keskiviikkona, huhtikuuta 26, 2017

Melanzane alla parmigiana



Useampi tuttuni kyseli minulta viime talven mittaan, olenko jo tehnyt melanzanea. Ajattelin alkuun (ruokalajin suurin piirtein hahmotettuani), että minulla on jo sen verran monta mainiota munakoiso-ohjetta, etten tarvitse välttämättä enää uusia, mutta lopulta uteliaisuus vei voiton ja ryhdyin etsiskelemään jauhantakeittiöön sopivia ohjeita.

En ole opiskellut italiaa nyt muutamaan vuoteen, mutta ilmeisesti melanzane sanana tarkoittaa pelkkää munakoisoa. Siitä syystä suunnittelemani ateria olisi voinut olla nimeltään vaikkapa melanzane alla parmigiana.

Testasin tällä kertaa kuitenkin yhtä netistä löytyvistä suomalaisista melanzane-ohjeista:

Melanzane

n. 800 g munakoisoa
1/2 tl suolaa
4 rkl öljyä
4 ps (à 125 g) mozzarellaa
1 dl parmesaania raastettuna
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa

Tomaattikastike:
1 (100 g) sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 tlk (à 400 g) kuorittuja tomaatteja (tölkissä)
2 rkl tomaattisosetta
2 tl sokeria
1 tl balsamiviinietikkaa
1 tl basilikaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 dl tuoreita basilikanlehtiä

Viipaloi munakoisot pitkittäin noin 1/2 cm:n viipaleiksi. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele niiden pinnalle suolaa. Itketä munakoisoja noin 30 minuuttia.
Valmista sillä aikaa tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit pannulla rasvassa. Lisää pannulle säilyketomaatit ja riko niitä pienemmiksi lastalla. Lisää tomaattisose, sokeri, etikka ja mausteet. Revi basilikanlehdet käsin pienemmiksi ja lisää kastikkeen joukkoon. Keitä tomaattikastiketta 30-40 minuuttia ja soseuta kastike halutessasi sauvasekoittimella.
Kuivaa munakoisoviipaleet kevyesti talouspaperilla. Paista munakoisoviipaleet pannulla rasvassa, kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Viipaloi mozzarellat ohuiksi viipaleiksi.
Lado munakoisoviipaleita uunivuoan pohjalle (24 cm x 24 cm). Levitä päälle tomaattikastiketta. Asettele tomaattikastikkeen päälle basilikanlehtiä, juustoviipaleita ja 1/3 parmesaaniraasteesta. Tee yhteensä kolme kerrosta niin, että päällimmäiseen kerrokseen tulee mozzarellaviipaleita ja loput parmesaaniraasteesta.
Paista vuokaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Ripottele melanzanen pinnalle tuoretta basilikaa.

Jatkuvasti tomaattikastiketta keittelevänä ihmisenä täytyy sanoa, että ohjeeseen sisältyvä tomaattikastikeohje toimi ällistyttävän hyvin. Olen yleensä ilmeisesti vähän turhan varovainen mustapippurin kanssa, mutta tämän ohjeen myötä olen ryhtynyt käyttämään sitä aiempaa reippaammin.

Ruokalaji kokonaisuudessaankin oli toki hyvää, niin kuin munakoison, parmesaanin, mozzarellan ja tomaattikastikkeen yhdistelmä tuppaa olemaan.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails