkahattutäti meidät vieköön!) Tässä ohjeesta oma sovelluksemme:

Kananpoikaa Marylandista
2-4 kanan rintafilettä
vehnäjauhoja
1 muna
korppujauhoja
suolaa, mustapippuria
voita
pekoniviipaleita
2-3 banaania
2-4 tomaattia
yrttisuolaa, korppujauhoja

Tee kananfileille kaksinkertainen leivitys eli kääntele palat ensin vehnäjauhoissa, sen jälkeen vatkatussa munassa ja lopuksi suolalla ja pippurilla maustetuissa korppujauhoissa. Anna pinnan kuivahtaa. Sulata voi uunivuoassa. Nosta palat vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin vartin verran. Lisää vuokaan paloiteltu pekoni (ei ihan silppua, sellaista rouheaa siivua) sekä kuoritut, pituussuunnassa puolitetut banaanit. Pane vuokaan myös pienet kokonaiset tai halkaistut tomaatit. Ripottele pinnalle yrttisuolaa ja korppujauhoja. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, jolloin pekoni kypsyy ja banaani & tomaatit pehmenevät. Tarjoa lisäkkeenä maissiohukkaita.

Maissiohukkaat
175 g maissinjyviä (tölkistä)
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 munaa
3 rkl hienonnettua ruohosipulia
2 rkl voita

Kaada maissinjyvät siivilään ja valuta huolellisesti tölkissä ollut neste pois. Yhdistä vehnäjauhot ja suola. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää maissinjyvät ja hienonnettu ruohosipuli. Tässä vaiheessa seoksen tulisi olla kuin juoksevahko lettutaikina, jossa on tiuhaan maissinjyviä mukana. Kuumenna vähän rasvaa lettupannussa. Lisää pannulle taikinaa (noin sentin kerros) ja paista ohukaiset molemmilta puolilta kauniinvärisiksi.

Kun nyt tässä refleksoin jälkiviisaana reseptin äärellä, tulin siihen tulokseen, että jotain voisi tehdä toisinkin. Kananfileet sekä pekonit voisi vetää pataan paistinpannun kautta, jolloin ne saisivat hieman väriä. Broilerit voisi myös maustaa vielä erikseen täsmämaustein. Lisäksi sapuskan lautaselle asetteluun voisi kiinnittää hieman enemmän huomiota. Muinaisessa ravintola-annoksessa broiskut, banskut sun muut oli koottu maissiletun kanssa yhdeksi keoksi. Tällöin haarukkaan takertui kuin itsestään kaikkia makuja - ja juuri tämä lienee tehnyt ruokaelämyksestä niin mieleenpainuvan. Annosten tekeminen on amatöörikokin korkein kompastuskivi.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails