perjantaina, huhtikuuta 28, 2017

Grillikauden avajaiset



Viime vuonna käynnistimme grillikauden jo tammikuussa. Tänä vuonna meni huhtikuun loppupuolelle asti, mutta nyt jopa kaivelin ihan ohjeen Jamie Purviancen Weber's Big Book of Burgers -kirjasta, josta olemme kokeilleet muistaakseni tähän mennessä vain jotakin hodariohjetta:

Intialaiset lammasburgerit

pihvit:
reilu 600 grammaa (1,5 pounds) jauhettua lampaanlihaa
0,6 dl tuoreita, hienonnettuja korianterinlehtiä
0,6 dl tuoreita, hienonnettuja mintunlehtiä
1 jalapeñochili, siemenet poistettuna ja hienonnettuna
2 tl kuorittua, raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl curryjauhetta
1 tl koshersuolaa (tavallista suolaa hiukan vähemmän)
1/4 tl vastajauhettua mustapippuria
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna tai puristettuna

4 sämpylää, halkaistuna
2 rkl oliiviöljyä
mangochutneytä
4 viipaloitua punasipulia

Sour cream raita
(valmistuu sekoittamalla alla mainitut ainekset):
puolikas kurkku, halkaistuna kahtia ja ohueksi viipaloituna
1,2 dl ranskankermaa (korvasin tämän kreikkalaisella jogurtilla)
4 tl tuoretta sitruunanmehua
1 rkl oliiviöljyä
1/4 tl curryjauhetta
1/4 tl koshersuolaa (tavallista suolaa hiukan vähemmän)
1 pieni valkosipulinkynsi, hienonnettuna tai puristettuna

Sekoita pihviainekset ja muotoile niistä neljä samankokoista pihviä. Painele peukalolla tai lusikan pyöreällä osalla kunkin pihvin keskelle kuoppa. Laita pihvit jääkaappiin niin pitkäksi aikaa, että olet valmis grillaamaan.
Valmistele grilli suoralle keskilämmölle.
Sivele sämpylöiden leikkauspinnalle öljyä. Grillaa pihvit suoralla keskilämmöllä, kansi suljettuna, kunnes pihvit ovat medium-kypsyydessä (71-asteisia), 7-9 minuutin ajan (käännä kerran välillä). Lisää sämpylät grilliin viimeisen puolen minuutin tai minuutin aikana ja grillaa leikkauspinta alaspäin suoralla tulella.
Kokoa hampurilaiset sämpylästä, mangochutneystä, pihvistä ja punasipulista. Lusikoi väliin myös kurkkuraitaa. Tarjoile lämpimänä.

Inkivääristä on tullut viimeisen vuoden aikana yksi ehdottomista suosikkiraaka-aineistani. Tässä inkivääri ei juuri maistunut, kun voimakkaita makuja oli muutenkin niin paljon, mutta ihan hyvin nämä maistuivat meille joka tapauksessa. Veikkaan, että etenkin tuo kurkkulisuke jää jauhantapajalla vakituiseen käyttöön.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Powered by Blogger

Related Posts with Thumbnails